Πόσο δύσκολο είναι να ζητήσεις μία απλή συγγνώμη;

του Δημήτρη Καλαντζή. 

Το ορθογραφικό λάθος στην επιγραφή που σηματοδοτεί τον Αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων ως μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς (WORD αντί για WORLD HERITAGE SITE) ήταν μεγάλο και αδικαιολόγητο. Η πινακίδα έπρεπε να ελεγχτεί και να ελεγχτεί ξανά και να ελεγχτεί για τρίτη φορά, πριν αποκαλυφθεί με παράτες από την Υπουργό Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου. Αλλά τα λάθη είναι για τους ανθρώπους. Επισημαίνονται, ζητούν συγγνώμη οι υπεύθυνοι και τα διορθώνουν.

Το υπουργείο Πολιτισμού αποφάσισε να μην ακολουθήσει αυτή τη φυσιολογική διαδικασία επανόρθωσης…

Σε μία ανακοίνωση περίπου 200 λέξεων απέφυγε τεχνηέντως να ζητήσει «συγγνώμη», δεν μας δίνει καμία πληροφορία για το πώς έγινε το λάθος, ποιος έπρεπε να το ελέγξει ούτε αν θα αποδοθούν ευθύνες, ενώ προτιμά να… επιτεθεί σε όσους επεσήμαναν το λάθος, παρουσιάζοντας την Υπουργό ως θύμα άδικων επιθέσεων. Κερασάκι στην τούρτα της ανακοίνωσης του Υπουργείου είναι η ειρωνική κατάληξη: Λόγω της επισήμανσης του λάθους, έγινε πιο γνωστή η ανακήρυξη του μνημείου!

Αξίζει να διαβάσετε με προσοχή ολόκληρη την αμετροεπή ανακοίνωση του Υπουργείου Πολιτισμού:

«Στον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων η επιγραφή που κοινοποιεί στους επισκέπτες ότι ο χώρος ανήκει στην παγκόσμια κληρονομιά της UNESCO έχει ήδη διορθωθεί. Το πλεξιγκας που είναι προσαρμοσμένο στον μαρμάρινο κύβο έχει αντικατασταθεί.

Το λάθος στην πινακίδα («Word» αντι για «World») εμφανίστηκε με την αποκάλυψη της χθες από την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Λυδία Κονιόρδου με αφορμή την κατάταξη του Αρχαιολογικού Χώρου στον κατάλογο μνημείων παγκόσμιου κληρονομιάς της UNESCO. Λάθη τέτοιου τύπου αποδίδονται συνήθως στον «δαίμονα του τυπογραφείου» όμως στη παρούσα περίπτωση το «λάθος» φαίνεται πως έδωσε την αφορμή για αντιδράσεις και υπέρμετρα σχόλια στο διαδικτυακό χώρο και όχι μόνο. Όπως αν γνώριζε η Υπουργός που έφτασε από την Αθήνα, το περιεχόμενο μίας πινακίδας που ήρθε για να την αποκαλύψει ή αν γνώριζε την ερμηνεία των δύο λέξεων κατανοητών στη συντριπτική πλειονότητα των ελλήνων πολιτών άσχετα με το επίπεδο γνώσης τους στα αγγλικά! Αν οι παριστάμενοι στη τελετή ήταν αγράμματοι κ.α.

Φυσικά η επισήμανση του λάθους ήταν καθόλα θεμιτή αλλά και χρήσιμη. Αφού από τα πολυπληθή δημοσιεύματα ακόμα περισσότεροι έμαθαν την ανακήρυξη του χώρου των Φιλίππων ως μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς».

Προσέξατε;

Πουθενά η λέξη «συγγνώμη».

Πουθενά η φράση «μας συγχωρείται για το λάθος που εξέθεσε το Υπουργείο, την Υπουργό και τον Πολιτισμό της χώρας».

Οι συντάκτες της ανακοίνωσης προτίμησαν να περάσουν στην επίθεση αντί να απολογηθούν.

Δαίμονες του τυπογραφείου όμως δεν υπάρχουν, αγαπητοί φίλοι.

Υπάρχουν άνθρωποι που κάνουν λάθη. Και όσο πιο σημαντικά είναι τα κείμενα στα οποία κάνουν λάθη, τόσο πιο ευγενική πρέπει να είναι η συγγνώμη τους.

Από σύνδρομα καταδίωξης και ευφυολογήματα του συρμού, έχουμε χορτάσει όλοι. Ο ευθύς λόγος μας λείπει. Αυτή η απλή λέξη, η “συγγνώμη”.

Ήταν τόσο δύσκολο να ζητήσουν μία απλή συγγνώμη;

The following two tabs change content below.

Δημήτρης Καλαντζής

Γεννήθηκε, μεγάλωσε και ζει στο κέντρο της Αθήνας. Σπούδασε δημοσιογραφία στο «Εργαστήρι» και Ελληνικό Πολιτισμό στο ΕΑΠ. Έχει δουλέψει σε εφημερίδες, ραδιοφωνικούς & τηλεοπτικούς σταθμούς και τώρα διερευνά τους κώδικες του διαδικτύου. Αγαπά τις ανθρώπινες ιστορίες και τις γάτες.

Comments

comments

Related Posts

Recent Posts