‘Η τράπουλα’

hash milhan-1

της Αγγελικής Ρουμπιέ. 

Κάπου, στα βάθη ενός συρταριού την είχε παρατημένη. Αγορασμένη πριν από πολλά χρόνια, στο εξωτερικό. Φίνα, μεταξωτή υφή, κινέζικη, ακριβή. Της είχαν φανεί πρωτότυπες και εντυπωσιακές οι φιγούρες της, σαν να εικονίζονταν σε ακριβό, πολύτιμο πίνακα. Δεν της άρεσαν τα χαρτιά, αλλά αυτή η όμορφα ζωγραφισμένη τράπουλα της κίνησε το ενδιαφέρον.

Περιεργάστηκε τις ντάμες και τους βαλέδες. Σαν ζευγάρια νεαρών, όμορφων εραστών, με αδιόρατα ειρωνικό μειδίαμα στα χείλη τους. Οι ρηγάδες στέκονταν αγέρωχοι και αυστηροί, δίπλα τους. Σαν πατρικές φιγούρες, κριτές των άλλων, αλλά και προστάτες. Όπως είχε απλώσει όλες τις φιγούρες στο τραπέζι, έφτιαξε μια ιστορία. Μια ιστορία σαν τις δικές μας, τις καθημερινές. Με γέλια, έρωτες, ψέματα και έριδες, απώλειες και αφίξεις.

Και είδε μέσα από τις φιγούρες αυτές, κομμάτια της δικής της ζωής. Έφτιαξε παρέες, ζευγάρια, φιλίες. Και μετά, απότομα, την ανακάτεψε. Οι ντάμες αναποδογύρισαν και οι βαλέδες σκορπίστηκαν μακριά. Οι ρηγάδες κοιτούσαν απορημένοι κι αυτοί, απόμακρα. Άρχισε να αφαιρεί και να προσθέτει μορφές στη νέα της ιστορία. Άλλαζαν, όμως, οι μορφές που ήταν απαραίτητες όσο η ιστορία της εξελισσόταν.

Τότε, συνειδητοποίησε ότι η τράπουλα αντέγραφε ακριβώς τη ζωή της… Όσο πιο πολύ πλησίαζε στην αλήθεια της, λιγόστευαν οι μορφές που έμεναν κοντά στη δική της ντάμα κούπα… Και, τελικά, αναλογίστηκε, όσο ανακατεύεις την τράπουλα, ρισκάρεις να χάσεις τις φιγούρες σου. Ή, μήπως, έτσι αποτινάζεις τα περιττά;

Ένα είναι σίγουρο. Ότι ο τζόκερ, με τη φιγούρα του γελωτοποιού, παραμονεύει για να σου θυμίσει τη ματαιότητα όλων και να αποδομήσει τα σενάρια της ζωής σου.

(Φωτογραφία Hash Milhan@Flickr)

The following two tabs change content below.
Η Αγγελική Θ. Ρουμπιέ ζει και εργάζεται στη Λιβαδειά Βοιωτίας ως εκπαιδευτικός στη δευτεροβάθμια βαθμίδα. Είναι απόφοιτος της Φιλοσοφικής Σχολής του Παν/μίου Αθηνών (τμήμα Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής, Ψυχολογίας. Ειδίκευση: Παιδαγωγική). Η αγάπη και ο θαυμασμός της για την τέχνη την οδήγησε στη Σχολή Καλών Τεχνών του Παν/μίου Πελοποννήσου, στο τμήμα Θεατρικών Σπουδών (Ναύπλιο). Η σύγχυση και οι απορίες της για το πολιτικό γίγνεσθαι, την έστρεψαν και στην Πολιτική Επιστήμη, όπου πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Παν/μίου Αθηνών. Σήμερα είναι υποψήφια διδάκτωρ Πολιτικής Επιστήμης στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Παν/μίου Πελοποννήσου (Κόρινθος). Αγαπάει πολύ τα παιδιά και το θέατρο. Πιστεύει πως η τέχνη αναδεικνύει το φως που όλοι κρύβουμε και ότι τα παιδιά μάς χαρίζουν απλόχερα τη θετική ενέργεια που τόσο λείπει.

Latest posts by Αγγελική Ρουμπιέ (see all)

Comments

comments

Related Posts

Recent Posts