“Αδράξτε τη μέρα” στη μνήμη του Γιώργου Χάγιου

της Αγγελικής Καρδαρά. 

Στη μνήμη του δασκάλου της δημοσιογραφίας και ιδρυτή του ιστορικού Εργαστηρίου Επαγγελματικής Δημοσιογραφίας, Γιώργου Χάγιου

“Αδράξτε τη μέρα” ήταν το σύνθημα του δασκάλου της δημοσιογραφίας και ιδρυτή του ιστορικού Εργαστηρίου Επαγγελματικής Δημοσιογραφίας, Γιώργου Χάγιου. Κρατώντας μια εφημερίδα με τις λέξεις αυτές σε μια θολή φωτογραφία στο λογαριασμό του στο facebook υπενθύμιζε σε όλους εμάς -τους φίλους και συνεργάτες- ότι πρέπει να ζήσουμε τη μέρα και να κυνηγήσουμε με πάθος τα όνειρά μας.

Το ίδιο έκανε και εκείνος, δουλεύοντας σκληρά για να κατακτήσει τις κορυφές. Δημιούργησε την πρώτη Σχολή Επαγγελματικής Δημοσιογραφίας το 1975 και εκπαίδευσε πολύ υψηλό αριθμό δημοσιογράφων, πολλοί από τους οποίους έκαναν μεγάλη καριέρα στο χώρο των μίντια και μέχρι σήμερα διακρίνονται σε καίριες θέσεις που έχουν αναλάβει.

Το Εργαστήρι λειτούργησε για πρώτη φορά σε ένα ωραίο νεοκλασικό κτήριο δίπλα στην Ακαδημία Αθηνών, στο πνευματικό κέντρο της πόλης. Σήμερα στεγάζεται στην οδό Καπλανών και “περιστοιχίζεται” από τη φοιτητική και πνευματική ζωή της πόλης: τη Νομική Σχολή Αθηνών, το Γαλλικό Ινστιτούτο, την Ελληνοαμερικανική Ένωση.

Το κύρος του Εργαστηρίου αδιαμφισβήτητο. Να αναφέρω ότι δίδαξαν και εξακολουθούν να διδάσκουν σε αυτό σημαντικές προσωπικότητες, παρέχοντας στους σπουδαστές ολοκληρωμένη θεωρητική γνώση και πρακτική εμπειρία στο χώρο των μίντια.

Ο Γιώργος Χάγιος -η ψυχή του Εργαστηρίου- εργαζόταν με τη δυναμική ομάδα του αδιάκοπα, γιατί στόχος του ήταν να είναι η Σχολή κορυφαία και να προσφέρει υψηλό επίπεδο γνώσεων. Βρισκόταν πάντοτε στο γραφείο του -στην κλασική του θέση, όπως θα τον θυμόμαστε, ανάμεσα στις εφημερίδες του, τα βιβλία του και τους σπουδαστές του-.

Λάτρευε το Εργαστήρι, που ήταν αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής του, της ψυχής του και της καθημερινότητάς του, δούλευε με πάθος κι έκανε όνειρα… Παρά τις αντιξοότητες της εποχής, σχεδίαζε το μέλλον του Εργαστηρίου και τη “νέα εποχή δημοσιογραφίας”.

Ήμουν ένας από τους ανθρώπους, με τους οποίους μοιράστηκε τα τελευταία όνειρά του… Θα τα κρατήσω στην καρδιά μου, όπως και το χαμόγελο και την ενέργεια που είχε ως άνθρωπος…

Ο Γιώργος Χάγιος “έφυγε” αιφνίδια την Τετάρτη 15/3/17 για τη “γη των αγγέλων”, “κουβαλώντας” τα όνειρα και τις αγωνίες ενός εκπαιδευτικού που πάλευε με όλο του το είναι για τους σπουδαστές του και τη Σχολή του.

Τα θερμά μου συλλυπητήρια στην υπέροχη, αγαπημένη μου, οικογένεια Χάγιου και εύχομαι τα όνειρα που είχε ο Γιώργος Χάγιος, πριν φύγει από τη ζωή, να γίνουν με κάποιο τρόπο πραγματικότητα.

Θεωρώ ότι ήταν ένας άνθρωπος που είχε ακόμα να προσφέρει σημαντικά πράγματα στο χώρο των ΜΜΕ, με την πολύχρονη πείρα του και τις μεγάλες επαγγελματικές του επιτυχίες. Θα ήθελα συνεπώς να κλείσω το σημερινό μου κείμενο με την ευχή το  πάθος του Γιώργου Χάγιου για τη δημοσιογραφία και την εκπαίδευση νέων δημοσιογράφων να μας “συντροφεύει” και να αποτελεί πηγή έμπνευσης για όλους τους διδάσκοντες στο χώρο των  μίντια…

The following two tabs change content below.
Η Αγγελική Καρδαρά είναι Εισηγήτρια-Συγγραφέας και Εκπαιδεύτρια στο Πρόγραμμα Συμπληρωματικής εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης (E-Learning) του Κέντρου Επιμόρφωσης και Δια Βίου Μάθησης (Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ.) του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι Διδάκτωρ του Τμήματος Επικοινωνίας & ΜΜΕ του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Φιλόλογος (με εξειδίκευση στη μεσαιωνική και νεοελληνική φιλολογία) και Τακτική Επιστημονική Συνεργάτιδα Κέντρου Μελέτης του Εγκλήματος (ΚΕ.Μ.Ε.). Το θέμα της διδακτορικής διατριβής της, με Επιβλέποντα τον Καθηγητή Γιάννη Πανούση, αφορά τον ιδιαίτερο γλωσσικό κώδικα επικοινωνίας του έγκλειστου πληθυσμού. Από τον Φεβρουάριο του 2020 ανέλαβε και Επιστημονικά Υπεύθυνη του Crime & Media Lab του Κέντρου Μελέτης του Εγκλήματος που αποτελεί Ομάδα Εργασίας για το Έγκλημα και την Απεικόνισή του στα ΜΜΕ. Έχει επάρκεια και άδεια διδασκαλίας τριών ξένων γλωσσών (αγγλικών, γαλλικών, ισπανικών). Εργάζεται στον συναρπαστικό χώρο της εκπαίδευσης, δίνει διαλέξεις και οργανώνει μαθήματα σεμιναριακού τύπου στο αντικείμενο εξειδίκευσής της «Έγκλημα & Media». Επίσης, είναι Επιστημονικά Υπεύθυνη ερευνών εγκληματολογικού, κοινωνικού και μιντιακού ενδιαφέροντος, αρθρογραφεί και συγγράφει. Έχει συγγράψει τα βιβλία: Τρομοκρατία και ΜΜΕ (εκδόσεις Αντ. Ν. Σάκκουλα), Όταν η ψυχή μιλάει (εκδόσεις Υδρόγειος), Φυλακή και Γλώσσα (εκδόσεις Αντ. Ν. Σάκκουλα), Εγχειρίδιο Εγκληματολογίας για τον Αστυνομικό και Δικαστικό Συντάκτη (εκδόσεις Παπαζήση), Σκιαγράφηση του ψυχολογικού προφίλ των εγκληματιών που απασχόλησαν τα ελληνικά ΜΜΕ (1993-2018): Criminal Profiling and Media (εκδόσεις Παπαζήση). Οι «Νέοι Παγιδευμένοι στα Παιχνίδια της Βίας: Εγκλήματα με Δράστες και Θύματα Νέους» είναι το έκτο βιβλίο της και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Παπαζήση.

Comments

comments

Related Posts

    Comments are closed.

    Recent Posts