Ο Σταύρος Ψυχάρης αποχαιρετά τον ΔΟΛ και… απειλεί να τον ξαναδούμε

Ο Σταύρος Ψυχάρης συνδέθηκε όσο κανένας άνθρωπος του Τύπου στην Ελλάδα με τη σκοτεινή εικόνα του παράγοντα που θέλει να κινεί τα νήματα της πολιτικής, κοινωνικής και πολιτιστικής ζωής του τόπου από το παρασκήνιο. Ικανότατος δημοσιογράφος, αξιοποίησε την εμπιστοσύνη του Χρήστου Λαμπράκη για να αναλάβει μία εκδοτική αυτοκρατορία και να την συντηρήσει για ένα μεγάλο διάστημα, συνάπτοντας τραπεζικά δάνεια τεράστιας αξίας και αποκτώντας περιουσιακά στοιχεία στην Ελλάδα και στο Εξωτερικό. Ο Σταύρος Ψυχάρης κινούνταν με εξαιρετική ευκολία από την υποστήριξη του ΠΑΣΟΚ στην υποστήριξη της Νέας Δημοκρατίας, ενώ η αποκάλυψή του για τρεις συναντήσεις με τον Αλέξη Τσίπρα, δείχνουν ότι ήταν κοντά σε έναν ακόμα ακροβατισμό.

Ο Σταύρος Ψυχάρης από σήμερα Σάββατο 8 Απριλίου 2017 δεν εμφανίζεται πλέον με τον τίτλο του εκδότη των Νέων και του Βήματος, αφού ο ΔΟΛ προχωρά και επίσημα σε εκκαθάριση εν λειτουργία από τις πιστώτριες τράπεζες και ανοίγει ο δρόμος για μία πραγματική σωτηρία των εμβληματικών εφημερίδων χωρίς τα προσκόμματα που έβαζε μέχρι τώρα ο ίδιος.

Με τίτλο «Αποχωρισμός» ο Σταύρος Ψυχάρης δημοσιεύει στο κυριακάτικο Βήμα το εξής άρθρο:

«Στην πραγματική ζωή υπάρχουν στιγμές μικρών και μεγάλων αποχωρισμών. Ο σημερινός, ο δικός μου, είναι βαρύς και μέγας και εξ αυτού του λόγου δύσκολος έως ασήκωτος. Υπηρετώ εδώ και 54 έτη τη δημοσιογραφία με το ίδιο πάθος και την ίδια αγάπη. Την τίμησα και με τίμησε. Είχα την ευκαιρία, είχα την τύχη να ζήσω εκ του σύνεγγυς όλα τα μεγάλα γεγονότα της πατρίδας μας, τις καλές και δυστυχείς στιγμές της. Και μαζί να συναντήσω, να συνομιλήσω, να συνεργαστώ και να συγκρουστώ ακόμη με ιστορικά πρόσωπα της πολιτικής, της οικονομίας, της τέχνης, του πολιτισμού και της διανόησης στα χρόνια της μεταπολεμικής Ελλάδας. Συνδέθηκα επίσης και φορές ηγήθηκα μεγάλων αλλαγών στον τομέα της ενημέρωσης. Έζησα την εποχή των διώξεων, βίωσα τη λογοκρισία, συμμετείχα στη μεγάλη άνοιξη των εφημερίδων στα χρόνια της Μεταπολίτευσης, είδα την εισβολή της τηλεόρασης και, τελευταία, την επανάσταση του Internet. Και βεβαίως, τη μεγάλη οικονομική κρίση και την ακόμη μεγαλύτερη του Τύπου. Πρωταγωνίστησα στην ανάδειξη πρώτα του «Βήματος» σε ναυαρχίδα της ενημέρωσης και αργότερα στην κατάκτηση της κορυφής από τον ΔΟΛ. Συνεργάστηκα αρμονικά με τον ιστορικό εκδότη Χρήστο Λαμπράκη και αποδέχθηκα το βάρος της διαδοχής του σε μια κρίσιμη και δύσκολη περίοδο για τον Οργανισμό. Όλα αυτά τα χρόνια της μεγάλης κρίσης του Τύπου αντιμετώπισα ανυπέρβλητα εμπόδια και ταυτόχρονα δέχθηκα πρωτοφανή και μοναδική στα χρονικά πολιτική πίεση. Όλοι οι μηχανισμοί προπαγάνδας και εξουσίας επιδίωξαν την εξόντωσή μου. Ωστόσο μπορώ να βεβαιώσω τους αναγνώστες ότι πάντα έδρασα με γνώμονα τις αρχές της έγκυρης και αξιόπιστης ενημέρωσης. Δεν είναι παρά ταύτα ώρα απολογισμού και αποδοχής ευθυνών, αλλά αποχωρισμού και αποχαιρετισμού. Διατηρώ τις καλύτερες αναμνήσεις απ’ «Το Βήμα», τον ΔΟΛ και συνολικά τη δημοσιογραφία. Ευχαριστώ από τα βάθη της καρδιάς μου τους συνεργάτες και τους εργαζομένους του Οργανισμού για την εμπιστοσύνη που μου έδειξαν και για την καρτερικότητα που επέδειξαν στην πολύμηνη περίοδο της κρίσης. Ευχαριστώ τους χιλιάδες αναγνώστες που επιμένουν να ενημερώνονται από «Το Βήμα» και τα υπόλοιπα μέσα του Οργανισμού. Ο Οργανισμός έχει δυνάμεις, στηρίζεται σε ισχυρές βάσεις και είμαι βέβαιος ότι θα συνεχίσει να πρωταγωνιστεί. Στην πραγματική ζωή υπάρχουν επιτυχίες και αποτυχίες. Τούτη η προσωπική μάχη μπορεί υπό αντίξοες συνθήκες να χάθηκε, αλλά τίποτα δεν πάει χαμένο. Εις το επανιδείν». Σταύρος Ψυχάρης

Πραγματικά τίποτα δεν πάει χαμένο, όλα καταγράφονται στην ιστορία ως «προηγούμενα», που ίσως είναι καλύτερα να μην επαναληφθούν. Ποτέ.

The following two tabs change content below.
Αστική ζωή, ιστορία, πρόσωπα, πολιτισμός, αφορμές για επανατοποθετήσεις και καταβυθίσεις στην ανθρώπινη σκέψη. Αναρτήσεις σε περιβάλλον Creative Commons 4, που απαγορεύει την εμπορική τους χρήση, αλλά επιτρέπει την ακέραιη αναπαραγωγή τους με αναφορές στον συντάκτη και την ιστοσελίδα.

Comments

comments

Related Posts

Recent Posts