συνέντευξη στην Τίνα Πανώριου.
Ο Σπύρος Αρσένης, ένας επιτυχημένος δήμαρχος με όραμα στη μεταχουντική Ελλάδα και εμπνευστής του Φεστιβάλ Ιθάκης, αφιερώνει πλέον τη δημιουργικότητά του στη μελοποίηση αγαπημένων Ελλήνων ποιητών. Ερασιτεχνικά, όπως ό ίδιος λέει. Με μεράκι όμως περισσό και κέφι νεανικό. Για λίγες ημέρες αφήνει το υπέροχο Ομηρικό νησί του και έρχεται να μοιραστεί τη μουσική του με τους Αθηναίους…
- Έρχεστε στο κλεινόν άστυ με τα εαρινά σας «Απριλίου Ξανθίσματα». Η συναυλία σας αυτή τι θα περιλαμβάνει;
Επανέρχομαι στην Αθήνα για δυο συναυλίες την Παρασκευή 19 Μαΐου στο δήμο Νέας Ιωνίας και στις 24 Μαΐου στο δήμο Αγίας Παρασκευής. Και στις 2 συναυλίες θα γίνει ένα μουσικό αφιέρωμα στον μεγάλο Έλληνα ποιητή αλλά ξεχασμένο τελευταία Άγγελο Σικελιανό, που στη δύσκολη περίοδο που περνά η χώρα είναι εξαιρετικά επίκαιρος. Θα ακουστούν λοιπόν μελοποιημένα από εμένα ποιήματα του πάνω στη λαϊκή μας μουσική- και μεταξύ αυτών το ιστορικό ποίημα του Ηχήστε σάλπιγγες που βροντοφώναξε πάνω από τον τάφο του Κωστή Παλαμά μπροστά στους Γερμανούς κατακτητές τον Φλεβάρη του 1943 .
- Επιπλέον των μελοποιημένων στίχων του Νίκου Μοσχοβάκου, θα παρουσιάσετε και το κλασσικό σας ρεπερτόριο…
Ναι, στη συναυλία θα ακουστούν κι άλλα τραγούδια –σε στίχους Μιχάλη Γκανά – Μιχάλη Μπουρμπούλη και Γιάννη Κορίδη σε ένα δίωρο πρόγραμμα τραγουδιών που η δισκογραφία τα θεωρεί μη εμπορικά αλλά ο κόσμος τα αγκάλιασε και τα τραγουδάει. ..
- Σε ποια στιγμή της ζωής σας αρχίσατε να ασχολείστε με τη σύνθεση, ποια ανάγκη σας κάλυψε; Ίσως όταν πάψατε να ασχολείστε με τα κοινά;
Ασχολούμαι με τη σύνθεση από το 1970. Το πρώτο μου τραγούδι ήταν «Ο τόπος μας είναι κλειστός» του Γ.Σεφέρη .Ήταν πολύ επίκαιρο εκείνη την εποχή γιατί την Ελλάδα – τον τόπο μας- τον είχαν κλείσει μαύρες συμπληγάδες. Έγινα τραγουδοποιός εκείνα τα άσχημα χρόνια και αυτή η ενασχόληση μου με συντρόφευε τα 20 χρόνια που ήμουν δήμαρχος. Βέβαια τώρα που είμαι πιο ελεύθερος, ασχολούμαι περισσότερο, και έχω κάνει πάνω από 100 τραγούδια, τα περισσότερα πάνω σε στίχους Ιθακησίων στιχουργών και σε ποίηση σπουδαίων Ελλήνων ποιητών .
- Υπήρξατε Δήμαρχος Ιθάκης για μια ολόκληρη εικοσαετία, αμέσως μετά τη δικτατορία και ο εμπνευστής του πρωτοπόρου πραγματικά 1ου Φεστιβάλ Θεάτρου και Μουσικής της Ιθάκης. Το Φεστιβάλ είναι μια μεγάλη ιστορία για να χωρέσει σε λίγες κουβέντες αλλά χρειάζεται να σταθούμε σε αυτή τη ρηξικέλευθη για την εποχή πρωτοβουλία.
Ορκίστηκα δήμαρχος τον Ιούνιο του 1975 και τον Αύγουστο του ίδιου χρόνου οργάνωσα το πρώτο Φεστιβάλ Θεάτρου και Μουσικής στην επαρχιακή Ελλάδα μετά τη δικτατορία. Τότε υπήρχε μια άλλη Ελλάδα. Γεμάτη κέφι και αισιοδοξία για το μέλλον. Τώρα βράζουμε στο ζουμί των πιστωτών της χώρας… Το Φεστιβάλ κράτησε 23 χρόνια και βοήθησε σημαντικά τους νέους ανθρώπους της τέχνης γιατί ήταν ένα ελεύθερο βήμα και λυπάμαι πολύ που οι επόμενοι το σταμάτησαν. Η ελευθερία στην τέχνη είναι μια αξία που πρέπει να την πιστεύεις. Ελπίζω η παρούσα δημοτική αρχή να το επανεκκινήσει. Η πρώτη απόφαση μάλιστα για την έκδοση ενός λευκώματος με την ιστορία του φεστιβάλ είναι μια αισιόδοξη προοπτική.
- Πέραν του φεστιβάλ από εκείνα τα δημιουργικά χρόνια τι κρατήσατε;
Κοιτάξτε, ο δήμος Ιθάκης υπήρξε μπροστάρης στη διεκδίκηση μιας ανεξάρτητης αυτοδιοίκησης, πέτυχε πολλά και ανάμεσα τους το εργοστάσιο αφαλάτωσης (πρώτο στην Ελλάδα με χρηματοδότηση από το εξωτερικό), το πρώτο έως σήμερα δημοψήφισμα της τοπικής αυτοδιοίκησης για τον παραδοσιακό οικισμό, τη διάσωση του φυσικού περιβάλλοντος με το σταμάτημα των τοξικών ψεκασμών που είχαν εξαφανίσει τα χελιδόνια, τα σπουργίτια και τις πεταλούδες, το προεδρικό διάταγμα με το οποίο η Ιθάκη κηρύχθηκε νησί ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, τα ετήσια παγκόσμια συνέδρια για την Οδύσσεια από το 1977, δημοτικό ραδιόφωνο και τηλεόραση, δημοτικό κινηματογράφο, δημοτική βιβλιοθήκη και εκδόσεις βιβλίων, δημιουργία δημοτικής θεατρικής σκηνής… Ακόμα ύστερα από 60 χρόνια νέες αρχαιολογικές έρευνες το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων οδήγησαν στην ανακοίνωση ότι εντοπίστηκε το Οδυσσειακό Παλάτι στην θέση άγιος Αθανάσιος.
- Κοιτάζοντας πίσω σε εκείνα τα δημιουργικά χρόνια, ποια εικόνα σας πρωτοέρχεται στο μυαλό από όλες αυτές τις εκδηλώσεις, ποια σκηνή σας είχε συγκινήσει λίγο παραπάνω;
Ειδικά για το φεστιβάλ χιλιάδες εικόνες περνούν από το μυαλό μου με την παρουσία του Ευγένιου Ιονέσκο που η τοπική ΚΥΠ τον φακέλωσε ως κομουνιστή με την Ελληνίστρια Ζακλίν ντε Ρομιγύ που την κατέγραψαν ότι είναι εναντίον της βασιλείας επειδή μίλησε στο συνέδριο με θέμα η «Βασιλεία στον Όμηρο», τον Μάνο Κατράκη όταν είδε τον φοιτητή – ηθοποιό Λάκη Λαζόπουλο – μου είπε στ’ αυτί «Σπύρο αυτός είναι έτοιμος», τον Γιώργο Κιμούλη που τρέλανε και τις 3 κριτικές επιτροπές με την ερμηνεία του και πήρε το πρώτο βραβείο -την Κάτια Γέρου ως φοιτήτρια στον «Κύκλο με την κιμωλία» με πρώτο βραβείο γυναικείου ρόλου, ακόμα τη συχνή συμμετοχή του Μάνου Χατζηδάκη, του Μίκη Θεοδωράκη και όλων των μεγάλων Ελλήνων συνθετών. Έδιναν μεγάλη αίγλη στο φεστιβάλ.
- Κλείνοντας, αυτό το καλοκαίρι ποια είναι τα σχέδια σας;
Αυτό το καλοκαίρι επιθυμώ την ερασιτεχνική μου μουσική δημιουργία να την προσφέρω όπου με καλέσουν. Θα ‘μαστε εκεί να τραγουδήσουμε με 5 μουσικούς και 3 τραγουδιστές. Και να ξέρετε ότι δεν θα τους γελάσουμε. Η Ιθάκη δεν γέλασε ποτέ κανέναν. Άλλωστε ας μην ξεχνάμε ότι η μουσική υπήρξε ανέκαθεν μια σπουδαία σύντροφος. Και το τραγούδι το καλύτερο κρασί.


Latest posts by Τίνα Πανώριου (see all)
- Η συγγραφέας Τζούλια Γκανάσου μιλά στην Τίνα Πανώριου για την ηρωίδα του ΓΟΝΥΠΕΤΕΙΣ - March 3, 2018
- Ένα μεσημέρι με τον Ντάνιελ Ντέι Λιούις στην Αθήνα… - February 3, 2018
- Ρεβιθοκοντούλης: κλασικά παραμύθια… αλλιώς από την Μαρίνα Γιώτη - January 28, 2018