To θανάσιμο αμάρτημα της Οργής στον πολυχώρο Vault

του Δημήτρη Καλαντζή. 

H οργή είναι το αίσθημα του έντονου και βίαιου θυμού. Συνήθως πυροδοτείται από κάποια ενέργεια εναντίον μας, η οποία, αν δεν κατευναστεί, οδηγεί στη βίαιη έκρηξη, στο μίσος και στην αναζήτηση εκδίκησης.

Σύμφωνα με την χριστιανική παράδοση για τα «7 θανάσιμα αμαρτήματα», το φυσιολογικό αίσθημα του θυμού μετατρέπεται στην μεγάλη αμαρτία της οργής, όταν στρέφεται  εναντίον κάποιου αθώου ανθρώπου, όταν έχει μεγάλη διάρκεια ή όταν ο θυμωμένος απαιτεί υπερβολική τιμωρία του ανθρώπου που τον αδίκησε.

Ο λόγος του Θεού ουσιαστικά δικαιολογεί τον θυμό αλλά όχι το μίσος και την επιθυμία να πάθει σοβαρό κακό αυτός που προκάλεσε τον θυμό. Κάτι τέτοιο θεωρείται αμαρτία. Θανάσιμη.

Ο Δάντης περιγράφει την οργισμένη εκδίκηση ως «διαστροφή της δικαιοσύνης» που δεν νομιμοποιείται από κανένα πρόσχημα. Η Οργή είναι η μόνη «θανάσιμη αμαρτία» που δεν σχετίζεται απαραίτητα με τον εγωισμό ή την ιδιοτέλεια (όπως είναι ο φθόνος).

Apostolis Anantasopoulos

Σύμφωνα με την επιστήμη της ψυχολογίας, η οργή είναι μια συμπεριφορά με την οποία γεννιέται το κάθε άτομο και μέλλει να εκδηλώσει κάτω από ορισμένες συνθήκες. Η οργή εκδηλώνεται για να υποδηλώσει εχθρική, συναισθηματική ή αντιδραστική επίθεση. Η οργή εκφράζεται όταν ένα άτομο αντιμετωπίζει απειλή για την υπερηφάνειά του, τη θέση του, την ικανότητά του να επηρεάσει τους άλλους, να επιβεβαιώσει την εικόνα που έχει σχηματίσει για τον εαυτό του, ή να επηρεάσει καθοριστικά το κοινωνικο-οικονομικό του περιβάλλον.  Η οργή έχει διαφορετική ένταση και διάρκεια σε κάθε άνθρωπο, καθώς συναρτάται από την συγκρότησή του, τους προσωπικούς κανόνες ηθικής ή τις θρησκευτικές του πεποιθήσεις.

Achilleas Aggelopoulos

Την εικόνα της “Οργής” στην Ελλάδα σήμερα αποτυπώνουν οι έλληνες φωτογράφοι που συμμετέχουν στο Φωτογραφικό Project SEVEN του Πολυχώρου VAULT. Η έκθεση θα διαρκέσει 7 ημέρες, από την Τρίτη 7 έως την Δευτέρα 13 Μαρτίου. Τα εγκαίνια θα γίνουν την Τρίτη 7 Μαρτίου στις 7:00 μμ.

Sotiris Kainourgios

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΟΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΟΙ:

Αχιλλέας Αγγελόπουλος, Αποστόλης Αναστασόπουλος, Μαρινέζα Βαμβακάρη, Παναγιώτης Γκίκας, Μαρκέτος Δαμίγος, Ανδρέας Ζαφείρης, Βαγγέλης Ιωάννου, Σωτήρης Καινούργιος, Κατερίνα Κασιδιάρη, Βασιλική Κατσανού, Αλεξάνδρα Καψή, Αλέξανδρος Κόρπης, Γιάννης Κωβαίος, Μυρτώ Κωνσταντινίδου, Μαρία Λαγού, Πέτρος Μακρής, Βαγγέλης Μακρυγιάννης, Χρήστος Μασούρας, Γιώργος Παντούλας, Σάββας Παπαδόπουλος, Ευγενία Παππά, Γιάννης Παππάς, Χρήστος Παππάς, Στέφανος Παπαζαπραΐδης, Νίνα Παπακαστρισίου, Μαρία Παπαναστασίου, Κατερίνα Παυλιδάκη, Κατερίνα Πουλέα, Renee Revah, Γιάννης Τσιλίδης, Στέλιος Χαραλαμπάκης, Γιώργος Χρονάκης, Hiro Fay, Εύη Χριστοπούλου

Marineza Vamvakari

Τι είναι το SEVEN

Πρόκειται ουσιαστικά για ένα Project που περιλαμβάνει 7 εκθέσεις φωτογραφίας εμπνευσμένες από τα 7 θανάσιμα αμαρτήματα

Το Project έχει διάρκεια 7 μήνες (Οκτώβριο 2016 με Απρίλιο 2017) όπου κάθε μήνα θα παρουσιάζεται για 7 ημέρες στον Πολυχώρο VAULT και μία έκθεση φωτογραφίας, εμπνευσμένη από κάποιο από τα 7 θανάσιμα αμαρτήματα : Μάρτιο η Οργή, Απρίλιο η Αλαζονεία. 

Ήδη τον Οκτώβριο παρουσιάστηκε η Οκνηρία, τον Νοέμβριο η Ζηλοφθονία, τον Δεκέμβριο η Λαιμαργία, τον Ιανουάριο η Λαγνεία και τον Φεβρουάριο η Απληστία.

Giorgos Chronakis

Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Μία επιτροπή από διακεκριμένους φωτογράφους θα επιλέγει κάθε φορά τις 7 καλύτερες από τις φωτογραφίες των συμμετεχόντων (οι οποίοι μπορούν να παίρνουν μέρος με δύο το πολύ φωτογραφίες ανά αμάρτημα).

Αυτές οι 49 φωτογραφίες θα εκτεθούν όλες μαζί το Μάιο στο VAULT και θα εκδοθούν σε φωτογραφικό λεύκωμα από γνωστό εκδοτικό οίκο. Στο νικητή ο πολυχώρος VAULT θα αναλάβει να του διοργανώσει και την ατομική του έκθεση φωτογραφίας την επόμενη χρονιά.

Η επιτροπή αποτελείται από τους :

Γιώργος Αλεξανδράκης (Φωτογράφος, αρχισυντάκτης στο CityCode Magazine),

Νίκος Βαρδακαστάνης (Φωτογράφος / Studio 112 photography),

Άγγελος Καλοδούκας (Φωτογράφος, συγγραφέας, δημοσιογράφος στο Left.gr),

Παναγιώτης Κασίμης (Φωτογράφος και καθηγητής φωτογραφίας / Κέντρο Δημιουργικής φωτογραφίας ΕΝΝΕΑ),

Ηώ Πάσχου (Φωτογράφος)

Τάσος Σκλαβούνος (Φωτογράφος και καθηγητής φωτογραφίας / Studio Μελενίκου),

Γιώργος Στριφτάρης (Φωτογράφος, ηθοποιός, casting director)

Rene Revah
Stefanos Papazapraidis

 

Evgenia Pappa

 

Alexandros Korpis

 

Maria Lagou

 

Petros Makris

 

Stelios Charalambakis

 

Vangelis Makrygiannis
The following two tabs change content below.

Δημήτρης Καλαντζής

Γεννήθηκε, μεγάλωσε και ζει στο κέντρο της Αθήνας. Σπούδασε δημοσιογραφία στο «Εργαστήρι» και Ελληνικό Πολιτισμό στο ΕΑΠ. Έχει δουλέψει σε εφημερίδες, ραδιοφωνικούς & τηλεοπτικούς σταθμούς και τώρα διερευνά τους κώδικες του διαδικτύου. Αγαπά τις ανθρώπινες ιστορίες και τις γάτες.

Comments

comments

Related Posts

Recent Posts