‘Η ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ ΝΥΜΦΙΟΥ’

της Αγγελικής Ρουμπιέ. 

Πάντα αναρωτιόμουν γιατί η εβδομάδα που διανύουμε ονομάζεται  ‘βουβή’. Όταν έμαθα ότι την Παρασκευή, αύριο δηλαδή, δεν πραγματοποιείται η Ακολουθία των Χαιρετισμών στη Θεοτόκο, μού ήταν αρκετό. Το Σάββατο του Λαζάρου για μένα ήταν μια μικρή γιορτή, γιατί η γιαγιά μου ετοίμαζε το καλαθάκι μου με τις πασχαλιές και πήγαινα περιχαρής ‘πω το Λάζαρο’. Αγαπημένες αναμνήσεις…

Συλλογιζόμουν σήμερα τις μέρες που ακολουθούν μέχρι την Ανάσταση. Μέρες δοκιμασίας του πνεύματος, μέρες περισυλλογής για τη θνητή μας φύση, μέρες πένθους και Σταύρωσης. Για τη Σταύρωση έχω στο μυαλό μου κάτι σοφό και απλό, όπως μου το δίδαξε ο θεολόγος μου:  ‘Η μεγαλύτερη αγκαλιά είναι εκείνη που σχημάτισε με τα χέρια Του ο Χριστός πάνω στο σταυρό’.  Η πορεία της δοκιμασίας αποτελεί τη συνειδητή πορεία του Νυμφίου στη θυσία, τη μεγαλύτερη, δηλαδή, απόδειξη αγάπης Του. Η πορεία του ανθρώπου προς το θάνατο, τη φθορά, είναι η μέγιστη δοκιμασία μας, τη βιώνουμε όλοι, ανεξαιρέτως. Τις μέρες που ακολουθούν, ο θάνατος και η ανάσταση του Λαζάρου αποτελούν τον πρώτο σταθμό του Νυμφίου. Είναι η υπόσχεση ζωής που χαρίζει, απαλύνοντας έτσι την οδύνη της απώλειας.

Πάντα λέω στους μαθητές μου ότι τη Μεγάλη Εβδομάδα ακούγονται οι ωραιότεροι ψαλμοί, ό,τι ωραιότερο έχει να επιδείξει η βυζαντινή μουσική και τα ομορφότερα λόγια… Σε υποβάλλουν στην ιερότητα της στιγμής, των ημερών. Άλλωστε, η πορεία μας προς την εξιλέωση χαρακτηρίζεται από μία ιδιαίτερη ιερότητα!

The following two tabs change content below.
Η Αγγελική Θ. Ρουμπιέ ζει και εργάζεται στη Λιβαδειά Βοιωτίας ως εκπαιδευτικός στη δευτεροβάθμια βαθμίδα. Είναι απόφοιτος της Φιλοσοφικής Σχολής του Παν/μίου Αθηνών (τμήμα Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής, Ψυχολογίας. Ειδίκευση: Παιδαγωγική). Η αγάπη και ο θαυμασμός της για την τέχνη την οδήγησε στη Σχολή Καλών Τεχνών του Παν/μίου Πελοποννήσου, στο τμήμα Θεατρικών Σπουδών (Ναύπλιο). Η σύγχυση και οι απορίες της για το πολιτικό γίγνεσθαι, την έστρεψαν και στην Πολιτική Επιστήμη, όπου πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Παν/μίου Αθηνών. Σήμερα είναι υποψήφια διδάκτωρ Πολιτικής Επιστήμης στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Παν/μίου Πελοποννήσου (Κόρινθος). Αγαπάει πολύ τα παιδιά και το θέατρο. Πιστεύει πως η τέχνη αναδεικνύει το φως που όλοι κρύβουμε και ότι τα παιδιά μάς χαρίζουν απλόχερα τη θετική ενέργεια που τόσο λείπει.

Latest posts by Αγγελική Ρουμπιέ (see all)

Comments

comments

Related Posts

Recent Posts