1984 «Σταματήστε την παράσταση, μία θεατής λιποθύμησε!»

του Δημήτρη Καλαντζή. 

Η πρώτη έκπληξη ήρθε από τους θεατές στην πίσω σειρά, που πριν αρχίσει η παράσταση, ζητούσαν από τον «φιλόλογο» της παρέας να τους περιγράψει «τι είναι πια αυτό το 1984» που θα έβλεπαν, ποιος ήταν ο Τζωρτζ Όργουελ και γιατί είναι τόσο σημαντικό βιβλίο που «θα έπρεπε να είχαν διαβάσει»…

Η δεύτερη έκπληξη ήρθε από τη λιποθυμία μίας κοπέλας στην πλατεία κατά τη διάρκεια της σκηνής των βασανιστηρίων, που ανάγκασε τους υπευθύνους του θεάτρου Βασιλάκου να διακόψουν την παράσταση, να αναζητήσουν γιατρό και μετά από περίπου πέντε λεπτά, τα οποία χρειάστηκαν για να συνέλθει η κοπέλα και να αποχωρήσει όρθια, να ξανακλείσουν τα φώτα και να συνεχιστεί η παράσταση…

Ασφαλώς δεν μπορεί να κατηγορηθεί η θεατής για τη λιποθυμία της. Η σκηνή των βασανιστηρίων στο θάλαμο 101 είναι πραγματικά εξαιρετικά βίαιη και με τις εκπληκτικές ερμηνείες των Αργύρη Πανταζάρα και Νίκου Κουρή γίνεται αληθοφανής.

Γι αυτό το λόγο όμως οι υπεύθυνοι του θεάτρου έχουν αναρτήσει την ανακοίνωση:
«Η παράσταση είναι ακατάλληλη για ανηλίκους κάτω των 15 ετών – ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ: η παράσταση περιέχει σκληρές σκηνές, που μπορεί να προκαλέσουν ενόχληση».   

Ο κάθε θεατής έχει τις δικές του αντοχές, που λογικά θα πρέπει να γνωρίζει πριν επιλέξει το έργο που θα παρακολουθήσει. Κανείς δεν ένιωσε ευχάριστα κατά τη διάρκεια της σκηνής των βασανιστηρίων, αλλά αυτός ήταν και ένας από τους στόχους της παράστασης: να αναδείξει την απόλυτη αγριότητα ενός ολοκληρωτικού καθεστώτος που θέλει να σπάσει, όχι τις πράξεις ενός «αντιρρησία», αλλά τον ίδιο τον τρόπο που σκέπτεται και αμφισβητεί τις εντολές της εξουσίας.

Η παράσταση «1984» της Κατερίνας Ευαγγελάτου, δεν είναι προορισμός για μια ευχάριστη θεατρική βραδιά. Είναι θεατρική τέχνη που σε προκαλεί να αντιδράσεις, να αναθεωρήσεις, να σκεφτείς για αυτά που έγιναν, που γίνονται και πολύ πιθανόν να ξαναγίνουν, όταν δεν υπάρχει μνήμη και εγρήγορση.

Το «1984» είναι ένα από πιο εμβληματικά λογοτεχνικά έργα του 20ου αιώνα με τεράστια επιρροή στην πολιτική σκέψη και στη λαϊκή κουλτούρα μέχρι τις ημέρες μας. Γραμμένο από τον σοσιαλιστή Βρετανό συγγραφέα και δημοσιογράφο Τζωρτζ Όργουελ το 1948, εισήγαγε στο παγκόσμιο συλλογικό υποσυνείδητο τον εφιάλτη του ολοκληρωτισμού και το αδιέξοδο της ζωής, όταν αυτή ελέγχεται πλήρως από μία παντοδύναμη και αόρατη εξουσία που απαιτεί από τους πολίτες της να μην έχουν μνήμη, κρίση και προσωπικά όνειρα. Μία εξουσία που παρουσιάζει τον εαυτό της να απειλείται συνεχώς από εξωτερικούς και εσωτερικούς εχθρούς, ώστε να απαιτεί ακόμα μεγαλύτερη υπακοή και εκχώρηση δικαιωμάτων (πόσο επίκαιρο, αλήθεια, με αυτά που συμβαίνουν στην Τουρκία…)

Η «αστυνομία της σκέψης», το «υπουργείο Αλήθειας», η μεταποίηση του παρελθόντος, η διαγραφή λέξεων, η ιδέα του Big Brother, που παρακολουθεί τους πάντες και τα πάντα βγήκαν από το μυαλό του Τζωρτζ Όργουελ για να γίνουν πραγματικότητα με τον έναν ή τον άλλο τρόπο μέχρι τις ημέρες μας: υποκλοπή των κινήσεων μας από τα smart phones, περιορισμός της πληροφορίας ή υπερπληροφόρηση (μέσα από την οποία χάνεται η ουσία των ειδήσεων), τηλεοπτικά shows που παρακολουθούν τις ζωές ανθρώπων σε δύσκολες συνθήκες και περιχαράκωση των απόψεων σε φανατικά γκρουπ οπαδών που αποκλείουν την αντίθετη άποψη.

Στο 1984 ο Τζωρτζ Όργουελ περιέγραφε ένα τρομακτικό μέλλον, επηρεασμένος από τις φρικαλεότητες των ναζιστών. Ένα μέλλον που δεν έπρεπε να γίνει πραγματικότητα, αλλά…

Η παράσταση της Κατερίνας Ευαγγελάτου στο θέατρο Βασιλάκου αποδίδει απόλυτα τη δυστοπία του 1984, διαθέτει συναρπαστικό ρυθμό και αποσπά εξαιρετικές ερμηνείες από τους ηθοποιούς.

Μην τη δείτε όμως, αν απλά στοχεύετε στο να δείτε «μία από τις καλύτερες παραστάσεις της σεζόν». Ή έστω, πριν τη δείτε, διαβάστε για το 1984.

Ένας ενημερωμένος θεατής θα απολαύσει τη δύναμη της παράστασης και δεν θα σοκαριστεί από τη σκληρότητά της.

1984 της Κατερίνας Ευαγγελάτου στο θέατρο Βασιλάκου. Φωτογραφία: Σταύρος Χαμπάκης

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ

1984 του ΤΖΩΡΤΖ ΟΡΓΟΥΕΛ

Νέα Διασκευή: Ρόμπερτ Άικι & Ντάνκαν Μακμίλαν
Μετάφραση – Σκηνοθεσία: Κατερίνα Ευαγγελάτου
Σκηνικά: Εύα Μανιδάκη
Κοστούμια: Βασιλική Σύρμα
Μουσική σύνθεση: Γιώργος Πούλιος
Βίντεο: Στάθης Αθανασίου
Σχεδιασμός Φωτισμών: Νίκος Βλασόπουλος
Ηχητικός Σχεδιασμός: Νικόλας Καζάζης
Φωνητική Διαδασκαλία: Αλεξάνδρα Λέρτα
Ειδικά Εφέ: Αφοί Αλαχούζοι
Μακιγιαζ: Έυη Ζαφειρόπουλου
Κομμώσεις: Talkin’ Heads
Ειδικές Κατασκευές: Μπάμπης Κατσιμίχας
Βοηθοί Σκηνοθέτη: Δήμητρα Δερμιτζάκη, Δημήτρης Οικονομίδης
Βοηθός Σκηνογράφου: Μυρτώ Μεγαρίτου
Φωτογραφίες: Σταύρος Χαμπάκης, Νίκος Πανταζάρας
Video Trailer: Μιχάλης Κλουκίνας
Διεύθυνση Παραγωγής: Βιολέττα Γύρα & Όλγα Μαυροειδή
Παραγωγός: Γιώργος Λυκιαρδόπουλος

Διανομή

Ουίνστον Σμιθ: Αργύρης Πανταζάρας
Ο’Μπράιεν: Νίκος Κουρής
Τζούλια: Λένα Δροσάκη
Τσάρινγκτον: Σωτήρης Τσακομίδης
Πάρσονς: Νίκος Πυροκάκος
Κυρία Πάρσονς: Σεραφίτα Γρηγοριάδου
Σάιμ: Ερρίκος Μηλιάρης
Μάρτιν: Αγησίλαος Μικελάτος

Συμμετέχουν: Μελαχρινός Βελέντζας, Βησσαρίων Κανέλλος, Στυλιανός Καπούλας, Απόστολος Κατσιριντάκης, Τάσος Κόρκος, Δημήτρης Μηλιώτης, Χρήστος Τσουλιάης
Και τα παιδιά: Ειρήνη Γουλιέλμου, Πέπη Κώνστα, Αθηνά Μισαηλίδου

Στο Βίντεο εμφανίζονται οι ηθοποιοί:
Παντελής Δεντάκης, Δήμητρα Δερμιτζάκη, Βασίλης Κουκαλάνι, Αλεξάνδρα Λέρτα, Πόπη Λυμπεροπούλου

Παραστάσεις & τιμές εισιτηρίων

Νέο Θέατρο Βασιλάκου
Προφήτου Δανιήλ 3 και Πλαταιών
10435 Κεραμεικός
Τηλέφωνα: 2110132002 έως 5

Τετάρτη 20.00 | Είσοδος 16 ευρώ & 12 ευρώ (μειωμένο)
Πέμπτη & Παρασκευή 21.00 | Είσοδος 18 ευρώ & 12 ευρώ (μειωμένο)
Σάββατο 18.30 | Είσοδος 18 ευρώ & 12 ευρώ (μειωμένο)
Σάββατο 21.30 & Κυριακή 20.00 | Είσοδος 20 ευρώ & 14 ευρώ (μειωμένο)

Διάρκεια Παράστασης: 101 λεπτά

Η παράσταση είναι ακατάλληλη για ανηλίκους κάτω των 15 ετών

ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ: η παράσταση περιέχει σκληρές σκηνές, που μπορεί να προκαλέσουν ενόχληση

The following two tabs change content below.

Δημήτρης Καλαντζής

Γεννήθηκε, μεγάλωσε και ζει στο κέντρο της Αθήνας. Σπούδασε δημοσιογραφία στο «Εργαστήρι» και Ελληνικό Πολιτισμό στο ΕΑΠ. Έχει δουλέψει σε εφημερίδες, ραδιοφωνικούς & τηλεοπτικούς σταθμούς και τώρα διερευνά τους κώδικες του διαδικτύου. Αγαπά τις ανθρώπινες ιστορίες και τις γάτες.

Comments

comments

Related Posts

Recent Posts