Αλαζονεία: Το βαρύτερο “θανάσιμο αμάρτημα” από 36 Έλληνες φωτογράφους στο Vault

Σύμφωνα με την χριστιανική θρησκεία αλλά και την αρχαία ελληνική σκέψη, η αλαζονεία είναι το χειρότερο αμάρτημα του ανθρώπου, ο «πατέρας» όλων των άλλων θανάσιμων αμαρτημάτων. Η ύβρις, η υπέρμετρη περηφάνια (superbia), η πεποίθηση ενός ανθρώπου ότι υπερέχει των άλλων, δεν μπορεί παρά να οδηγήσει στο κακό και την καταστροφή.

Ειδικότερα για την χριστιανική θρησκεία, η αλαζονεία ήταν το θανάσιμο αμάρτημα που έκανε τον Διάβολο να πιστέψει ότι θα μπορούσε να τα βάλει με τον Θεό ως ίσος προς ίσον με αποτέλεσμα να εξοριστεί για πάντα από τη βασιλεία των Ουρανών.

Ως αλαζονεία ορίζεται η πίστη ενός ανθρώπου ότι είναι καλύτερος, ανώτερος και πιο σημαντικός από τους άλλους ανθρώπους. Ο αλαζών δεν αναγνωρίζει τα θετικά των άλλων, ούτε μπορεί να συμμετέχει σε μία κοινωνία ίσων. Θαυμάζει υπέρμετρα τον εαυτό του και θεωρεί ότι οι όλοι οφείλουν να τον θαυμάζουν και να του αναγνωρίζουν την αυθεντία.  Η αλαζονεία εκτός από προσωπική, μπορεί να γίνει εθνική με ολέθρια αποτελέσματα.

Photo: Katerina Roulea

Ποια μπορεί να είναι η εικόνα της αλαζονείας στην Ελλάδα του σήμερα;  Οι φωτογράφοι που συμμετείχαν στο project SEVEN του πολυχώρου Vault για τα επτά θανάσιμα αμαρτήματα, ακολούθησαν διαφορετικές προσεγγίσεις, παρουσιάζοντας ενδιαφέρουσες προτάσεις.

Photo: Stefanos Papazapraidis

Να θυμίσουμε ότι το project SEVEN που ολοκληρώνεται με την Αλαζονεία, ξεκίνησε από τον Οκτώβριο με την Οκνηρία και για επτά ημέρες κάθε μήνα παρουσιάστηκαν η Ζηλοφθονία, η Λαιμαργία, η Λαγνεία, η Απληστία και η Οργή. Τα εγκαίνια της νέας έκθεσης για την Αλαζονεία θα γίνουν στις 7 του Απρίλη στις 7:00 το απόγευμα και η έκθεση θα διαρκέσει 7 ημέρες.

Photo: Yannis Pappas

Συμμετέχουν οι φωτογράφοι:

Αχιλλέας Αγγελόπουλος, Αποστόλης Αναστασόπουλος, Μαρινέζα Βαμβακάρη, Παναγιώτης Γκίκας, Μαρκέτος Δαμίγος, Ανδρέας Ζαφείρης, Βαγγέλης Ιωάννου, Σωτήρης Καινούργιος, Κατερίνα Κασιδιάρη, Χρήστος Κατρούτσος, Βασιλική Κατσανού, Αλεξάνδρα Καψή, Αλέξανδρος Κόρπης, Γιάννης Κωβαίος, Μυρτώ Κωνσταντινίδου, Μαρία Λαγού, Πέτρος Μακρής, Βαγγέλης Μακρυγιάννης, Χρήστος Μασούρας, Γιώργος Παντούλας, Σάββας Παπαδόπουλος, Ευγενία Παππά, Γιάννης Παππάς, Χρήστος Παππάς, Στέφανος Παπαζαπραΐδης, Νίνα Παπακαστρισίου, Μαρία Παπαναστασίου, Κατερίνα Παυλιδάκη, Κατερίνα Πουλέα, Renee Revah, Γιάννης Τσιλίδης, Γιώτα Τσώκου, Στέλιος Χαραλαμπάκης, Γιώργος Χρονάκης, Hiro Fay, Εύη Χριστοπούλου

Photo: Alexandros Korpis

Πολυχώρος VAULT THEATRE PLUS

Μελενίκου 26, Γκάζι, Βοτανικός

Πλησιέστερος σταθμός μετρό: Κεραμεικός (8′ περίπου με τα πόδια)

Πληροφορίες-κρατήσεις: 213 0356472 / 6949534889

(για τηλεφωνικές κρατήσεις 11:00 – 14:00 και 17:00 – 21:00)

Photo: Christos Masouras

 

Photo: Giannis Kovaios
Photo: Hiro Fay

 

Photo: Giorgos Pantoulas

 

Photo: Evgenia Pappa