Ο Banksy άνοιξε το ξενοδοχείο με τη χειρότερη θέα στον κόσμο

Ο ιδιοκτήτης του νέου ξενοδοχείου στη Βηθλεέμ λέει ότι έχει «τη χειρότερη θέα στον κόσμο». Ο ήλιος βλέπει τα δωμάτιά του μόλις για 25 λεπτά την ημέρα, ενώ ο επισκέπτης θα πρέπει να έχει πολύ περίεργη αίσθηση της πολυτέλειας για να μείνει ικανοποιημένος από τη διακόσμηση των δωματίων.

Το «Walled Off» όμως δεν είναι ένα συνηθισμένο ξενοδοχείο. Άνοιξε σε ένα εγκαταλελειμμένο κτήριο ακριβώς μπροστά από το τείχος που χωρίζει το Ισραήλ από τα παλαιστινιακά εδάφη, και άνοιξε ως ξενοδοχείο και ταυτόχρονα μουσείο πολέμου και γκαλερί διαμαρτυρίας από τον διασημότερο / ανώνυμο street artist του κόσμου, Banksy.

Όλα τα δωμάτια του «Walled Off» βλέπουν στις πλάκες από σκυρόδεμα του τοίχους και παρέχουν ιδιαίτερες ανέσεις. Για παράδειγμα, τα τζακούζι γεμίζουν από δεξαμενές νερού από μέταλλο που έχει τρυπηθεί από σφαίρες πολυβόλου, ενώ τα τζάκια δίνουν την εικόνα μπάζων που σιγοκαίνε μετά ρίψη βόμβας.

Ο βρετανός μυστήριος κύριος Banksy (δεν έχει δηλώσει το όνομά του) επισκέφτηκε τη Βηθλεέμ πριν από 10 χρόνια για πρώτη φορά και τα όσα είδε εκεί έγιναν πηγή έμπνευσης για πολλά έργα του. Από τότε, επιστρέφει στην πόλη παρατηρώντας τον όλο και μεγαλύτερο μαρασμό της. «Το ξενοδοχείο μου», δήλωσε, «δεν θέλω να είναι μία ατραξιόν, ένα background  για μία περίεργη selfie αλλά ένας χώρος θεραπείας από τον φανατισμό. Θέλουμε να κάνουμε τον κόσμο να αλλάξει την οπτική που βλέπει τα πράγματα».

Το κτήριο, ένα πρώην εργαστήριο κεραμικής, μοιάζει αποικιακής αρχιτεκτονικής ώστε να θυμίζει το ρόλο της Βρετανίας στην περιοχή. «Έχουν περάσει ακριβώς 100 χρόνια από τότε που η Βρετανία πήρε τον έλεγχο της Παλαιστίνης και άρχισε να αναδιατάσσει τα πράγματα με χαοτικό αποτελέσματα», δήλωσε ο Banksy. «Δεν ξέρω γιατί, αλλά ένιωσα ότι είναι μια καλή στιγμή για να προβληματιστούν όλοι σχετικά με το τι συμβαίνει όταν το Ηνωμένο Βασίλειο κάνει μια τεράστια πολιτική απόφαση, χωρίς να κατανοεί πλήρως τις συνέπειες».

Αυθεντικά έργα τέχνης του Banksy διακοσμούν πολλά από τα δωμάτια. Σε κάποιο, ένας Ισραηλινός στρατιώτης και ένας Παλαιστίνιος διαδηλωτής χτυπούν ο ένας τον άλλο με  μαξιλάρια. Κάποιες πόρτες είναι μπλοκαρισμένες μισάνοιχτες, αφήνοντας να φανούν τσιμεντόλιθοι και χαλάσματα.

Ένα μικρό μουσείο δείχνει στον επισκέπτη την ιστορία του τοίχους και τους ελέγχους που υποβάλλονται οι κάτοικοι για να μετακινηθούν στη διχοτομημένη περιοχή. Στο ξενοδοχείο φιλοξενείται επίσης μία γκαλερί με έργα Παλαιστινίων καλλιτεχνών που δεν έχουν πρόσβαση σε μεγάλο κοινό.

«Ο λογιστής μου, ανησυχούσε ότι πολλοί άνθρωποι θα φοβηθούν να ταξιδέψουν στην Δυτική Όχθη για να μείνουν στο ξενοδοχείο», είπε ο Banksy, αλλά μετά του θύμισα ότι για μία παλαιότερη εγκατάστασή μου, ο κόσμος είχε ταξιδέψει ως μία άσχημη παραλία της Αγγλίας. Πόσο χειρότερο μπορεί να είναι αυτό το ταξίδι;»

The following two tabs change content below.
Αστική ζωή, ιστορία, πρόσωπα, πολιτισμός, αφορμές για επανατοποθετήσεις και καταβυθίσεις στην ανθρώπινη σκέψη. Αναρτήσεις σε περιβάλλον Creative Commons 4, που απαγορεύει την εμπορική τους χρήση, αλλά επιτρέπει την ακέραιη αναπαραγωγή τους με αναφορές στον συντάκτη και την ιστοσελίδα.

Comments

comments

Related Posts

Recent Posts