Ιαπωνικός κινηματογράφος και γεύσεις στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης

της Τίνας Πανώριου. 

Η Πρεσβεία της Ιαπωνίας, σε συνεργασία με το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης και το Japan Foundation, διοργανώνει Φεστιβάλ Ιαπωνικού Κινηματογράφου από τις 22 έως τις 24 Φεβρουαρίου 2017 στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης.

Το Φεστιβάλ-αφιέρωμα στην ιαπωνική κουζίνα έχει θέμα «Η Συνταγή της Ιαπωνικής Κουζίνας: Eating = Loving = Living!» και πραγματοποιείται στο πλαίσιο του“Περιοδεύοντος Φεστιβάλ Ιαπωνικών Ταινιών 2017” του Japan Foundation.

Πρόκειται να προβληθούν τέσσερις διακεκριμένες ταινίες, σε πρώτη προβολή στην Ελλάδα (στα ιαπωνικά με ελληνικούς και αγγλικούς υπότιτλους). Η κάθε μία με το δικό της ύφος και αισθητική, παρουσιάζει την ιαπωνική κουζίνα – ένα πλούσιο και σημαντικό κομμάτι του ιαπωνικού πολιτισμού.

Παράλληλα με τις προβολές και καθώς η Παραδοσιακή Διατροφική Κουλτούρα της Ιαπωνίας (Washoku) συμπεριλαμβάνεται στον Κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO από το 2013, θα γίνει έκθεση φωτογραφίας με τίτλο «Ανακαλύψτε την Καταπληκτική Ιαπωνική Διατροφή!» στο φουαγιέ του κινηματογράφου, η οποία θα επιδεικνύει την ιαπωνική διατροφή ως φορέα υγείας, μακροζωίας και καλλιτεχνικής αισθητικής.

Η τελετή έναρξης του Φεστιβάλ θα αρχίσει με την ομιλία του κ. Γιάννη Δεβετζόγλου, δημοσιογράφο του Ιατρικού & Γαστρονομικού Ρεπορτάζ) την Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου και ώρα 19:30, κατά την οποία θα παρουσιάσει τις εμπειρίες του από το γαστρονομικό του ταξίδι στην Ιαπωνία μέσα από πλούσιο φωτογραφικό υλικό.

Στην συνέχεια, η ταινία «A Tale of Samurai CookingA True Love Story» του Yuzo ASAHARA θα ανοίξει την αυλαία των προβολών.

«Η Συνταγή της Ιαπωνικής Κουζίνας: Eating = Loving = Living
Σήμερα η κουζίνα της Ιαπωνίας, κερδίζοντας όλο και περισσότερους λάτρεις σε όλο τον κόσμο, έχει γίνει ιδιαίτερα γνωστή και αγαπητή, αποδεικνύοντας ότι εκτός από τις γεύσεις και την αισθητική της, είναι και εξαιρετικά υγιεινή.

Οι τέσσερις ταινίες του αφιερώματος μας ξεναγούν στη μαγεία της ιαπωνικής κουζίνας: από την περίφημη τοπική κουζίνα της εποχής Εdo, στο οικογενειακό μενού της μητέρας, μέχρι το ασυναγώνιστο ιαπωνικό street food και τη θεσπέσια σούπα μιας έμπειρης γνώστριας της μαγειρικής τέχνης. Πέρα από εποχές, γενιές και τόπους αλλά πάντα στο πλαίσιο των στενών ανθρώπινων δεσμών-οικογενειακών, συγγενικών και κοινωνικών-υπάρχει διάχυτη μια βαθιά αγάπη για το φαγητό και τη ζωή. Οι τέσσερις διακεκριμένες ταινίες δε, είναι γεμάτες με εξαίρετες σκηνές μαγειρικής και έθιμα των Ιαπώνων.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Τετάρτη, 22 Φεβρουαρίου, 19:30
A Tale of Samurai CookingA True Love Story / Bushi no Kondate (2013 /121′)
Σκηνοθεσία : Yuzo Asahara
Ερμηνείες: Aya Ueto, Kengo Koura, Kimiko Yo, Toshiyuki Nishida

Η υπόθεση είναι εμπνευσμένη από την πραγματική ιστορία μιας οικογένειας στην περιοχή Kaga την περίοδο Edo (1603-1868), της οποίας τα μέλη αντιμετώπισαν αμέτρητες δυσκολίες ως εργαζόμενοι στην κουζίνα του ηγεμόνα. Αυτή η συγκινητική ταινία, προβάλει το εσωτερικό της ηγεμονίας μέσα από τα μάτια μια γυναίκας παντρεμένης με ένα σεφ samurai, που ανέδειξε φαγητά μαγειρεμένα σύμφωνα με τις συνταγές της οικογένειας Funaki και έδωσε, εκείνη την εποχή, νέα πνοή στην κουζίνα της οικογένειας των samurai. Ο σκηνοθέτης της ταινίας Yuzo Asahara (1964-) είναι γνωστός από τη σειρά “Free and Easy”. Πρωταγωνιστούν η Aya Ueto (“Oshin”/2013) ως Haru και ο Kengo Kora (“A Story of Yonosuke”-2012) ως o σύζυγος της, Yasunobu και παίζουν βετεράνοι ηθοποιοί όπως οι Kimiko Yo (“Departures”-2008) και Yoshiyuki Nishida (“Outrage Beyond”-2012).

Πέμπτη, 23 Φεβρουαρίου, 20:00 
Mourning Recipe / Shijuku nichi no Recipe (2013 /129′)
Σκηνοθεσία: Yuki Tanada
Ερμηνείες: Hiromi Nagasaku, Renji Ishibashi, Masaki Okada, Fumi Nikaido

Η τελευταία επιθυμία της Otomi ήταν η οικογένεια της να κάνει μια μεγάλη γιορτή την 49η ημέρα μετά το θάνατο της. Θα μπορέσουν η κόρη και ο άντρας της να πραγματοποιήσουν την επιθυμία της και να προχωρήσουν τη ζωή τους…; Η ταινία που βασίζεται στο βιβλίο της Yuki Ibuki (“Shijuku nichi no Recipe”), σε σκηνοθεσία της Yuki Tanada (1975-), γνωστή για την ταινία “One million Yen Girl”, αγγίζει την καρδιά του κοινού με μια ομάδα καταξιωμένων ηθοποιών: η Hiromi Nagasaku, βραβευμένη από την Ιαπωνική Ακαδημία Κινηματογράφου, ως όρη Yuriko, ο Renji Ishibashi ως ξεροκέφαλος, απότομος αλλά και ενθουσιώδης πατέρας Ryohei, η Fumi Nikaido, βραβευμένη με το βραβείο Marcello Mastroianni ως η Καλύτερη Νέα Πρωτοεμφανιζόμενη Ηθοποιός, ως Imo και ο Masaki Okada, ως Haru. Επίσημη συμμετοχή στο 37ο Φεστιβάλ Παγκόσμιου Κινηματογράφου στο Μόντρεαλ.

Παρασκευή, 24 Φεβρουαρίου
19:30 –
Ramen Samurai (2011 /115′)
Σκηνοθεσία: Naoki Segi
Ερμηνείες: Dai Watanabe, Sayaka Yamaguchi, Koto Takagi

Μια κοινωνική ταινία βασισμένη σε μια ιστορία σε συνέχειες που δημοσιεύθηκε σε εφημερίδα της πόλης Kurume, γραμμένη από τον ιδιοκτήτη ενός γνωστού εστιατορίου ramen. Εγκατεστημένο στην πόλη Kurume, γνωστό για το πιάτο tonkotsu ramen (σούπα σε ζωμό χοιρινού με νουντλς), παρουσιάζει τη δυναμική προσπάθεια ενός γιού να αναβαθμίσει τη γεύση της συνταγής του πατέρα του. Ο σκηνοθέτης Naoki Segi (1963-) ασχολείται και με την τηλεόραση, συγγράφει, δίνει ομιλίες για περιβαλλοντικά θέματα και ανθρώπινα δικαιώματα και κάνει εξαιρετικά έργα για το περιβάλλον και τα τοπικά θέματα. Ο Dai Watanabe ως Hikaru, είναι ο γιος του παγκοσμίως γνωστού ηθοποιού Ken Watanabe (Ο τελευταίος Samurai), που τελευταία το 2011, έλαβε το βραβείο των Ιαπώνων Κριτικών Κινηματογράφου ως καλύτερου ηθοποιού στην ταινία “Lost Crime-Senko”.

21:30 Drops of Heaven / Ten no Shizuku (2012 /113′)
Σκηνοθεσία: Atsunori Kawamura
Ερμηνεία: Yoshiko Tatsumi
Απαγγελία: Mitsuko Kusabue. Αφήγηση : Shōsuke Tanihara

Ντοκιμαντέρ γύρω από την προέλευση μιας σούπας που εξακολουθεί να φτιάχνει η 88χρονη σεφ-συγγραφέας Yoshiko Tatsumi, που έχει γράψει πάνω από 40 βιβλία και έχει βραβευθεί το 2010 με το βραβείο Κουλτούρας του NHK (Ραδιοτηλεόραση Ιαπωνίας). Η ταινία αυτή μοιάζει με μια και μοναδική δροσοσταλίδα που μπορεί να απαλύνει τη στεγνή και άδεια καρδιά του σύγχρονου ανθρώπου. Η Yoshiko Tatsumi λέει ότι «η τροφή είναι αγάπη και η αγάπη είναι ζωή». Ο σκηνοθέτης Atsunori Kawamura (1948-) ξεκίνησε την καριέρα του ως σκηνοθέτης ντοκιμαντέρ το 1971 στο ΝΗΚ (Ραδιοτηλεόραση Ιαπωνίας). Έχει εργαστεί ως σκηνοθέτης και παραγωγός σε πολλά βραβευμένα ντοκιμαντέρ με κοινωνική επιρροή σε τομείς όπως εσωτερική ψυχολογία, περιβάλλον, σύγχρονη ιστορία, θρησκεία, τέχνη και επιστήμη. Το 2012 η ταινία αυτή συστήθηκε επίσημα από το Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού, Επιστήμης και Τεχνολογίας της Ιαπωνίας.

ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ
Τιμή εισιτηρίου : 3 € ανά προβολή
Για τηλεφωνική αγορά εισιτηρίων με πιστωτική κάρτα καλέστε 210 341 8579,
Δευ-Παρ 11:00 – 14:00, Online αγορά : www.mcf.gr
Προπώληση
Στα ταμεία του Ιδρύματος (Πειραιώς 206, Ταύρος),
Δευ-Παρ 11:00 -14:00, αλλά και μία ώρα πριν την έναρξη των εκδηλώσεων
Στα Εκδοτήρια Ticket Services, Πανεπιστημίου 39 (Στοά Πεσμαζόγλου)
Ωρ. λειτουργίας εκδοτηρίων Ticket Services: Δευ. & Τετ. 09:00 – 17:00, Τρ., Πεμ. & Παρ. 09:00 – 20:00, Σαβ. 10:00 – 14:00
Και σε όλα τα καταστήματα Forthnet.

Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης
Πειραιώς 206, Ταύρος
τηλ. 210 3418 550

Πληροφορίες:
Πρεσβεία της Ιαπωνίας-Πολιτιστικό Τμήμα

Τηλ. 210 670 9901,  e-mail: cultural@at.mofa.go.jp

The following two tabs change content below.
Τίνα Πανώριου Γεννήθηκε στην Ν Υόρκη και ζεί στο Π Ψυχικό. Τελείωσε την Σχολή Μωραίτη, και έχει πτυχίο Αγγλικής Φιλολογίας. Από το 1981 εργάζεται ως πολιτιστική συντάκτρια στις εφημερίδες ΕΘΝΟΣ, ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΕΒΔΟΜΗ και στα περιοδικά ΕΝΑ, ΚΑΙ, ΕΠΙΚΑΙΡΑ, ΤΗΛΕΡΑΜΑ, PENTHOUSE. Έκανε αρχισυνταξία σε εκπομπές της ΕΤ1, καθώς και στο Κανάλι 5. Η τηλεταινία της «Το όνομά μου είναι Άσσαντ» διαγωνίστηκε στο Φεστιβάλ της Δράμας. Το1995-1996 έκανε, εκπομπή στον σταθμό SEVEN X, με τίτλο «Από στόμα σε στόμα». Στο ραδιόφωνο έχει δουλέψει στο ΚΑΝΑΛΙ 1 και στον ΣΚΑΙ. Από το 1993 έως τον Ιούνιο του 2013, εργαζόταν στην ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΡΑΣΗ και στον ιστότοπο της ΕΡΤ, (πολιτιστικές συνεντεύξεις, κριτική τηλεόρασης, Βιβλίο). Τα τελευταία 10 χρόνια ασχολείται αποκλειστικά με τον χώρο του ΒΙΒΛΙΟΥ. Σήμερα συνεργάζεται με το DIASTIXO και το VAKXIKON.

Comments

comments

Related Posts

Recent Posts