«Η Μάνα» του κορυφαίου γλύπτη Χρήστου Καπράλου

του Γιάννη Γιαννακόπουλου. 

Στο Δημοτικό Διαμέρισμα Αγγελοκάστρου του Δήμου Αγρινίου πραγματοποιήθηκε μια ιδιαίτερη εκδήλωση στο πλαίσιο της «Γιορτής της μητέρας», αφιερωμένη στην Ευγενία Καπράλου, την μητέρα του κορυφαίου γλύπτη μας Χρήστου Καπράλου.

Η Ευγενία Παπαγεωργίου (ήταν το πατρικό της όνομα) γεννήθηκε στο Αγελόκαστρο όπου πέρασε φτωχικά τα παιδικά της χρόνια.

Παντρεύτηκε τον Θόδωρο Καπράλο και έζησε στο Παναιτώλιο. Απέκτησε δύο γιούς, τον Σπύρο και τον Χρήστο και μία κόρη την Μελπομένη. Καπνοφύτισσα η ίδια, εργάστηκε σκληρά με τον σύζυγό της για να τα βγάλουν πέρα.

Ο Χρήστος από μικρός έδειξε το ταλέντο του για την τέχνη και στην επιλογή του αυτή βρήκε μεγάλη συμπαράσταση από την μητέρα του, την Κυρά Βγένα, όπως την αποκαλούσαν. Η Κυρά Βγένα όχι μόνο τον στήριξε ηθικά αλλά ήταν και το πρώτο μοντέλο που στέκονταν με τις ώρες ακίνητη για να μπορέσει ο Χρήστος να την αποτυπώσει στον πηλό και τα σχέδιά του. Τελικά κατάφερε να την κάνει οικουμενικό σύμβολο.

Τα περισσότερα γλυπτά που φιλοξενεί η Παπαστράτεια Γλυπτοθήκη Χρήστου Καπράλου στο Αγρινίο είναι αφιερωμένα στη μάνα του μεγάλου γλύπτη και θα μπορούσε κάλλιστα να είναι μια έκθεση αφιερωμένη στη κάθε μάνα.

Το τεράστιο άγαλμα της Κυρά Βγένας στον περίβολο της Βουλής των Ελλήνων εκφράζει την κάθε μάνα.

Η εκδήλωση στο Αγγελόκαστρο που πραγματοποιήθηκε με συνεργασία της Τοπικής Κοινότητας και της Κοινωφελούς Επιχείρησης  του Δήμου Αγρινίου κέντρισε το ενδιαφέρον του κόσμου. Οι ομιλητές Ευγενία Καπράλου-Γιαννούτσου (εγγονή της Κυρά Βγένας), η Μίρκα Παλιούρα (Ιστορικός Τέχνης), η Σπυριδούλα Πιρπίλη (φιλόλογος-Μουσειολόγος), ο Γιώργος Κλουβάτος (Αρχιτέκτωνας-Γκαλερίστας) και ο Απόστολος Κούστας (Εικαστικός-Χαράκτης), αναφέρθηκαν τόσο στη μάνα του Καπράλου αλλά και στον ίδιο και το έργο του.

Δείτε το βίντεο:

 

The following two tabs change content below.

Γιάννης Γιαννακόπουλος

Ο Γιάννης Γιαννακόπουλος αγαπά τα ταξίδια και τη φύση. Οι φωτογραφίες του είναι 100% φυσικές, καθώς δεν πιστεύει στα προγράμματα επεξεργασίας παρά μόνο στα παιχνίδια του φωτός και στη μαγεία της στιγμής.

Comments

comments

Related Posts

Recent Posts