Ποια είναι η «φυσιολογική» σεξουαλική ζωή

sex-basic

Ας είμαστε ειλικρινείς. Η ανθρώπινη σεξουαλικότητα είναι πολύπλοκη. Πιθανότατα υπάρχουν τόσες σεξουαλικές προτιμήσεις όσες και γεύσεις φαγητού. Και όπως οι γαστρονομικές μας προτιμήσεις, έτσι και οι σεξουαλικές επιλογές ποικίλλουν από χώρα σε χώρα, πρόσωπο με πρόσωπο και μέρα με την ημέρα.

Για αυτό το λόγο, η προσπάθεια να περιγράψει κάποιος το τι είναι «φυσιoλογικό» στο sex μοιάζει μάταιο. Το εύρος των προτιμήσεων είναι τόσο μεγάλο που ποτέ δεν θα μπορέσεις να αποτυπώσεις τη γενική εικόνα. Έτσι το μόνο που μπορείς να κάνεις είναι να ανατρέξεις σε έγκυρες πηγές και να πάρεις μία γενική εικόνα, από το πόσο θέλουμε το sex μέχρι το τι πραγματικά διαδραματίζεται κάτω από τα σεντόνια.

Περιττό να σημειώσουμε ότι οι έρευνες για τη σεξουαλικότητα είναι πάντοτε σχετικές. Οι εξομολογήσεις για το sex μπορεί για κάποιους να αποτελούν taboo, οι συμμετέχοντες συνήθως δεν λένε όλη την αλήθεια, ενώ κάποιοι θέλουν απλά να αποτυπώσουν τους… άθλους τους στο κρεβάτι. Οι έρευνες λοιπόν δεν είναι «θεόσταλτες αλήθειες» αλλά μπορούμε να τις διαβάζουμε ως γενικές ενδείξεις για τι συμβαίνει πίσω από τις κλειστές πόρτες των ανθρώπων σε συνάρτηση με την εποχή και το εύρος των σεξουαλικών προτιμήσεων του 21ου αιώνα.

sex-1+

Είναι απίθανο να βάλεις ένα πραγματικό νούμερο στο σεξουαλικό προσανατολισμό. Οι εκτιμήσεις για την ομοφυλοφιλία κυμαίνονται από το 1% μέχρι το 15%, ανάλογα με το ποιον ρωτάς, πως το ρωτάς και εάν ρωτάς για συμπεριφορά, έλξη ή «σεξουαλική ταυτότητα». Κάποιες πρόσφατες έρευνες σε πολλές χώρες του κόσμου δείχνουν ότι κάποιοι άνθρωποι δεν έχουν καμία επιθυμία για sex (χωρίς αυτό να σημαίνει ότι ποτέ δεν είχαν σεξουαλική ζωή). Θα μπορούσε να εκτιμήσει κάποιος ότι δημιουργείται ένα «κίνημα» ασεξουαλικότητας ! (Πηγή: University of Sussex)

sex-2

Πρόκειται περί λανθασμένης αντίληψη ότι το casual sex αφορά μόνο ανθρώπους που μόλις γνωρίστηκαν. Στην πραγματικότητα, casual sex κάνουν άνθρωποι που είναι φίλοι ή έχουν μία «σταθερή αλλά μη δεσμευτική» σχέση. Το one night stand αφορά κυρίως ανθρώπους που βρίσκονται στην εφηβεία και πάντως είναι πριν τα 30. (Πηγή: Journal of Sexual Medicine)

εχτρα

Αυτά τα στοιχεία βασίζονται στην Παγκόσμια Έρευνα του sex που έκαναν αμερικανοί σε πάνω από 50.000 ανθρώπους, άνω των 18 χρονών. Παρόλο που η συχνότητα των συνευρέσεων πέφτει, όσο ανεβαίνει η ηλικία, δεν είναι τόσο χαμηλά, όσο θα φανταζόταν κάποιος. Μία πρόσφατη έρευνα σε μεγαλύτερους ανθρώπους (μέση ηλικία τα 70 χρόνια) έδειξε ότι τουλάχιστον το 50%, κάνει sex δύο φορές το μήνα, ενώ ένα 11% απολαμβάνει το sex κάθε εβδομάδα ! (Πηγές: Social Indicators Research και Archives of Sexual Behaviour).

sex-4

Τα αποτελέσματα που βλέπετε βασίζονται σε έρευνα που έγινε σε 2.000 ανθρώπους που απάντησαν ανώνυμα online, ηλικίας 18-59 χρονών στις Ηνωμένες Πολιτείες και αφορά τι είδους σεξουαλική επαφή είχαν την τελευταία φορά που έκαναν σεξ. (Πηγή: The Journal of Sexual Medicine).

sex-5

Παρόλο που οι ομοφυλόφιλες γυναίκες δηλώνουν ότι κάνουν σεξ με χαμηλότερη συχνότητα απ ότι τα straight ζευγάρια και τα gay ζευγάρια ανδρών, μοιάζει το λιγότερο να είναι… περισσότερο, σύμφωνα με διαδικτυακή έρευνα στις Ηνωμένες Πολιτείες και στον Καναδά. (Πηγή: Canadian Journal of Human Sexuality)

sex-6

Παρά τη γενική πεποίθηση ότι μόνο οι γυναίκες μπορούν να προσποιηθούν οργασμό, μία πρόσφατη έρευνα στις Ηνωμένες πολιτείες έδειξε ένα υψηλό αριθμό ανδρών που επίσης προσποιήθηκαν οργασμό σε κάποιο σημείο της σεξουαλικής δραστηριότητας. Ο λόγος, όπως μπορεί να υποθέσει κάποιος, ήταν ότι δεν είχαν διάθεση αλλά δεν ήθελαν να απογοητεύσουν την παρτενέρ τους. Μόνο το 20% από αυτούς πάντως δήλωσαν ότι και η παρτενέρ τους πιθανότητα στη συγκεκριμένη συνεύρεση, έκανε… ακριβώς το ίδιο. (Journal of Sex Research).

ΠΗΓΕΣ:

BBC

University of Sussex

The Journal of Sexual Medicine

Social Indicators Research

Journal of Sex Research

Canadian Journal of Human Sexuality

The following two tabs change content below.
Αστική ζωή, ιστορία, πρόσωπα, πολιτισμός, αφορμές για επανατοποθετήσεις και καταβυθίσεις στην ανθρώπινη σκέψη. Αναρτήσεις σε περιβάλλον Creative Commons 4, που απαγορεύει την εμπορική τους χρήση, αλλά επιτρέπει την ακέραιη αναπαραγωγή τους με αναφορές στον συντάκτη και την ιστοσελίδα.

Comments

comments

Related Posts

Recent Posts