Γερνώντας με χάρη: Το λεύκωμα με τους αιωνόβιους του Karsten Thormaehlen

Όταν ο Γερμανός φωτογράφος Karsten Thormaehlen συναντήθηκε για πρώτη φορά με τον Carl Falck, ο οποίος γεννήθηκε στη Νορβηγία το 1907, δέχτηκε την ερώτηση: «Πώς μπορείτε να βγάλετε έστω και ένα ευρώ, φωτογραφίζοντας ηλικιωμένους σαν κι εμένα;”

Το λεύκωμα «Γερνώντας με χάρη» (Aging Gracefully) είναι το αποτέλεσμα των επισκέψεων του φωτογράφου σε 52 άτομα ηλικίας άνω των 100 χρονών. Κάθισε μαζί τους, άκουσε ιστορίες που διέτρεχαν πολλές δεκαετίες, και τους ρώτησε τα μυστικά της μακροζωίας τους. Οι απαντήσεις ποίκιλλαν από καθημερινές βόλτες και κατανάλωση νωπών τροφίμων έως την  πίστη στον Θεό και στην αισιόδοξη στάση ζωής.

Tonia Nola, Born February 4, 1914, in Silanus, Italy

Παρά την βαθιά ευλάβεια του καλλιτέχνη για τις εμπειρίες των πρωταγωνιστών του, οι ιστορίες του δεν κύλησαν στην εύκολη συναισθηματικότητα και το παράπονο της μεγάλης ηλικίας. Έδωσε βάρος στο πως αυτοί οι άνθρωποι αντιμετώπισαν με θάρρος την απώλεια των συζύγων τους ή ακόμα και των παιδιών τους και τη δύναμη που τους κάνει να απολαμβάνουν ακόμα τη ζωή.

Αυτοί οι άνθρωποι έχουν ζήσει δύο παγκόσμιους πολέμους και τη Μεγάλη Ύφεση. Η Olivia Hooker θυμάται έντονα την ώρα που οι κούκλες της «κάηκαν από τα μέλη της Κου-Κλουξ-Κλαν κατά τη διάρκεια των ταραχών στην Tulsa το 1921».

Maria Luisa Medina, Born April 8, 1913, in Loja, Ecuador

Η χαρά τους είναι να απολαμβάνουν το σήμερα με όλες τους τις δυνάμεις. Οι αιωνόβιοι του Thormaehlen χορεύουν πόλκα, απαγγέλλουν ποίηση και κάνουν έργα τέχνης. Καλλιεργούν τα δικά τους λαχανικά, όσοι ζουν στην επαρχία, και κάποια έχουν δυναμική παρουσία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Μερικά από αυτά τα πρόσωπα είναι διάσημα και άλλα όχι. Λίγα έχουν ταξιδέψει τον κόσμο, ενώ άλλα δεν έχουν φύγει ποτέ από τον τόπο που γεννήθηκαν.

Το πέρασμα του χρόνου, γράφει ο φωτογράφος, δεν είναι κάτι που πρέπει να φοβόμαστε. Δεν χρειάζεται να πενθούμε το παρελθόν αλλά να καλλιεργούμε το μέλλον. Ό,τι και να λέει το πιστοποιητικό της γέννησης μας.

Sigurgeir Jonsson, Born March 2, 1915, on Flatey Island, Iceland
Olivia Hooker, Born February 12, 1915, in Muskogee, Oklahoma, USA
Kiyo Aragai, Born September 10, 1914, in Asahikawa, Hokkaido, Japan

Περισσότερα για το λεύκωμα του Karsten Thormaehlen θα βρείτε στον διαδικτυακό του ιστότοπο ΕΔΩ.

The following two tabs change content below.
Αστική ζωή, ιστορία, πρόσωπα, πολιτισμός, αφορμές για επανατοποθετήσεις και καταβυθίσεις στην ανθρώπινη σκέψη. Αναρτήσεις σε περιβάλλον Creative Commons 4, που απαγορεύει την εμπορική τους χρήση, αλλά επιτρέπει την ακέραιη αναπαραγωγή τους με αναφορές στον συντάκτη και την ιστοσελίδα.

Comments

comments

Related Posts

Recent Posts