΄Ο κύκλος΄

της Αγγελικής Ρουμπιέ. 

Ο κύκλος είναι για μένα το ομορφότερο και τελειότερο σχήμα. Όταν ήμουν παιδί, ζητούσα από τη μητέρα μου (που υποτίθεται ότι είχε ταλέντο στη ζωγραφική) να μου ζωγραφίζει αρκουδάκια, γιατί μου άρεσε πολύ να βλέπω ολοστρόγγυλα πλάσματα. Νόμιζα ότι είχαν μια γλυκύτητα οι κύκλοι που αποτελούσαν το σώμα, τα μάτια, τα αυτιά και τα άκρα τους. Μου φαινόταν ότι έβλεπα μοναδικό έργο τέχνης!

Ο κύκλος για μένα είναι μια απλή και πάνσοφη γραμμή που περικλείει τα πάντα. Είναι μια μικρή φιλοσοφία. Δίχως οξείες γωνίες, κορυφές, έντονες και κοφτές γραμμές, απαλύνει το βλέμμα σου, δεν σε κουράζει με πολλές και πολύπλοκες διαδρομές και σε οδηγεί πάντα απλά στον προορισμό σου.

Ο κύκλος για μένα είναι η ζωή. Η αρχή της, μέσα από την καμπύλη της εγκυμονούσας μάνας. Το τέλος της, μέσα από το κουβαράκι στο οποίο μεταλλασσόμαστε. Είναι η πορεία μας γύρω από τον εαυτό μας και τους άλλους συνοδοιπόρους που μας συντροφεύουν στις διάφορες στάσεις της. Είναι η πορεία της ανθρώπινης ματαιοδοξίας που, τελικά, σε αποδομεί, χαμογελώντας σαρκαστικά.

Ο κύκλος για μένα είναι μια μεγάλη αγκαλιά που χωρά τους ανθρώπους μου. Και, συγχρόνως, το τείχος που κρατά σε απόσταση όσους δεν εκπέμπουν στο ίδιο μήκος κύματος με μένα. Δύο όψεις, σε ένα σχήμα. Η τρυφερή και η απρόσιτη.

Ο κύκλος για μένα δεν είναι φαύλος. Φαύλοι είναι μόνο οι άνθρωποι, οι διαθέσεις τους. Εσύ επιλέγεις αν θα τους συναναστραφείς… Εάν είσαι εύπιστος και καλοπροαίρετος , πιθανώς , να ‘πέσεις’ σ’ έναν άλλο κύκλο, ομόκεντρο, με σένα στο κέντρο, φυσικά, και γύρω σου παρασκήνια και ψίθυροι… Και το σχήμα απλώνεται. Όλα είναι κύκλος.

Αλλά για μένα, ο κύκλος παίρνει  τη μορφή ενός κήπου χρωματιστού, ενός φωτεινού ήλιου, μιας διάφανης λίμνης, ενός σύννεφου και μιας καρδιάς που ολοένα στρογγυλεύει, σαν τρυφερή περίπτυξη, γύρω από τους ανθρώπους μου.

Ο κύκλος για μένα είναι το στροβίλισμα σε άκουσμα μελωδίας αγαπημένης. Είναι το στροβίλισμα της ψυχής μου, απότομο, ή απαλό. Είναι ο στρογγυλός μου καθρέφτης…

(Φωτογραφία: Matthew Venn@Flickr)

The following two tabs change content below.
Η Αγγελική Θ. Ρουμπιέ ζει και εργάζεται στη Λιβαδειά Βοιωτίας ως εκπαιδευτικός στη δευτεροβάθμια βαθμίδα. Είναι απόφοιτος της Φιλοσοφικής Σχολής του Παν/μίου Αθηνών (τμήμα Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής, Ψυχολογίας. Ειδίκευση: Παιδαγωγική). Η αγάπη και ο θαυμασμός της για την τέχνη την οδήγησε στη Σχολή Καλών Τεχνών του Παν/μίου Πελοποννήσου, στο τμήμα Θεατρικών Σπουδών (Ναύπλιο). Η σύγχυση και οι απορίες της για το πολιτικό γίγνεσθαι, την έστρεψαν και στην Πολιτική Επιστήμη, όπου πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Παν/μίου Αθηνών. Σήμερα είναι υποψήφια διδάκτωρ Πολιτικής Επιστήμης στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Παν/μίου Πελοποννήσου (Κόρινθος). Αγαπάει πολύ τα παιδιά και το θέατρο. Πιστεύει πως η τέχνη αναδεικνύει το φως που όλοι κρύβουμε και ότι τα παιδιά μάς χαρίζουν απλόχερα τη θετική ενέργεια που τόσο λείπει.

Latest posts by Αγγελική Ρουμπιέ (see all)

Comments

comments

Related Posts

Recent Posts