Το “κλειδί”

της Αγγελικής Καρδαρά. 

Με ένα διαφορετικό τρόπο θα απευθυνθώ σήμερα στους αναγνώστες του postmodern. Λίγο πιο ρομαντικά, μέσα από στίχους.

Λόγω του ότι στη θεματική μου “Media και Έγκλημα” αναφέρομαι συχνά σε ανθρώπους που ζουν στο περιθώριο και τον υπόκοσμο, σε ανθρώπους που ζουν στα όρια, σε ανθρώπους “επικίνδυνους” ή απλώς “αδύναμους” που, ίσως, δεν έχουν το ψυχικό σθένος να “σπάσουν” τους κύκλους της παρανομίας και να ανοίξουν νέα κεφάλαια στη ζωή τους, επέλεξα να γράψω ένα (εντός εισαγωγικών) “ποίημα”- περισσότερο πρόκειται για σκέψεις σε έμμετρο λόγο.

Πηγή έμπνευσής μου οι “οριακοί” άνθρωποι, αλλά και η αδύναμη ψυχή που επιλέγει (;) ή αναγκάζεται να ακολουθήσει δρόμους σκοτεινούς και αδιέξοδους…

Είναι αλήθεια ότι όταν έκανα την έρευνα στις φυλακές, προσπάθησα ως ένα βαθμό να δω με τα μάτια αυτών των ανθρώπων τον κόσμο που αντικρίζουν και να κατανοήσω τι είναι αυτό που τους κρατά “δέσμιους” σε μια ζωή που ενδεχομένως δεν ορίζουν.

Μπορεί τελικά να “σπάσει” ο κύκλος και να ανοίξει ένα νέο, καλύτερο, κεφάλαιο στη ζωή τους ή η ζωή δεν αλλάζει και οι επιλογές είναι περιορισμένες; Πρόκειται για ερωτήματα, στα οποία κι εγώ επιστημονικά επιχειρώ να δώσω απάντηση. Σήμερα, όμως, δεν θα μιλήσω ως ερευνήτρια αλλά θα μου επιτρέψετε να μιλήσω ποιητικά. Νιώθω ότι κάποιες φορές όλοι έχουμε αυτή την ανάγκη να ξεφύγουμε από τον πεζό λόγο που μας “εγκλωβίζει” στη ρουτίνα της καθημερινότητας.

Επέλεξα να δώσω τον τίτλο Το “κλειδί”, με την ευχή να βρούμε, κάποτε, εκείνο το “κλειδί” της καρδιάς, το οποίο θα μας βοηθήσει να ξεκλειδώσουμε συναισθήματα και σκέψεις που μας κρατάνε “αιχμάλωτους” και να τολμήσουμε να διεκδικήσουμε ό,τι πραγματικά μας αξίζει να ζήσουμε!

Το “κλειδί”

Έχει άσπρο χρώμα, σαν την τρέλα, η μοναξιά
Σαν μια φλόγα που δεν πρόλαβε να γίνει πυρκαγιά
Καίει το σώμα σου που ελεύθερα να ζήσει σού ζητά
Μα από τον κύκλο να ξεφύγει δεν αντέχει η καρδιά.

Είναι φόβος ό,τι πίσω σε κρατάει
Σε έναν κόσμο που σκοτώνει τη στιγμή
Το μυαλό σου παίζει άγρια παιχνίδια
Γιατί ένα βήμα από το θάνατο απέχει η ζωή.

Είναι η αγάπη σου που έμεινε μισή
Και που δεν πρόλαβες το τέλος της να ζήσεις
Πόσο θα ήθελες να φτάσεις στην αρχή
Αλλά η ένοχη σιωπή δεν σε αφήνει πίσω να γυρίσεις.

Σε άγριες θάλασσες ο νους σε ταξιδεύει
Σε δρόμους αδιέξοδους χωρίς προορισμούς
Κάποτε άνοιξες τη φυλακή να σπάσεις τα δεσμά σου
Μα το σκοτάδι σε τύλιξε ξανά στην αγκαλιά του.

Είναι, άραγε, εύκολο να αλλάξεις;
Τα τείχη που έχτισες να τα γκρεμίσεις;
Τους κύκλους που έφτιαξες να τους χαλάσεις;
Και μια ζωή απ’ την αρχή να ζήσεις;

Είναι ο φόβος ό,τι πίσω σε κρατάει
Σε έναν κόσμο που σκοτώνει τη στιγμή
Το μυαλό σου παίζει άγρια παιχνίδια
Γιατί ένα βήμα από το θάνατο απέχει η ζωή.

Στο περιθώριο διάλεξες να ζήσεις
Σε ένα υπόγειο σκοτεινό το όνειρο να κλείσεις
Γιατί ποτέ δεν τόλμησες στα χέρια να κρατήσεις
Όλα όσα κάποτε σου πήρε βίαια η ζωή…

Ποια θεία δίκη θα σου δώσει μια ευκαιρία στη ζωή;
Είναι στο χέρι σου, λένε, η επιλογή.
Ίσως να έχουν και δίκιο, ποιος ξέρει να σου πει;
Μέσα στην καρδιά σου είναι το κλειδί….

Μα…

Είναι ο φόβος ό,τι πίσω σε κρατάει
Σε έναν κόσμο που σκοτώνει τη στιγμή
Το μυαλό σου παίζει άγρια παιχνίδια
Γιατί ένα βήμα από το θάνατο απέχει η ζωή.

The following two tabs change content below.
Η Αγγελική Καρδαρά είναι Εισηγήτρια-Συγγραφέας και Εκπαιδεύτρια στο Πρόγραμμα Συμπληρωματικής εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης (E-Learning) του Κέντρου Επιμόρφωσης και Δια Βίου Μάθησης (Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ.) του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι Διδάκτωρ του Τμήματος Επικοινωνίας & ΜΜΕ του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Φιλόλογος (με εξειδίκευση στη μεσαιωνική και νεοελληνική φιλολογία) και Τακτική Επιστημονική Συνεργάτιδα Κέντρου Μελέτης του Εγκλήματος (ΚΕ.Μ.Ε.). Το θέμα της διδακτορικής διατριβής της, με Επιβλέποντα τον Καθηγητή Γιάννη Πανούση, αφορά τον ιδιαίτερο γλωσσικό κώδικα επικοινωνίας του έγκλειστου πληθυσμού. Από τον Φεβρουάριο του 2020 ανέλαβε και Επιστημονικά Υπεύθυνη του Crime & Media Lab του Κέντρου Μελέτης του Εγκλήματος που αποτελεί Ομάδα Εργασίας για το Έγκλημα και την Απεικόνισή του στα ΜΜΕ. Έχει επάρκεια και άδεια διδασκαλίας τριών ξένων γλωσσών (αγγλικών, γαλλικών, ισπανικών). Εργάζεται στον συναρπαστικό χώρο της εκπαίδευσης, δίνει διαλέξεις και οργανώνει μαθήματα σεμιναριακού τύπου στο αντικείμενο εξειδίκευσής της «Έγκλημα & Media». Επίσης, είναι Επιστημονικά Υπεύθυνη ερευνών εγκληματολογικού, κοινωνικού και μιντιακού ενδιαφέροντος, αρθρογραφεί και συγγράφει. Έχει συγγράψει τα βιβλία: Τρομοκρατία και ΜΜΕ (εκδόσεις Αντ. Ν. Σάκκουλα), Όταν η ψυχή μιλάει (εκδόσεις Υδρόγειος), Φυλακή και Γλώσσα (εκδόσεις Αντ. Ν. Σάκκουλα), Εγχειρίδιο Εγκληματολογίας για τον Αστυνομικό και Δικαστικό Συντάκτη (εκδόσεις Παπαζήση), Σκιαγράφηση του ψυχολογικού προφίλ των εγκληματιών που απασχόλησαν τα ελληνικά ΜΜΕ (1993-2018): Criminal Profiling and Media (εκδόσεις Παπαζήση). Οι «Νέοι Παγιδευμένοι στα Παιχνίδια της Βίας: Εγκλήματα με Δράστες και Θύματα Νέους» είναι το έκτο βιβλίο της και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Παπαζήση.

Comments

comments

Related Posts

    Comments are closed.

    Recent Posts