Μετρό της Μόσχας: Ένα μνημείο πολιτισμού με 8,5 εκατομμύρια «επισκέπτες» την ημέρα

8102

του Γιάννη Γιαννακόπουλου. 

Το μετρό της Μόσχας είναι ένα μεγάλο μουσείο, μια κατασκευή κόσμημα και σύμβολο για την πόλη. Στη μοναδική του διακόσμηση συνέβαλαν πολλοί διάσημοι Ρώσοι καλλιτέχνες, συνθέτοντας διαφορετικές τάσεις και πολιτισμικά ρεύματα που διαπερνούν το μπαρόκ, τον κλασικισμό και βέβαια τον σοβιετικό ρεαλισμό.

metro-1

8089

Στους σταθμούς, ο επισκέπτης θα συναντήσει χάλκινα και μαρμάρινα αγάλματα, ζωοφόρους, ανάγλυφα, παράθυρα βιτρό και ψηφιδωτά φτιαγμένα με μάρμαρο, γρανίτη και γυαλί. Οι εικονογραφήσεις έχουν θέματα από τον αθλητισμό, τη γεωργία, τη βιομηχανία, και παραστάσεις από σημαντικές νίκες και την Οκτωβριανή Επανάσταση.

Από τους περίπου 200 σταθμούς του, οι 44 αποτελούν έργα παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς και σε πολλούς από αυτούς πραγματοποιούνται καλλιτεχνικές εκδηλώσεις.

8052

8083

Οι πρώτες προτάσεις για την κατασκευή του μετρό έγιναν το 1875 αλλά τελικά τα έργα της κατασκευής του άρχισαν το 1931 και το 1935 λειτούργησαν οι πρώτοι 15 σταθμοί του. Το βαθύτερο σημείο του είναι στα 84 μ. κάτω από την επιφάνεια της γης, ενώ καθημερινά εξυπηρετεί περισσότερους από 8,5 εκατομμύρια ανθρώπους.

Στον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο οι σταθμοί του Μετρό χρησιμοποιήθηκαν ως καταφύγια για την προστασία των Μοσχοβιτών από τους Γερμανικούς βομβαρδισμούς.

Δείτε το βίντεο:

 

The following two tabs change content below.

Γιάννης Γιαννακόπουλος

Ο Γιάννης Γιαννακόπουλος αγαπά τα ταξίδια και τη φύση. Οι φωτογραφίες του είναι 100% φυσικές, καθώς δεν πιστεύει στα προγράμματα επεξεργασίας παρά μόνο στα παιχνίδια του φωτός και στη μαγεία της στιγμής.

Comments

comments

Related Posts

Recent Posts