Η Ρωσία απαγορεύει στο διαδίκτυο τις παρωδίες που «θίγουν τον ανδρισμό» του Πούτιν

Η εικόνα του Πούτιν με βαρύ γυναικείο μακιγιάζ είχε γίνει viral στη Ρωσία μετά τη θέσπιση νομοθεσίας το 2013 που απαγόρευε την «gay προπαγάνδα». Ήταν ένας τρόπος αντίδρασης των χρηστών του διαδικτύου στην ομοφοβική διακυβέρνηση Πούτιν και στον νομοθετικό περιορισμό των δικαιωμάτων των ομοφυλοφίλων που προκάλεσε κύματα επιθέσεων εναντίον τους.

Οι παρωδίες αυτές φαίνεται ότι ενοχλούν τον Πούτιν περισσότερο και από τις γελοιογραφίες για την αντιδημοκρατική πολιτική του κι έτσι τα δικαστήρια της Ρωσίας αποφάσισαν να τις απαγορεύσουν ως «εξτρεμιστικό υλικό»!

Το υπουργείο Δικαιοσύνης της Ρωσίας, μετά από απόφαση περιφερειακού δικαστηρίου, τοποθέτησε τις παρωδίες του Πούτιν στη μακρά λίστα των «απαγορευμένων υλικών» που οι Ρώσοι δεν επιτρέπεται να διακινούν. Πιο συγκεκριμένα, με απόφαση του υπουργείου Δικαιοσύνης, οι εικόνες που δείχνουν τον πρόεδρο Πούτιν με ζωγραφισμένα μάτια και χείλη τοποθετούνται στη θέση 4.071 των «απαγορευμένων υλικών» με την αιτιολογία ότι υπονοούν τον «όχι δεδομένο σεξουαλικό προσανατολισμό του προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας».

Ήδη κάποιοι χρήστες του διαδικτύου παρακινούν «φιλικά» άλλους χρήστες να «κατεβάσουν» την παρωδία του Πούτιν από τους λογαριασμούς τους γιατί πλέον παρανομούν και θα κληθούν να λογοδοτήσουν.

Ο γραμματέας Τύπου του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε στο κρατικό υπηρεσία ειδήσεων Tass ότι δεν αγγίζουν τον Πούτιν «αυτές οι χυδαιότητες αλλά πρέπει να έχουμε μία νομοθεσία που υπερασπίζεται την τιμή και την αξιοπρέπεια των πολιτών μας, συμπεριλαμβανομένου και του προέδρου μας».

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο Πούτιν είχε υπερασπιστεί τη λογοκρισία που θέσπισε η Κίνα στο Διαδικτύο, λέγοντας ότι «Η απόλυτη οιονεί ελευθερία στο διαδίκτυο δεν υπάρχει πουθενά πια».

Ήταν μάλλον αναμενόμενο σε μία χώρα που η ελευθερία του τύπου είναι ουσιαστικά ανύπαρκτη και η δημοσιογραφία διώκεται ακόμα και με πρακτικές φυσικής εξόντωσης, θα ακολουθούσε η απαγόρευση της έκφρασης των ανώνυμων χρηστών και κάθε φωνή που δεν επαινεί τον απόλυτο ηγεμόνα.

The following two tabs change content below.
Αστική ζωή, ιστορία, πρόσωπα, πολιτισμός, αφορμές για επανατοποθετήσεις και καταβυθίσεις στην ανθρώπινη σκέψη. Αναρτήσεις σε περιβάλλον Creative Commons 4, που απαγορεύει την εμπορική τους χρήση, αλλά επιτρέπει την ακέραιη αναπαραγωγή τους με αναφορές στον συντάκτη και την ιστοσελίδα.

Comments

comments

Related Posts

Recent Posts