του Δημήτρη Καλαντζή.
Η πρωτοφανής εξαπάτηση ενός σοβαρού Ιδρύματος Πολιτισμού, όπως του «Μιχάλης Κακογιάννης», από μία σοβαρή ηθοποιό, όπως η Πέμη Ζούνη, μέσω κάποιας (προφανώς) μη σοβαρής εταιρείας παραγωγής θεατρικών δράσεων, ήταν αποκαλυπτική για την αφέλεια με την οποία αντιμετωπίζουμε τον πολιτισμό στη χώρα μας.
Είναι χαρακτηριστική η ιστορία που κυκλοφορεί εδώ και χρόνια στην Αθήνα: Πάμπλουτη και κοσμική κυρία (ανάμεσα στις 5 πιο πλούσιες Ελληνίδες) κατεβαίνει από το κότερό της σε λιμάνι μη κοσμικού νησιού και κατευθύνεται προς πλανόδιο πωλητή αφρικανικής καταγωγής με τσάντες – μαϊμού. «Μα καλά», της λέει κάποιος από την παρέα της, «εσύ θα πάρεις μαϊμού τσάντα»; «Γιατί όχι;», απαντά εκείνη, «πιστεύεις ότι θα βρεθεί κάποιος να πιστέψει ότι η δική μου τσάντα δεν είναι αυθεντική;»
Έτσι περίπου έγιναν τα πράγματα και με την περίπτωση της Πέμης Ζούνη. «Είναι δυνατόν μία πρωταγωνίστρια του θεάτρου με πολυετή πορεία να λέει ψέματα ότι σκηνοθέτησε την παράστασή της ο Άνγκ Λη;». «Είναι δυνατόν οι διαβεβαιώσεις της ότι συναντήθηκε με τον σκηνοθέτη και ότι ήταν σε διαρκή επικοινωνία μαζί του μέσω skype, να ήταν μία απάτη;». «Είναι δυνατόν οι φωτογραφίες της Πέμης Ζούνη με τον Άνγκ Λη να ήταν αποτέλεσμα photoshop;
Και όμως ήταν δυνατόν!
Εάν ένας παρατηρητικός δημοσιογράφος δεν είχε προσέξει ότι οι πόζες του Άνγκ Λη δίπλα στην Πέμη Ζούνη ήταν πανομοιότυπες με τις πόζες του σκηνοθέτη στην απονομή των Όσκαρ, όλοι θα είμασταν ικανοποιημένοι που ο κορυφαίος κινηματογραφιστής επέλεξε μία ελληνίδα ηθοποιό για να κάνει την πρώτη και μοναδική σκηνοθεσία του στο θέατρο και μάλιστα στην Ελλάδα…
Η αποκάλυψη έγινε σταδιακά. Στην αρχή ο δημοσιογράφος δέχτηκε τόνους λάσπης που τόλμησε να αμφισβητήσει την «επιτυχία» της πρωταγωνίστριας, μετά το Ίδρυμα Κακογιάννης πήρε αποστάσεις από την παραγωγή, ζητώντας από τους παραγωγούς και την πρωταγωνίστρια να δώσουν εξηγήσεις, στη συνέχεια οι παραγωγοί και η πρωταγωνίστρια παραδέχτηκαν ότι οι φωτογραφίες ήταν φώτοσοπ αλλά η συνεργασία ήταν πραγματική και τελικά η πρωταγωνίστρια αναγκάστηκε να παραδεχτεί ότι δεν συνεργάστηκε ποτέ με τον Άνγκ Λη και ότι έπεσε (κι εκείνη) θύμα απάτης…
Το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης ανέθεσε σε εξειδικευμένη εταιρεία κυβερνοασφάλειας τη διενέργεια έρευνας από την οποία προέκυψε ότι η επρόκειτο για «στοχευμένη απάτη μέσω διαδικτύου, στην οποία περιλαμβάνεται και παραποίηση στοιχείων ταυτότητας ηλεκτρονικής αλληλογραφίας (MailImpersonation). Οι δράστες δημιούργησαν αρχικώς ψευδείς λογαριασμούς ηλεκτρονικής αλληλογραφίας και στη συνέχεια, υποδυόμενοι πρόσωπα και εταιρείες εγνωσμένου διεθνούς κύρους, απέστειλαν προς το Ίδρυμα ψευδή μηνύματα και ψηφιοποιημένα στοιχεία σχετικώς με σειρά θεμάτων που αφορούσαν στην ως άνω παραγωγή και στους συντελεστές της».
Κατόπιν αυτών, το Ίδρυμα προσέφυγε στη Δικαιοσύνη με υποβολή μήνυσης, για την προσωποποίηση και τον εντοπισμό των δραστών και των στόχων τους, επιφυλασσόμενο των εν γένει δικαιωμάτων του.
Σωστά το Ίδρυμα θέλει να προστατεύσει την αξιοπιστία του.
Ίσως όμως η ιστορία θα πρέπει να γίνει αφορμή για να επαναπροσδιορίσουμε τον τρόπο που βλέπουμε τα θεάματα.
Η παράσταση της Πέμης Ζούνη μπορεί να ήταν εξαιρετική, ακόμα και χωρίς τη συνδρομή του Άνγκ Λη. Αντίθετα, θα μπορούσε μία θεατρική παράσταση του Άνγκ Λη να μην είχε τη μαγεία που έχουν οι ταινίες του. Κάθε πολιτιστικό προϊόν έχει την δική του αξία. Οι «υπογραφές» που το συνοδεύουν δεν το καθορίζουν απαραίτητα.
Η ιστορία της Πέμης Ζούνη με τον Άνγκ Λη έγινε κορυφαίο θέμα στο διαδίκτυο. Ο λαϊκός πολιτισμός της ηλεκτρονικής εποχής (e folklore) παρήγαγε δεκάδες memes με τις πιο απίθανες συνεργασίες Ελλήνων και Διεθνών καλλιτεχνών.
Ίσως πιο χαρακτηριστικό είναι το βίντεο -παρωδία της τηλεοπτικής εκπομπής Ελληνοφρένεια που μεταδόθηκε την Τρίτη 14 Μαρτίου.

Δημήτρης Καλαντζής

Latest posts by Δημήτρης Καλαντζής (see all)
- Ο «τέτοιος» στο Χαλάνδρι - September 10, 2023
- Δημιουργείται ο πρώτος Ξενώνας Φιλοξενίας Άστεγων και Ευάλωτων ΛΟΑΤΚΙ+ Ατόμων στην Αθήνα - August 30, 2023
- Το gay Πεδίον του Άρεως - May 17, 2023