της Τίνας Πανώριου.
Στα «γαλλικά Όσκαρ», τα βραβεία Σεζάρ, το γοητευτικό θρίλερ «Εκείνη» (Elle) του Ολλανδού Πάουελ Βερχόφεν απέσπασε δύο Σεζάρ: αυτό της καλύτερης ταινίας και αυτό του καλύτερου πρώτου γυναικείου ρόλου που έλαβε η υπέροχη Ιζαμπέλ Ιπέρ.
Στον Βρετανό Κεν Λόουτς απονεμήθηκε το βραβείο καλύτερης ξένης ταινίας για το ανθρώπινο «Εγώ, ο Ντάνιελ Μπλέικ» (I, Daniel Blake), που έλαβε τον Χρυσό Φοίνικα στο φεστιβάλ των Καννών. Το φιλμ αφηγείται τις άγριες περιπέτειες ενός απλού ανθρώπου που στην δύση της ζωής του για να επιζήσει έρχεται πρόσωπο με πρόσωπο με τη γραφειοκρατία
Με τον Κεν Λόουτς, αλλά και με τον Αμερικανό σταρ Τζορτζ Κλούνεϊ, δεν αποτέλεσε έκπληξη η τελετή να πάρει πολιτική χροιά, με τον πρώτο να καλεί τους Γάλλους να ψηφίσουν την Αριστερά και τον δεύτερο να απευθύνει έκκληση υπέρ της ελευθερίας στην Αμερική του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.
Στα 27 του χρόνια, ο Ξαβιέ Ντολάν από το Κεμπέκ, με έξι ταινίες στο ενεργητικό του, έλαβε το Σεζάρ καλύτερης σκηνοθεσίας για την ταινία «Είναι απλώς το τέλος του κόσμου» (Juste la fin du monde).
Η ταινία, σχεδόν όλη γυρισμένη σε εσωτερικό χώρο, απέσπασε άλλα δύο βραβεία, του καλύτερου μοντάζ και του καλύτερου πρώτου ανδρικού ρόλου—το πήρε ο Γκασπάρ Ουλιέλ.

Εκείνος όμως που ως ήταν αναμενόμενο, έκλεψε την παράσταση ήταν ο μέλλων μπαμπάς Τζορτζ Κλούνεϊ, που συνόδευε- ευτυχής στα 55 του χρόνια την έγκυο σε δίδυμα σύζυγό του Άμαλ, για να λάβει ένα τιμητικό Σεζάρ.
Στα Σεζάρ βραβεύθηκε επίσης ένα ντοκιμαντέρ, το «Ευχαριστώ, αφεντικό»(Merci Patron!) του δημοσιογράφου Φρανσουά Ρουφέν,
Η ταινία κινουμένων σχεδίων «Εγώ ο Κολοκυθάκης» (Ma vie de courgette) του Ελβετού Κλοντ Μπαράς, πήρε δύο Σέζαρ, περιλαμβανομένου αυτού της καλύτερης ταινίας κινουμένων σχεδίων.
Η ταινία «Φραντς» (Frantz) του Φρανσουά Οζόν, πήρε μόνο το βραβείο καλύτερης φωτογραφίας, παρά τις 11 υποψηφιότητες του. Το φιλμ θεωρείτο φαβορί μαζί με την «Elle» αλλά …
Αξίζει να σημειωθεί ότι φέτος τα Σεζάρ δεν είχαν πρόεδρο επιτροπής, καθώς ο 83χρονος σκηνοθέτης Ρομάν Πολάνσκι αποποιήθηκε τον ρόλο κατόπιν έντονων επικρίσεων προς το πρόσωπο του για θέματα ηθικής που τον εξεδίωξαν στις ΗΠΑ προ σαράντα χρόνων .
Τέλος στην κομψή ως είθισται τελετή, βραβεύτηκε επίσης ο ηλικιωμένος πλέον, πλην γοητευτικότερος άσκημος του γαλλικού σινεμά ηθοποιός Ζαν-Πολ Μπελμοντό, για τη μακρόχρονη και λαμπερή του καριέρα.


Latest posts by Τίνα Πανώριου (see all)
- Η συγγραφέας Τζούλια Γκανάσου μιλά στην Τίνα Πανώριου για την ηρωίδα του ΓΟΝΥΠΕΤΕΙΣ - March 3, 2018
- Ένα μεσημέρι με τον Ντάνιελ Ντέι Λιούις στην Αθήνα… - February 3, 2018
- Ρεβιθοκοντούλης: κλασικά παραμύθια… αλλιώς από την Μαρίνα Γιώτη - January 28, 2018