Athens-Kassel Ride: Ένα ταξίδι 3.000 χιλιομέτρων με άλογα από τον Πραστό της Αρκαδίας στο Κάσσελ της Έσσης

Ένα ταξίδι 3.000 χιλιομέτρων με άλογα από τον Πραστό της Αρκαδίας μέχρι το Κέσσελ της Γερμανίας είναι το εγχείρημα «Athens-Kassel Ride» που ξεκινά επίσημα αύριο 9 Απριλίου στα πλαίσια της έκθεσης documenta 14. Τα άλογα και οι Γερμανοί αναβάτες ταξίδεψαν οδικώς από την Έσση της Γερμανία στην Αρκαδία, όπου παρέλαβαν τον εξάχρονο Ερμή, ένα άλογο της ελληνικής φυλής Αραβάνι, γνωστής για την κομψότητα και την αντοχή της. Οι Γερμανοί διαβεβαίωσαν τους κατοίκους του Πραστού ότι ο Ερμής θα ζήσει μία καλή ζωή στη Γερμανία και θα του συμπεριφερθούν ως πρεσβευτή της χώρας μας στη χώρα τους.

Τι σχέση έχουν όλα αυτά με μία έκθεση τέχνης;

Η δράση «Athens-Kassel Ride» βασίζεται στην αυτοβιογραφική αφήγηση ενός ταξιδιού πάνω σε άλογο, επί 16 χιλιάδες χιλιόμετρα, από το Μπουένος Άιρες στη Νέα Υόρκη. Την έκανε ο Ελβετο-Αργεντινός ιππέας Aimé Félix Tschiffely το 1925-1928, διασχίζοντας μεθοριακές περιοχές και εμπόλεμες ζώνες.

Εμπνευσμένο από το ταξίδι του Tschiffely, το Athens-Kassel Ride είναι μια κίνηση διεκδίκησης του δικαιώματος ελεύθερης κίνησης σε κοινότητες «οποιασδήποτε φυλής, εθνότητας ή θρησκείας».

Η ομάδα των τεσσάρων καβαλάρηδων που θα κάνουν το ταξίδι (Tina Boche, Peter van der Gugten, Zsolt Szabo και David Wewetzer) ξεκινά τηρώντας τη Χάρτα του Ρέκεν (Charter of Reken), που διεκδικεί την «ελευθερία να ταξιδεύει κανείς ανά τον κόσμο με άλογα» και τη διάσωση των «ιστορικών ταχυδρομικών και εμπορικών οδών» καθώς επίσης το δικαίωμα «να ταξιδεύουμε όπως στους παλιούς καιρούς, διασχίζοντας τα σημερινά κρατικά σύνορα».

Ξεκινώντας από την Αθήνα την Κυριακή 9 Απριλίου 2017, θα κατευθυνθούν βόρεια σε μια πορεία που ακολουθεί τη «διαδρομή των περιηγητών» ανά την Ελλάδα, την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, τη Σερβία, την Κροατία, τη Σλοβενία, την Αυστρία και τη Γερμανία, διασχίζοντας χώρες της ζώνης Σένγκεν και εκτός αυτής, χαράσσοντας έτσι μια «διαγώνιο» στην Ευρώπη.

Οι καβαλάρηδες σκοπεύουν να χρησιμοποιήσουν διάφορα άλογα για το ταξίδι, από τα είδη Criollo, Haflinger, Kabardin, και Karabakh αλλά και τον Ερμή από τον Πραστό . Ο Ερμής έχει το όνομα του θεού του εμπορίου και της κλοπής, της μουσικής και των μεθοριακών διελεύσεων. Ο Ερμής των αρχαίων Ελλήνων ήταν και ο αγγελιοφόρος των θεών.

Στο ταξίδι του από την Αθήνα στο Κάσελ, ο Ερμής, σύμφωνα με τους διοργανωτές, δεν θα βρίσκεται μόνο σε μετάβαση από την Ελλάδα στη Γερμανία –περνώντας μια γραμμή που διαγράφει τις παρελθοντικές και σύγχρονες εντάσεις στην Ευρώπη– αλλά και μεταξύ μύθου και υλικότητας, οικονομίας και πολιτικής, φιλοσοφίας και δράσης, ανθρώπων και ζώων.

Ο Ερμής, λοιπόν, είναι αγγελιοφόρος, διαμεσολαβητής, απεσταλμένο ζώο, αγγελικός μαντατοφόρος. Όμως ο προορισμός του μηνύματός του (όποιο και αν είναι αυτό) δεν είναι το Κάσελ. Ούτε η Αθήνα είναι η αφετηρία του. Η ουσία είναι η διαδρομή, η συνύπαρξη των συντρόφων: η κοινότητα αναβατών και αλόγων που, στη διάρκεια του ταξιδιού, ενσαρκώνουν «την κίνηση που μεταφέρει… όχι προς ένα άλλο πράγμα ή έναν άλλο τόπο, αλλά προς την ίδια τη θέση του καθενός».

The following two tabs change content below.
Αστική ζωή, ιστορία, πρόσωπα, πολιτισμός, αφορμές για επανατοποθετήσεις και καταβυθίσεις στην ανθρώπινη σκέψη. Αναρτήσεις σε περιβάλλον Creative Commons 4, που απαγορεύει την εμπορική τους χρήση, αλλά επιτρέπει την ακέραιη αναπαραγωγή τους με αναφορές στον συντάκτη και την ιστοσελίδα.

Comments

comments

Related Posts

Recent Posts