Μαγευτικά Τοπία στην πρεμιέρα της Μπαλέτου της Λυρικής στο Ίδρυμα Νιάρχος

του Δημήτρη Καλαντζή. 

Τη νέα εποχή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής εγκαινίασε η παράσταση Τοπία του Μπαλέτου της ΕΛΣ στην Κεντρική Σκηνή του Ιδρύματος Νιάρχου, ένα τρίπτυχο μπαλέτο από τρεις κορυφαίους σύγχρονους χορογράφους, που έδωσε τη δυνατότητα στο Αθηναϊκό κοινό να γνωρίσει (και να αποθεώσει) τον χορό του σήμερα. Από τα ρευστά σώματα του Βρετανού Ντάγκλας Λη, στην παιγνιώδη ελαφρότητα του Μπενζαμέν Μιλπιέ και στους φρενήρεις ρυθμούς του Αντώνη Φωνιαδάκη, η σκηνή του Νιάρχος γέμισε από ταλέντο, υψηλή αισθητική και – επιτέλους- διαφορετικές προτάσεις για τον χορό.

Τα Τοπία ξεκινούν με το Fortress (Φρούριο) του Έτσιο Μπόσσο σε χορογραφία Ντάγκλας Λη με τα κορμιά των χορευτών να ξεφεύγουν από την ανθρώπινη σωματοδομή και να ρευστοποιούνται σε πλήρη αρμονία με τα έντονα συναισθήματα της μουσικής. Οι ανθρώπινες φιγούρες σμίγουν, χωρίζουν, χάνονται κάτω από τις κατασκευές του σκηνικού ή τις χρησιμοποιούν για να δοκιμάσουν νέες τοποθετήσεις των σωμάτων τους. Με την εξέλιξη της χορογραφίας η τρυφερότητα δίνει τη θέση της στη σύγκρουση και μετά πάλι στη συγκίνηση σε ένα παιχνίδι χωρίς τέλος. Ο λιτός φωτισμός από προβολείς γύρω από τους χορευτές επιτείνει ή αποφορτίζει την ένταση της μουσικής και αναδεικνύει τη δύναμη της χορογραφίας.

Στο δεύτερο μέρος των Τοπίων, ο Γάλος Μπενζαμέν Μιλπιέ (πρώτος χορευτής του Μπαλέτου της Νέας Υόρκης), προτείνει μία ανάλαφρη εκδοχή του νεοκλασικού μπαλέτου με πουέντ και αραμπέσκ, χωρίς όμως την αυστηρότητα και τους περιορισμούς μίας κλασικής εκτέλεσης. Το έργο ξεκινά με μια παραλλαγή σόλο, ενώ ακολουθούν αλληλουχίες ντουέτων, τρίο ή κουαρτέτων σε ακολουθία ή αντίστιξη με τη μουσική του Μπαχ. Σκηνοθετικά, το Sarabande είναι το πιο αδύναμο από τα τρία μέρη των Τοπίων (με τις παύσεις να δημιουργούν αμηχανία ακόμα και στο κοινό), αλλά το χειροκρότημα κερδίζεται αβίαστα λόγω των απολαυστικού συνόλου των τεσσάρων χορευτών.

Τα Τοπία ολοκληρώνονται με τη χορογραφία του καλλιτεχνικού διευθυντή του Μπαλέτου της ΕΛΣ Αντώνη Φωνιαδάκη, στη μουσική του Τζων Άνταμς The Shaker Loops. Πρόκειται περισσότερο για εμπειρία μπαλέτου παρά για πρόταση χορού. Ο Φωνιαδάκης έστησε στη νέα σκηνή της Λυρικής μία ξέφρενη και εκστατική χορογραφία που εκπέμπει μοναδικής έντασης δονήσεις στο κοινό. Οι 25 χορευτές ξεχνούν κάθε περιορισμό του ανθρώπινου σώματος και παράγουν ένα καθηλωτικό θέαμα, πλημμυρισμένο από ενέργεια. Η πυκνή δράση μπροστά από υψηλής αισθητικής προβολές και διακριτικούς φωτισμούς καταλαμβάνει όλη τη σκηνή, ώστε η χορογραφία να εκλαμβάνεται από το κοινό ως ένα δονούμενο σύνολο και όχι ως μία σύνθεση από μεμονωμένες φιγούρες δεξιοτεχνίας. Είναι εκπληκτικό όμως το πώς μέσα από αυτό το σύνολο ξεχωρίζει κάθε χορευτής και χορεύτρια ως μοναδικός πρωταγωνιστής και πρωταγωνίστρια της χορογραφίας. Πρόκειται για μία παράσταση που κραυγάζει ότι υπάρχει ταλέντο στην Ελλάδα, υπάρχει διάθεση για σκληρή δουλειά και ναι, το Μπαλέτο της Λυρικής μπορεί να μας προσφέρει εξαιρετική τέχνη. Συγχαρητήρια σε όλους!

ΤΟΠΙΑ στην ΕΛΣ: The Shaker Loops του Αντώνη Φωνιαδάκη. Φωτό: Β.Μακρής

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΑΝΤΩΝΗ ΦΩΝΙΑΔΑΚΗ ΕΔΩ 

Μπαλέτο Εθνικής Λυρικής Σκηνής

Τοπία

Κεντρική Σκηνή Εθνικής Λυρικής Σκηνής – Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος

Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

Επόμενες παραστάσεις: 4, 5 Απριλίου και 5, 6, 10 Μαΐου 2017

Ώρα έναρξης 20.00

Τιμές εισιτηρίων δοκιμαστικής περιόδου για τα ΤΟΠΙΑ:

€20, €25, €30, €40, €45, €50

Παιδικό, φοιτητικό 15 €

Περιορισμένης ορατότητας €10

ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ:

ΤΑΜΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΣ ΣΤΟ ΚΠΙΣΝ (Τ. 2130885700)

Καθημερινά 09.00-21.00,

ΘΕΑΤΡΟ ΟΛΥΜΠΙΑ (Τ. 2103662100)

Τρίτη-Κυριακή 09.00-21.00 & Δευτέρα 09.00-16.00

WWW.NATIONALOPERA.GR

ΚΠΙΣΝ: Λεωφόρος Συγγρού 364, 176 74 Καλλιθέα.

The following two tabs change content below.

Δημήτρης Καλαντζής

Γεννήθηκε, μεγάλωσε και ζει στο κέντρο της Αθήνας. Σπούδασε δημοσιογραφία στο «Εργαστήρι» και Ελληνικό Πολιτισμό στο ΕΑΠ. Έχει δουλέψει σε εφημερίδες, ραδιοφωνικούς & τηλεοπτικούς σταθμούς και τώρα διερευνά τους κώδικες του διαδικτύου. Αγαπά τις ανθρώπινες ιστορίες και τις γάτες.

Comments

comments

Related Posts

Recent Posts