του Γιάννη Γιαννακόπουλου.
Το Γαλαξίδι ήταν πάντα πόλη ναυτικών. Με τα ιστιοφόρα πλοία τους, οι Γαλαξιδιώτες, διέσχιζαν όλες τις θάλασσες μεταφέροντας προϊόντα. Η σημερινή μικρή κωμόπολη ήταν πλούσια για πολλά χρόνια με σπουδαίες ναυτικές οικογένειες.


Το ξεκίνημα των ναυτικών μετά από την χειμερινή παύση γινόταν τις Καθαρές Δευτέρας. Επομένως ήταν φυσικό πριν από την αναχώρηση να γίνονται γιορτές και πανηγύρια.


Οι γιορτές αυτές είχαν μεγάλη λαμπρότητα γιατί οι ναυτικοί που θα σάλπαραν, θα απουσίαζαν για μεγάλο χρονικό διάστημα από τις οικογένειές τους. Μερικοί από αυτούς δυστυχώς δεν θα επέστρεφαν από δυστυχήματα και ναυάγια.Οι γιορτές τις Καθαρής Δευτέρας ήταν οι λαμπρότερες. Από κάποια περίοδο και μετά επικράτησε ο αλευροπόλεμος. Η προέλευση του εθίμου αυτού πιθανό να προέρχεται από εμπειρίες των ναυτικών σε άλλα μέρη. Επικρατεί και η άποψη ότι οι γιορτές της καθαρής Δευτέρας είχαν και Διονυσιακά στοιχεία. Έτσι οι επιρροές των στοιχείων που εισήγαγαν οι ναυτικοί έδεσαν με τα τοπικά έθιμα και προέκυψε ο αλευροπόλεμος. Βέβαια χρησιμοποιήθηκαν και χρωματιστές σκόνες για ομορφότερο θέαμα και έτσι ο αλευροπόλεμος έγινε αλευρο μουτζούρεμα.

Σήμερα τα αλευρομουτζουρώματα του Γαλαξιδιού συγκεντρώνουν πολλούς επισκέπτες από όλη την χώρα που πραγματικά ξεφαντώνουν. Οι καταστηματάρχες λαβαίνουν τα μέτρα τους και σκεπάζουν τα μαγαζιά τους ώστε να αποφύγουν το μουτζούρεμα. Όσο για τους συμμετέχοντες στο έθιμο αυτό γίνονται πολύχρωμοι από το αλεύρι και τα χρώματα.
Δείτε το βίντεο:

Γιάννης Γιαννακόπουλος

Latest posts by Γιάννης Γιαννακόπουλος (see all)
- Ω εποχές, ω παλάτια: το κτήριο της Ελληνικής πρεσβείας στη Βιέννη - January 10, 2021
- Ένα «Κτήμα» από το οποίο περνά η ιστορία της Αιτωλοακαρνανίας - September 17, 2017
- Από τον Καρβασαρά στην Οδησσό με τις υπέροχες μουσικές της Φιλαρμονικής Αμφιλοχίας - September 12, 2017