Μέχρι ο θάνατος να μας χωρίσει…

του Δημήτρη Καλαντζή. 

Το site του ΒΒC είχε την είδηση ψηλά στη σελίδα του: ζευγάρι πέθανε μέσα σε μία ώρα  μετά από 69 χρόνια γάμου. Κρατούσε ο ένας τα χέρια της άλλης καθώς ξεψυχούσαν…

Οι λεπτομέρειες είναι μάλλον αδιάφορες: το ζευγάρι έμενε στο Ιλινόις, ο Ισαάκ Βάτκιν ήταν 91 χρονών και κρατούσε το χέρι της γυναίκας του Τερίζας, 89 χρονών, όταν το Σάββατο υπέκυπτε στην ασθένεια του Αλτσχάιμερ. Ο Ισαάκ πέθανε 40 λεπτά αργότερα. Μέλη της οικογένειας δήλωσαν ότι ήταν παρηγορητικό που το ζευγάρι ήταν μαζί στο τέλος της ζωής του. «Δεν θέλαμε να τους δούμε να φεύγουν», είπε ο εγγονός τους Γουίλιαμ, «αλλά δεν θα μπορούσαμε να είχαμε ευχηθεί κάτι καλύτερο από το να είναι μαζί την ώρα του τέλους».

«Η αγάπη τους ήταν τόσο δυνατή, που καθιστούσε αδύνατη τη ζωή του ενός χωρίς τον άλλον», είπε η κόρη τους Κλάρα στην κοινή κηδεία των γονιών της. «Ήταν ερωτευμένοι κυριολεκτικά μέχρι το τελευταίο λεπτό»… Ο Ισαάκ ήταν έμπορος κρεάτων και η Τερίζα μανικιουρίστα. Είχαν τρία παιδιά και εγγόνια που υπεραγαπούσαν.

Εδώ μπαίνει τελεία στις «πληροφορίες» της είδησης και αρχίζουν οι σκέψεις:  Ένα παγκόσμιο ειδησεογραφικό δίκτυο , όπως το BBC, επιλέγει να προτάξει το θάνατο δύο ανωνύμων αμερικανών σε μία επαρχία του Ιλινόις επειδή πέθαναν μαζί μετά από 69 χρόνια γάμου;

Μήπως έχει δίκιο;

Αν η είδηση αξιολογείται με βάση τη σπανιότητα, η περίπτωση των  Βάτκινς άξιζε πραγματικά μία θέση δίπλα στις γαλλικές εκλογές, την καινούργια μπούρδα του Τραμπ, τα παιδιά που συνεχίζουν να σκοτώνονται στη Συρία και το σχέδιο για μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης που δεν πέρασε από τα ευρωπαϊκά κοινοβούλια…

Οι Βάτκινς ήταν ένα ζευγάρι που στην εποχή μας είναι είδηση.

Κοιτάξτε γύρω σας. Βγάλτε το μέσο όρο «ζωής» των ζευγαριών του κύκλου σας. Υπολογίστε σε πόσους γάμους πήγατε και πόσοι από αυτούς άντεξαν μία επταετία. Δείτε τα ζευγάρια που υπομένουν ο ένας την άλλη και η άλλη τον έναν για «χάρη των παιδιών» ή για τα οικονομικά που δεν αφήνουν περιθώρια για αναζήτηση της προσωπικής ευτυχίας…

Τα ευτυχισμένα ζευγάρια είναι μία σπάνια είδηση στην εποχή μας. Τα ερωτευμένα ζευγάρια μετά από μερικές δεκαετίες κοινής ζωής είναι σχεδόν μύθος.

Εντάξει, δεν γνωρίζουμε αν ο Ισαάκ απάτησε κάποτε την Τερίζα ή αν η Τερίζα είχε απογοητεύσει κάποτε τον Ισαάκ.

Μας είναι άγνωστο αν τα 69 χρόνια κύλησαν με μουσική και λουλούδια ή αν οι δυσκολίες της ζωής έκαναν τον έναν να γαντζωθεί στον άλλον.

Γεγονός όμως είναι ότι τους χώρισε μόνο ο θάνατος.

Και γεγονός είναι ότι έγιναν είδηση στο BBC για να κάνουν κάποια εκατομμύρια αναγνώστες να ζηλέψουν ή απλά να αναρωτηθούν «θα ήθελα άραγε πραγματικά να πεθάνω στα βαθειά μου γεράματα, κρατώντας το χέρι του / της αιώνιου – ιας συντρόφου μου;»

The following two tabs change content below.

Δημήτρης Καλαντζής

Γεννήθηκε, μεγάλωσε και ζει στο κέντρο της Αθήνας. Σπούδασε δημοσιογραφία στο «Εργαστήρι» και Ελληνικό Πολιτισμό στο ΕΑΠ. Έχει δουλέψει σε εφημερίδες, ραδιοφωνικούς & τηλεοπτικούς σταθμούς και τώρα διερευνά τους κώδικες του διαδικτύου. Αγαπά τις ανθρώπινες ιστορίες και τις γάτες.

Comments

comments

Related Posts

Recent Posts