Χιόνι: ο Κτηνοτρόφος που Ανακάλυψε τους Κρυστάλλους των Χιονονιφάδων

snowflakes

της Ελευθερίας Βοναπάρτη. 

Το 1898 ένας κτηνοτρόφος, αλλά κυρίως ένας περίεργος ερευνητής-επιστήμονας, με την βοήθεια ενός μικροσκοπίου, το οποίο, περιττό να αναφέρουμε, στην εποχή του στοίχιζε πολύ παραπάνω από τις κτηνοτροφικές του μονάδες, διαπίστωσε το σημερινό δεδομένο μας, ότι “οι νιφάδες του χιονιού δεν είναι ίδιες μεταξύ τους”. Ο Wilson Bentley, με την τεχνική της μικροφωτογράφησης κατάφερε να ξεκλειδώσει ένα μικρό, αλλά βασικό κομμάτι του φυσικού κόσμου, συμβάλλοντας σημαντικά στην κατανόηση του περιβάλλοντος μας.

«Κάτω από το μικροσκόπιο, βρήκα ότι οι χιονονιφάδες ήταν θαύματα ομορφιάς. Και είναι κρίμα αυτή η ομορφιά να μην φαίνεται και να εκτιμάται από άλλους. Κάθε κρύσταλλος ήταν ένα αριστούργημα σχεδίου και κανένα σχέδιο δεν επαναλαμβάνεται. Όταν μια νιφάδα λιώσει, αυτό το σχέδιο χάνεται για πάντα. Απλά, τόση ομορφιά πάει χαμένη, χωρίς να αφήσει το σημάδι της πίσω.» 
Wilson «Snowflake» Bentley 1925.

Γεννημένος το 1865 στο Βέρμοντ των ΗΠΑ και «εξοπλισμένος» με μια φυσική περιέργεια για τον κόσμο, από πολύ νωρίς μπήκε στην διαδικασία εξερεύνησης του. Με ένα απλό μικροσκόπιο για αρχή και με ένα αυτοσχέδιο, για πιο κοντινές λήψεις αργότερα, επέτυχε το ακατόρθωτο για την εποχή του.  Ώρες απομόνωσης, χωρίς φαγητό και με υπερπροσπάθεια και επιμονή, το 1885 κατάφερε να πάρει την πρώτη λήψη μιας νιφάδας. Δεκατρία χρόνια μετά, ένας καθηγητής του Πανεπιστημίου του Βέρμοντ έμαθε για την έρευνα του, και τα αποτελέσματα της δουλειάς του δημοσιεύθηκαν σε άρθρο του Popular Scientific Monthly. Δεν θα ακουστεί περίεργο, τουλάχιστον όχι στην εποχή μας, αλλά οι αντιδράσεις της επιστημονικής και εκτός αυτής κοινότητας, ήταν μεγάλες. Η επιβεβαίωση της επιστημονικής ορθότητας ήρθε λίγο αργότερα και το σημαντικό αυτό έργο δεν το σταμάτησε καθ’ όλη την διάρκεια της ζωής του, παρόλο που δεν βρήκε την ανάλογη αναγνώριση στην εποχή του. Οι ιδέες του αποτέλεσαν βασικές έννοιες στη μετεωρολογία και οι επιστημονικές του μελέτες δημοσιεύθηκαν σε περιοδικά όπως το National Geographic και το Monthly Weather Review.

800px-SnowflakesWilsonBentley

Του έδωσαν τον τίτλο “Snowflake Man”, και θεωρήθηκε ως ένας «outsider καλλιτέχνης»  ο οποίος σύμφωνα με την Rachel Seligman, επιμελήτρια του Tang Teaching Museum:

«Μας επιτρέπει να φανταστούμε τη λεπτή ισορροπία μεταξύ  μοτίβων και παραλλαγών, οι φωτογραφίες είναι ένα μοναδικό παράδειγμα της ανθρώπινης επιθυμίας μας να συλλάβουμε, ερευνήσουμε και κατανοήσουμε τα μοτίβα».

5838021_orig

Στο Tang Teaching Museum του Skidmore College των ΗΠΑ, εκτίθενται οι φωτογραφίες του με τον τίτλο “Sixfold Symmetry: Pattern in Art and Science” .

Μάθετε περισσότερα για τη ζωή του εδώ.

The following two tabs change content below.
Αστική ζωή, ιστορία, πρόσωπα, πολιτισμός, αφορμές για επανατοποθετήσεις και καταβυθίσεις στην ανθρώπινη σκέψη. Αναρτήσεις σε περιβάλλον Creative Commons 4, που απαγορεύει την εμπορική τους χρήση, αλλά επιτρέπει την ακέραιη αναπαραγωγή τους με αναφορές στον συντάκτη και την ιστοσελίδα.

Comments

comments

Related Posts

Recent Posts