Gold: Άνθρακες οι θησαυροί, όμως οι ψυχές στο ύψος τους

του Γιώργου Χρυσοβιτσάνου. 

Gold *** ½

Κοινωνική – Διάρκεια 121’ – ΗΠΑ
Σκηνοθεσία: Στίβεν Γκέιγκαν
Παίζουν: Μάθιου ΜακΚόναχι, Έντγκαρ Ραμίρεζ, Μπράιαν Ντάλς Χάουαρντ, Κόρεϊ Στολ, Στέισι Κιτς

Το έχουμε ξαναδεί στο σινεμά. Ο τρελός χορός του αμερικανικού οικονομικού τζόγου, ώστε να εκτιναχθούν οι μετοχές ιλιγγιωδώς προς τα πάνω, μέσα σε μια και μόνο νύχτα. Με τους παίκτες να αθετούν νομικούς και ηθικούς κανόνες και να κάνουν θανάσιμα λάθη.  Λειτουργώντας ως αχαλίνωτοι Ράμπο του συστήματος που τους δημιούργησε. Wall Street: η πρώτη ταινία που επεσήμανε το μπούμερανγκ μίας τέτοιας οικονομικής παράνοιας.

Ακολούθησαν και άλλες ταινίες που δημιούργησαν το (υπο) είδος του σινεμά του οικονομικού πινγκ πονγκ με τα χτυπήματα κάτω από τη μέση. Το Gold ανήκει σε αυτή την κατηγορία, αφού εκθέτει την επιπολαιότητα ισχυρών οικονομικών φορέων, λόγω της πελώριας απληστίας τους.

Εμπνευσμένο από το σκάνδαλο της Bre-X Minerals Corporation που ξέσπασε το 1993, όταν η εταιρία δήλωσε πως έχει ανακαλύψει ένα τεράστιο κοίτασμα χρυσού στην Ινδονησία, το Gold παρακολουθεί την περιπέτεια δυο  ανδρών στην ινδονησιακή ζούγκλα καθώς αναζητούν τον θησαυρό που θα αλλάξει τη ζωή τους για πάντα.

Ο ορυκτός πλούτος είναι το κίνητρο για ακραίες υπαρξιακές καταστάσεις, όπως και στο Syriana του ίδιου σκηνοθέτη, όπου το αραβικό πετρέλαιο τύφλωνε τους πάντες. Εδώ, αγωνίζεται να κρατήσει ανοιχτά τα μάτια του ο Κένι Γουέλς, κληρονόμος χρεοκοπημένης εξορυκτικής εταιρίας, που ρισκάρει τη σχέση του με μια καλή γυναίκα, ενώ αναζητά μια φλέβα χρυσού, μονίμως τύφλα στο μεθύσι. Το ανδρικό – και απόλυτα αντρίκιο- δίδυμο συμπληρώνει ο  Μάικ Ακόστα, γεωλόγος με το άγγιγμα του Μίδα.

Δυο εναντίον όλων σε μια αντιπαράθεση την οποία μετατρέπει σε θανάσιμη αναμέτρηση ο Σουχάρτο,  ο δικτάτορας της Ινδονησίας που παίρνει ανθρώπινα κεφάλια για πρωινό.  Η ταινία που παραλλάσσει πραγματικά γεγονότα, αλλάζοντας τα ονόματα και τους τόπους, δεν κολλάει σε αυτό και σε κανένα άλλο γεγονός (χρησιμοποιώντας την πραγματικότητα ελεύθερα, σαν πρώτη ύλη για κάτι άλλο). Και το αλλιώτικο που προκύπτει είναι η ποιοτική σχέση που αναπτύσσεται μεταξύ Κένι και Μάικ. Και μεταξύ Κένι και της συντρόφου του.

Η ομορφιά της βασικής ανθρωπιάς είναι εκείνο που λάμπει και μένει, όταν ο χρυσός αποδεικνύεται άνθρακας. Να το επίτευγμα των δημιουργών της ταινίας, που αντί να αρκεστούν στην περίπλοκη και τελικά πληκτική διαδικασία των δοσοληψιών (οι οποίες συνθέτουν, ούτως η άλλως, έναν πυκνό καμβά) συμπυκνώνουν σε κινηματογραφικό άρωμα τη συνέπεια που έχει όλο αυτό το αλισιβερίσι στις ψυχές των ηρώων. Και ποιος είναι ο πλέον αλώβητος; Ο χρυσοθήρας (εκπληκτικός ο Μάθιου ΜακΚόναχι, με 20 κιλά παραπάνω, καράφλα και πρησμένο πρόσωπο σε ρόλο ριψοκίνδυνου μπεκρή). Ο  ρομαντικός τυχοδιώκτης που λατρεύει την αναζήτηση, αγαπάει το εύρημα (εν προκειμένω το χρυσάφι) και περιφρονεί το χρήμα. Ένας ήρωας για τη δική μας εποχή. Ο λασπωμένος Ιντιάνα Τζόουνς του 2017.

The following two tabs change content below.
Γεννιέται στην Αθήνα στις 8 Δεκεμβρίου 1947. Το 1965, μπαίνει στη Νομική Αθηνών. Την ίδια χρονιά ξεκινά τη δημοσιογραφική του καριέρα στον «Ανένδοτο» ως ελεύθερος ρεπόρτερ. Λούφα και παραλλαγή στον στρατό επί χούντας. Ακολουθούν σπουδές κινηματογράφου στο International London Film School από το οποίο αποφοιτά το 1973. Το 1975, συνυπογράφει ως μέλος της «Ομάδας των 4» το ντοκιμαντέρ «Νέος Παρθενώνας», με θέμα τα κολαστήρια της Μακρονήσου και της Γυάρου. Βγάζει τα προς το ζην με διάφορες δουλειές (επιμελητής κειμένων, μεταφραστής κινηματογραφικών υποτίτλων, ναυτιλιακός ρεπόρτερ, μεταφραστής ρομάντζων Άρλεκιν και αστυνομικών μυθιστορημάτων) ως το 1981 που αναλαμβάνει την κινηματογραφική κριτική στην εφημερίδα ΕΘΝΟΣ. Παράλληλα, συνεργάζεται με το ELLE, το STATUS και το 7ΜΕΡΕΣ TV. Το 1983 εκδίδεται η συλλογή διηγημάτων του «Η συνέχεια στο επόμενο» (Εκδόσεις Υάκινθος). Ξεκινά καριέρα σεναριογράφου τηλεοπτικών σειρών το 1993 με το «Τίμημα του πάθους» (ΑΝΤ1). Άλλοι τίτλοι: «Διλήμματα», «Τρικυμία», «Μαύρος ωκεανός», «Ο τελευταίος παράδεισος», «Μια στιγμή, δυο ζωές», «Η ζωή της άλλης», «Οι βασιλιάδες». Από το 2013- 2015 γράφει κινηματογραφική κριτική για το ΑΘΗΝΑΪΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ. Είναι παντρεμένος με τη Μαρίκα Αρβανιτοπούλου (ο τρίτος του γάμος) και πατέρας τριών παιδιών. Facebook: George Chrissovitsanos

Comments

comments

Related Posts

Recent Posts