Το μίσος στην Αμερική του Trump από τον φωτογράφο Johnny Milano

Οι φωτογραφίες του Johnny Milano δεν αποτελούν αρχειακό υλικό. Τραβήχτηκαν την τελευταία πενταετία σε μία προσπάθεια του φωτογράφου που συνεργάζεται με μεγάλα ειδησεογραφικά δίκτυα, όπως οι New York Times, το CNN και η Wall Street Journal, να απεικονίσει την «βαθειά» Αμερική που εκδηλώθηκε με την εκλογή Trump.

Οι φωτογραφίες είναι ενοχλητικές: βλέπουμε το τελετουργικό κάψιμο ενός σταυρού και μίας σβάστικας, τη σιλουέτα ενός παιδιού να παρακολουθεί την τελετή, ναζιστικά σύμβολα σε σώματα και ρούχα, και πρόσωπα μίας άλλης εποχής να μοιράζονται ξανά τον ενθουσιασμό του μίσους.

Οι εικόνες του Milano αποδεικνύουν αυτό που πολλοί στις μεγάλες πόλεις της Αμερικής και σε όλον τον κόσμο φοβούνταν: οι οπαδοί της «λευκής ανωτερότητας» ζουν ξανά μέρες δόξας στις Ηνωμένες Πολιτείες. Παίρνουν δύναμη από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τις «εναλλακτικές πηγές ενημέρωσης», ενώ με την προεδρία Trump, αισθάνονται τόσο ασφαλείς και κυρίαρχοι, που δεν έχουν κανένα ενδοιασμό να βγουν στο προσκήνιο.

Μέλη της Κου Κλουξ Κλαν, νεοναζί και «λευκοί εθνικιστές» δεν μιλούν απλά ή κάνουν συγκεντρώσεις, αλλά καταστρώνουν σχέδια για να μετατρέψουν το μίσος τους σε πράξεις βίας. Όπως αναφέρει το Southern Poverty Law Center «σχεδιάζουν επιθέσεις σε δικαστήρια, σχολεία, τζαμιά, εκκλησίες και συναγωγές και δεν έχουν καμία επιφύλαξη να χρησιμοποιήσουν εκρηκτικά, πυροβόλα και χειροβομβίδες».

Θα ήταν πολύ εύκολο να παραβλέψει κάποιος αυτή την πραγματικότητα, ή να την αποδώσει σε απομεινάρια του σκοτεινού παρελθόντος. Ο Milano όμως έστρεψε τον φακό της κάμεράς του απευθείας επάνω της και κανείς δεν μπορεί πλέον να πει ότι δεν γνωρίζει.

Η εξάπλωση της «λευκής υπεροχής» δεν περιορίζεται μόνο στο Νότο, σε πολιτείες όπως το Τέξας, η Τζόρτζια και το Τενεσί, αλλά εξαπλώνεται στην Πενσυλβάνια, στο Μέριλαντ, στο Οχάιο και στην Ιντιάνα. Ομάδες μίσους είναι πολύ πιθανόν να υπάρχουν σε λίγο σε κάθε πολιτεία των Ηνωμένων Πολιτειών…

Παιδιά παρακολουθούν μέλη των οικογενειών τους να οργανώνουν πορεία σε αγροτική έκταση της Ιντιάνα τον περασμένο Μάιο. Τα συλλαλητήρια της Klan παρουσιάζουν ένα μείγμα από πατριωτικά σύμβολα και εμβλήματα μίσους. Τα συνθήματα προτρέπουν για αφοσίωση “στο Θεό, στην οικογένεια, στη χώρα και στην Κου Κλουξ Κλαν.”

 

Ιντιάνα, άνοιξη 2016. Περίπτερο της Κου Κλουξ Κλαν με προσφορά για ράψιμο ρόμπας και κουκούλας. Παρά το γεγονός ότι η Κλαν παραμένει μία οργάνωση με λιγότερα από 8.000 μέλη σε εθνικό επίπεδο, η ομάδα έχει αποκτήσει μια πρωτόγνωρη ορμή με την άνοδο του Trump.

 

Το περιβραχιόνιο με τη σβάστικα ετοιμάζεται για συγκέντρωση στη Τζόρτζια προς τιμήν των γενεθλίων του Χίτλερ!

 

Τα μέλη της «Συμμαχίας Λευκών Ιπποτών» ντύνεται και οπλίζεται για συγκέντρωση σε επαρχία του Μέριλαντ. Μια πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε ότι οι Αμερικανοί έχουν επτά φορές περισσότερες πιθανότητες να σκοτωθούν από ντόπιους ακροδεξιούς παρά από ισλαμιστές τρομοκράτες.

 

Μέλος του Tradionalist Worker Party, πριν από συγκέντρωση στο Harrisburg της Πενσυλβάνια, τρεις ημέρες πριν από την εκλογή Trump. O συν-ιδρυτής της ομάδας Matthew Heimbach, αναγνώρισε δημόσια την εκλογή Trump ως καλή ευκαιρία για τον «λευκό εθνικισμό».

 

Μέλη του National Socialist Movement ξεκουράζονται μετά από συγκέντρωση σε αγροτική περιοχή του Τέξας. Η ομάδα στοχεύει να ενώσει τους λευκούς εθνικιστές της Αμερικής σε μια ενιαία κίνηση. “Πάντα προσπαθούν να μας φιμώσουν”, λέει ο Jeff Schoep, ηγέτης της οργάνωσης, “αλλά πάντα αποτυγχάνουν παταγωδώς. Ευτυχώς, εξακολουθούμε να έχουμε ελευθερία του λόγου εδώ”.

Όλες οι φωτογραφίες είναι του Johnny Milano.

H ανάρτηση βασίζεται σε κείμενο του Van Jones για το NEW REPUBLIC.

The following two tabs change content below.
Αστική ζωή, ιστορία, πρόσωπα, πολιτισμός, αφορμές για επανατοποθετήσεις και καταβυθίσεις στην ανθρώπινη σκέψη. Αναρτήσεις σε περιβάλλον Creative Commons 4, που απαγορεύει την εμπορική τους χρήση, αλλά επιτρέπει την ακέραιη αναπαραγωγή τους με αναφορές στον συντάκτη και την ιστοσελίδα.

Comments

comments

Related Posts

Recent Posts