Ο Γιάννης Βαλτής στο 3ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου

festival

της Τίνας Πανώριου. 

Το 3ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου άνοιξε τις πόρτες του από τις 20 Ιανουαρίου στην Καλαμάτα, ενώ μέρος του θα φιλοξενηθεί σε Αμαλιάδα, Γύθειο, Σπάρτη και Άργος. Περιλαμβάνει ένα πανόραμα ελληνικών και ξένων κινηματογραφικών παραγωγών της τελευταίας 2ετίας. Όλες οι προβολές, οι παράλληλες εκδηλώσεις και τα σεμινάρια είναι ελεύθερα για το κοινό. Το μεγάλο αφιέρωμα του φεστιβάλ φέτος είναι «ανθρώπινα δικαιώματα και προσφυγικό», ενώ πάνω από 30 Έλληνες και ξένοι σκηνοθέτες είναι καλεσμένοι, μεταξύ των οποίων: Sybille Fezer, Daniel Burkholz και Vincent Förster από Γερμανία, Richard Martin-Jordan και Patrick Imhaus από Γαλλία (Γενικός Διευθυντής της TV5-Monde), Dale Beaumont-Brown και Lucas Jedrzejak από Μ. Βρεταννία, Tony Richard Kahouche και Ali Mahmoud Tafech από τον Λίβανο, Sahra Assadollahi και Razavi Seyed Mohammad από το Ιράν, Ruslana Berndl & Thibaut Delaroche & Luca Potskhivili από την Αυστρία, Enea Gega από την Τουρκία, Vadim Vitovtsev, Olga Shadrina, Svetlana Ignatenko και Olga Michi από την Ρωσσία, Rasesh James από Ινδία και Thomas Kunstler από Ιταλία.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει 3 θεματικές: Ανθρώπινα δικαιώματα, αρχαιολογία και πολιτιστική κληρονομιά, οικολογία, ενώ θα συμμετέχουν και σκηνοθέτες οι οποίοι θα βρίσκονται στις προβολές της εκπαιδευτικής ζώνης προκειμένου να συνομιλήσουν με τους μαθητές.

Ειδική εκδήλωση θα γίνει για τα σχολεία την Παρασκευή 27 Ιανουαρίου όπου θα γίνει σύνδεση μέσω skype με προσφυγικό καταυλισμό του Λιβάνου προκειμένου να συνομιλήσουν οι μαθητές με παιδιά πρόσφυγες της Συρίας. Το συντονισμό έχει ο Lucas Jedrzejak από την Μ. Βρεταννία σκηνοθέτης του ντοκιμαντέρ Ketermaya και επίσημος καλεσμένος του Φεστιβάλ.

Στόχος και φέτος είναι μέρος του εκπαιδευτικού προγράμματος να περιοδεύσει σε σχολεία της Μεσσηνίας, Αργολίδας και Λακωνίας κατά τους μήνες Φεβρουάριο και Μάρτιο, μια δραστηριότητα που ξεκίνησε πιλοτικά πέρσι με μεγάλη επιτυχία, σε χωριά και κωμοπόλεις όπως τον Αριστομένη, Βαλύρα, Πύλο, Χώρα, Κορώνη και Μεσσήνη. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα στηρίζεται από το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου.

FB_IMG_1485419960022

Την Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 8.30 μμ στην Μπουκαδούρα στην Καλαμάτα θα μιλήσει ο σκηνοθέτης του ντοκιμαντέρ «1000 miles» Γιάννης Βαλτής, το βιβλίο του οποίου κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΠΟΤΑΜΟΣ.

Ο Γ.Βαλτής γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη, σπούδασε φωτογραφία στην Κολωνία και εργάστηκε ως φωτογράφος, σκηνοθέτης και παραγωγός στην διαφήμιση. Έχει σκηνοθετήσει την πρώτη ελληνική ταινία 180 μοιρών για προβολή σε σφαιρική οθόνη πλανηταρίου «Μακεδονία Θράκη – Άνθρωποι και ιστορία».

 

 

The following two tabs change content below.
Τίνα Πανώριου Γεννήθηκε στην Ν Υόρκη και ζεί στο Π Ψυχικό. Τελείωσε την Σχολή Μωραίτη, και έχει πτυχίο Αγγλικής Φιλολογίας. Από το 1981 εργάζεται ως πολιτιστική συντάκτρια στις εφημερίδες ΕΘΝΟΣ, ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΕΒΔΟΜΗ και στα περιοδικά ΕΝΑ, ΚΑΙ, ΕΠΙΚΑΙΡΑ, ΤΗΛΕΡΑΜΑ, PENTHOUSE. Έκανε αρχισυνταξία σε εκπομπές της ΕΤ1, καθώς και στο Κανάλι 5. Η τηλεταινία της «Το όνομά μου είναι Άσσαντ» διαγωνίστηκε στο Φεστιβάλ της Δράμας. Το1995-1996 έκανε, εκπομπή στον σταθμό SEVEN X, με τίτλο «Από στόμα σε στόμα». Στο ραδιόφωνο έχει δουλέψει στο ΚΑΝΑΛΙ 1 και στον ΣΚΑΙ. Από το 1993 έως τον Ιούνιο του 2013, εργαζόταν στην ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΡΑΣΗ και στον ιστότοπο της ΕΡΤ, (πολιτιστικές συνεντεύξεις, κριτική τηλεόρασης, Βιβλίο). Τα τελευταία 10 χρόνια ασχολείται αποκλειστικά με τον χώρο του ΒΙΒΛΙΟΥ. Σήμερα συνεργάζεται με το DIASTIXO και το VAKXIKON.

Comments

comments

Related Posts

Recent Posts