της Αγγελικής Ρουμπιέ.
…Ή, αλλιώς, πώς το εμπνευσμένο όραμα μιας υπέροχης γυναίκας, γίνεται κτήμα και δώρο μιας πόλης, ενός νομού, στον κόσμο του.
Αν με ρωτήσεις για τις πιο χαρακτηριστικές εικόνες της παιδικής μου ηλικίας, θα με συναντήσεις σε πολλές, εκεί, στις εορταστικές- και όχι μόνο- εκδηλώσεις της Εστίας Μητέρας, στη Λιβαδειά.
Αν με ρωτήσεις για τον ορισμό της προσφοράς, πέρα από την εκκλησία, θα σου απαντήσω για την Εστία Μητέρας που, από το 1960 προσφέρει αφειδώς και εμπράκτως την αγάπη της στις μητέρες όλων των ηλικιών και στα παιδιά.
Αν με ρωτήσεις για την ψυχή της, θα σου μιλήσω για την ιδρύτριά της, την αγαπημένη σε όλους μας και αξέχαστη Φούλα Νικολάου, που πίστεψε, θεμελίωσε, πάλεψε και παγίωσε το μεγαλύτερο και κραταιότερο σε ισχύ και προσφορά σωματείο της πόλης μου. Πολυβραβευμένο (μεταξύ άλλων και από την Ακαδημία Αθηνών) και πολυαγαπημένο.
Αν με ρωτήσεις για το έργο της Εστίας Μητέρας, θα πρέπει να σου αφηγηθώ πολλά και να μου εξιστορήσουν ακόμη περισσότερα, οι εξαίρετες κυρίες που μέχρι και σήμερα δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους σε πλείστες εκδηλώσεις για το σωματείο, αλλά και για το γηροκομείο/ ξενώνα που λειτουργεί εκεί. Θα σου μιλήσω για τη σίτιση παιδιών των εργαζομένων μητέρων την εποχή που δεν υπήρχαν παιδικοί σταθμοί στην πόλη, για τις κατασκηνώσεις, τα σεμινάρια, το τμήμα νεότητας, τη σχολή γονέων, τη στήριξη της πολύτεκνης και της κακοποιημένης μητέρας, για την ενίσχυση παιδιών με ειδικές ανάγκες/ ικανότητες, και πολλά ακόμη που, ίσως, ξεχνώ.
Αν με ρωτήσεις με ποιο τρόπο, ή, τρόπους είναι δυνατό να διαχειριζόμαστε ποικίλες κρίσεις ως άνθρωποι, ως λαός, θα σου απαντήσω: Αναντίρρητα, με την προσφορά ανυπόκριτης και ανιδιοτελούς αγάπης.
Και η δική μας εστία, η Εστία Μητέρας αποτελεί δυνατό και διαχρονικό παράδειγμα αγάπης. Και αγάπη, σημαίνει θυσία…
Υ.Γ. Ένα μικρό κείμενο, ένα τεράστιο ευχαριστώ για την αγάπη…


Latest posts by Αγγελική Ρουμπιέ (see all)
- ‘Ο πίνακας’ - May 29, 2023
- ‘Εύθραυστη γραμμή’ - May 14, 2023
- ‘Οι ρίζες’ - April 23, 2023