Πόσο λεπτή πρέπει να είναι η Καρντινάλε για να είναι ιδανική;

Η επίσημη αφίσα του φεστιβάλ κινηματογράφου των Καννών δέχεται βροχή επιθέσεων για το γεγονός ότι απεικονίζει την ιταλίδα ηθοποιό Κλαούντια Καρντινάλε πιο… λεπτή από όσο ήταν πριν από 55 χρόνια.

Τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης μιλούν με περιφρόνηση για τους υπεύθυνους του φεστιβάλ που παραποίησαν μια φωτογραφία της Cardinale του 1959, την ώρα που στροβιλιζόταν σε μια στέγη της Ρώμης.

«Η Claudia Cardinale έπεσε ένα μέγεθος φόρεμα σε μια στροφή», έγραψε η Libération, ενώ το περιοδικό πολιτισμού Τelerama αναρωτήθηκε γιατί ήταν απαραίτητο να ρετουσαριστεί η φωτογραφία της πανέμορφης σταρ.

Η Le Monde σημειώνει «Ενώ η αφίσα είναι μαγευτική, η φωτογραφία έχει εμφανώς και θλιβερά παραποιηθεί για να μοιάζουν πιο λεπτοί οι μηροί και η μέση της ηθοποιού. Τι κρίμα…»

Τα social media γέμισαν με σχόλια όπως «Εάν ακόμη και η Claudia Cardinale δεν μπορεί να εκπροσωπεί την ομορφιά χωρίς ρετουσάρισμα, είμαστε πραγματικά σε δύσκολη θέση» και «η Cardinale δεν είναι αρκετά λεπτή για τις Κάννες; Ως που θα φτάσει η δικτατορία των αδυνάτων;».

Ωστόσο, η ηθοποιός, 78 χρονών σήμερα, δεν συμμερίζεται όλον αυτόν τον θόρυβο:  «Αυτή η εικόνα επεξεργάστηκε για να τονιστεί η ελαφρότητα και ο ονειρικός χαρακτήρας του κινηματογράφου. Η αναζήτηση του ρεαλισμού δεν έχει θέση εδώ και, ως συνεπής φεμινίστρια, δεν βλέπω να υπάρχει κάποια προσβολή για το γυναικείο σώμα. Υπάρχουν πολύ πιο σημαντικά πράγματα να συζητήσουμε στον κόσμο μας. Εδώ πρόκειται απλά για μία κινηματογραφική αφίσα».

Η Cardinale δήλωσε ενθουσιασμένη που χρησιμοποιήθηκε η εικόνα της για το 70ο φεστιβάλ κινηματογράφου των Καννών: «Αυτός ο χορός σε μια στέγη στη Ρώμη … μου θυμίζει μια εποχή που δεν θα μπορούσε ποτέ να φανταστώ ότι θα περπατούσα στην κόκκινη μοκέτα του πιο φημισμένου φεστιβάλ κινηματογράφου στον κόσμο».

Αλλά η Claire Serre-Combe, της ομάδας των Γαλλίδων γυναικών Osez le feminisme!, επιμένει ότι αποτελεί σκάνδαλο το γεγονός ότι η Cardinale η οποία  ήταν «λεπτή και υπέροχη στην αρχική φωτογραφία», έπρεπε να «χάσει κιλά» για την αφίσα.

Η Cardinale, γεννημένη στην Τυνησία πριν από 78 χρόνια, πρωταγωνίστησε σε μερικές από τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές ταινίες της δεκαετίας του 1960 και του 1970, συμπεριλαμβανομένων εκείνων του Φεντερίκο Φελίνι (8½) και Λουκίνο Βισκόντι (Leopard).

The following two tabs change content below.
Αστική ζωή, ιστορία, πρόσωπα, πολιτισμός, αφορμές για επανατοποθετήσεις και καταβυθίσεις στην ανθρώπινη σκέψη. Αναρτήσεις σε περιβάλλον Creative Commons 4, που απαγορεύει την εμπορική τους χρήση, αλλά επιτρέπει την ακέραιη αναπαραγωγή τους με αναφορές στον συντάκτη και την ιστοσελίδα.

Comments

comments

Related Posts

Recent Posts