Εθνογραφικά ντοκιμαντέρ από ισπανίδες δημιουργούς στο EXILE room

της Τίνας Πανώριου. 

Από τα δάση της Λατινικής Αμερικής ως την έρημο Σαχάρα, τρεις ισπανόφωνες σκηνοθέτιδες μάς εισαγάγουν  στις πιο ανεξερεύνητες και προκλητικές όψεις του εθνογραφικού ντοκιμαντέρ. Το Exile Room τις Πέμπτες 9/02 , 23/02 το βράδυ, αλλά και τα Σάββατα το πρωί  25/02,και 26/02 αναλαμβάνει να μας μυήσει σε κάτι διαφορετικό, μέσα από δύο μεγάλου μήκους ταινίες και ένα εργαστήριο πειραματικής εθνογραφίας.

África 815 (2014)
Σκηνοθεσία: Pilar Monsell / Χώρα: Ισπανία / Διάρκεια: 66’
Πέμπτη 9/2 στις 21:00

Μετά το άδοξο τέλος ενός αποτυχημένου πειράματος που ονόμασε “πρότζεκτ οικογένεια”, ο Μανουέλ επιστρέφει ξανά στην Αφρική, αναζητώντας τον έρωτα και προσπαθώντας να ξαναζήσει την πρώτη του φορά. Η κόρη του, Πιλάρ, προϊόν του σύντομου συζυγικού του βίου, κάνει βουτιά στη Σαχάρα της δεκαετίας του ’60, αποκαλύπτοντας μια κρυφή πτυχή της τότε ισπανικής αποικίας: έναν φευγαλέο αντρικό παράδεισο όπου ο queer έρωτας άνθιζε στην άμμο, σε ένα προσωπικό και απρόσμενα ερωτικό ντοκιμαντέρ, χωρίς ίχνος θυγατρικής πικρίας.
(Στα ισπανικά και αγγλικά με αγγλικούς υπότιτλους)

Είσοδος Ελεύθερη

Belén (2016)
 Σκηνοθεσία: Adriana Vila Guevara / Χώρα: Βενεζουέλα, Ισπανία / Διάρκεια: 95’
Πέμπτη 23/2 στις 21:00

Το «Belén» είναι μια ιστορία για το τι σημαίνει να ανακαλύπτεις την έμπνευση στα πιο απρόσμενα μέρη και να αποτελείς με τη σειρά σου ανεξάντλητη πηγή έμπνευσης για τους άλλους. Αυτό ακριβώς έκανε, σχεδόν άθελά της, η Belén Palacios, μια ταπεινή μουσικός και αγρότισσα στις φυτείες κακάο της Βενεζουέλας. Ανύποπτη για τις δυνάμεις της, αυτή η γυναίκα δεν θα ήταν παρά μια ακόμα σχεδόν αόρατη παρουσία στο μικρό χωριό απ’ όπου προέρχεται, αν η ζωή και ο θάνατός της δεν ασκούσαν μια βαθιά επίδραση όχι μονάχα στους συμπατριώτες της αλλά και σε ανθρώπους από όλα τα μήκη και τα πλάτη της αμερικανικής ηπείρου.
(Στα ισπανικά και αγγλικά με αγγλικούς υπότιτλους)
Είσοδος Ελεύθερη

Πειραματικό Ντοκιμαντέρ με τη Natalia Marín

Σάββατο & Κυριακή 25 & 26/02, 11:00 – 14:00

Αμέσως μετά το Berlinale Talent Campus, η Ισπανίδα ντοκιμαντερίστρια Natalia Marín κάνει μια στάση στην Αθήνα για να μυήσει το ελληνικό κοινό στο πειραματικό ντοκιμαντέρ. Μέλος της διερευνητικής κολεκτίβας “Los Hijos”, η Marin και οι συνεργάτες της έχουν εφεύρει ένα δικό τους κινηματογραφικό είδος που συνδυάζει την εθνογραφία με το avant garde.

Exile room

To Exile Room βρίσκεται στην οδό Αθηνάς 12 στον τρίτο όροφο στο Μοναστηράκι. Είναι ένας μη κερδοσκοπικός, πολιτιστικός οργανισμός, που δημιουργήθηκε από την  Ελληνο-Αμερικανίδα  Βάλερι Κοντάκου, η οποία ήρθε στην Ελλάδα πριν από 13 χρόνια, και ούσα και η ίδια σκηνοθέτιδα ντοκιμαντέρ, δημιούργησε στην Αθήνα ένα χώρο, αφιερωμένο αποκλειστικά στο ντοκιμαντέρ.

The following two tabs change content below.
Τίνα Πανώριου Γεννήθηκε στην Ν Υόρκη και ζεί στο Π Ψυχικό. Τελείωσε την Σχολή Μωραίτη, και έχει πτυχίο Αγγλικής Φιλολογίας. Από το 1981 εργάζεται ως πολιτιστική συντάκτρια στις εφημερίδες ΕΘΝΟΣ, ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΕΒΔΟΜΗ και στα περιοδικά ΕΝΑ, ΚΑΙ, ΕΠΙΚΑΙΡΑ, ΤΗΛΕΡΑΜΑ, PENTHOUSE. Έκανε αρχισυνταξία σε εκπομπές της ΕΤ1, καθώς και στο Κανάλι 5. Η τηλεταινία της «Το όνομά μου είναι Άσσαντ» διαγωνίστηκε στο Φεστιβάλ της Δράμας. Το1995-1996 έκανε, εκπομπή στον σταθμό SEVEN X, με τίτλο «Από στόμα σε στόμα». Στο ραδιόφωνο έχει δουλέψει στο ΚΑΝΑΛΙ 1 και στον ΣΚΑΙ. Από το 1993 έως τον Ιούνιο του 2013, εργαζόταν στην ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΡΑΣΗ και στον ιστότοπο της ΕΡΤ, (πολιτιστικές συνεντεύξεις, κριτική τηλεόρασης, Βιβλίο). Τα τελευταία 10 χρόνια ασχολείται αποκλειστικά με τον χώρο του ΒΙΒΛΙΟΥ. Σήμερα συνεργάζεται με το DIASTIXO και το VAKXIKON.

Comments

comments

Related Posts

Recent Posts