Η Αγία Ελεούσα στην Κλεισούρα της Αιτωλίας

του Γιάννη Γιαννακόπουλου. 

Στην Κλεισούρα της Αιτωλίας, στο όρος Αράκυνθος ψηλά στο βράχο, είναι κτισμένο το ιστορικό εκκλησάκι της Αγίας Ελεούσας. Το όλο τοπίο είναι επιβλητικό και αποτελεί το μοναδικό πέρασμα από το Μεσολόγγι προς το Αγρίνιο. Τα βράχια είναι πανύψηλα και η περιοχή ανάμεσα από αυτά πανέμορφη.

Ο Αιτωλός συγγραφέας Ι.Μ. Παναγιωτόπουλος αποκαλούσε την περιοχή λαβωματιά της γης.

Οι κάτοικοι και οι επισκέπτες της περιοχής ανηφορίζουν προς το εκκλησάκι της Αγίας Ελεούσας για να προσκυνήσουν την εικόνα της Ζωοδόχου Πηγής και να προσευχηθούν. Εδώ γίνονται και πολλές βαφτίσεις και γάμοι.

Συγχρόνως είναι και τόπος ιστορικός αφού εδώ έγινε καλόγερος ο Γιάννης Γούναρης. Ο Γούναρης που ήταν κυνηγός του Ομέρ Βρυώνη και τον ακολουθούσε υποχρεωτικά στις μετακινήσεις του,  έμαθε ότι οι Τούρκοι θα πραγματοποιούσαν επίθεση για την κατάληψη του Μεσολογγίου την 26η Οκτωβρίου του 1922 (πρώτη πολιορκία). Προφασίστηκε ότι πάει για κυνήγι και πληροφόρησε σχετικά τους έγκλειστους πολιορκημένους. Η επιχείρηση των Τούρκων απέτυχε και αυτοί σαν αντίποινα θανάτωσαν την οικογένεια του Γούναρη. Τότε αυτός έγινε καλόγερος και πέρασε το υπόλοιπο της ζωής του στην Αγία Ελεούσα.

Δείτε το βίντεο από την ανθισμένη Κλεισούρα:

 

The following two tabs change content below.

Γιάννης Γιαννακόπουλος

Ο Γιάννης Γιαννακόπουλος αγαπά τα ταξίδια και τη φύση. Οι φωτογραφίες του είναι 100% φυσικές, καθώς δεν πιστεύει στα προγράμματα επεξεργασίας παρά μόνο στα παιχνίδια του φωτός και στη μαγεία της στιγμής.

Comments

comments

Related Posts

Recent Posts