Οι κοντινές λήψεις της Ρωσίας από τον Alexander Anufriev

«Υπομένουμε το σήμερα για χάρη ενός καλού αύριο», δηλώνει ο Ρώσος φωτογράφος Alexander Anufriev όταν τον ρωτούν για τη χώρα του. «Αλλά αυτό το αύριο δεν έρχεται ποτέ…»

Ο Anufriev γεννήθηκε στην Ukhta το 1988, τρία χρόνια πριν τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης. Ουσιαστικά μεγάλωσε και κατάλαβε τον κόσμο επί Ρωσικής Ομοσπονδίας, όπου θεωρητικά η λογοκρισία και η προπαγάνδα ήταν παρελθόν, ένα παρελθόν όμως που τα τελευταία χρόνια ξαναζωντανεύει με άλλη μορφή.

Alexander Anufriev: Russia Close Up

«Έμαθα από μικρός ότι η Ρωσία είναι μια χώρα με μεγάλες ιδέες και μεγάλες θυσίες. Η έννοια της θυσίας μπαίνει στο μυαλό μας από την παιδική ηλικία ως μέρος της ζωής μας».

Ο Anufriev φωτογραφίζει ανώνυμους Ρώσους στο δρόμο, σε θρησκευτικές εκδηλώσεις και κοινωνικές συναθροίσεις. Μερικές φορές ζητάει άδεια πριν απαθανατίσει ένα πορτρέτο, ενώ άλλες φορές δεν έχει το χρόνο…

Alexander Anufriev: Russia Close Up

«Στη Ρωσία υπάρχουν ορισμένα θέματα που απλά δεν συζητούνται δημοσίως μέσω της τέχνης. Οι γκαλερί προσπαθούν να αποφύγουν την πολιτική τέχνη, τη θρησκεία και ακόμη και το γυμνό», λέει ο Anufriev. Όταν ρωτήθηκε πώς αισθάνεται με τη λογοκρισία στην τέχνη και στα μέσα ενημέρωσης, ο φωτογράφος παραδέχεται: «Μερικές φορές αισθάνομαι σαν να προσπαθούν να μας πείσουν ότι δύο και δύο ισοδυναμούν με πέντε».

Alexander Anufriev: Russia Close Up

«Στο πλαίσιο της πολιτικής απάθειας μεταξύ των μελών της κοινωνίας, υπάρχουν εσωτερικές διαδικασίες που δεν είναι τόσο ορατές για τον υπόλοιπο κόσμο: εκκλησιασμός, εξαναγκασμός σε πατριωτισμό και εθνικισμό, ενίσχυση της λογοκρισίας και της προπαγάνδας… Η σειρά «Russia Close Up» είναι μια προσπάθεια απεικόνισης αυτών των διαδικασιών. Εμπνευσμένος από τα έργα του Aaron Siskind, Ralph Gibson και Martin Parr, προσπαθώ να απεικονίσω τις τάσεις και τα γεγονότα στη Ρωσία που θεωρώ ότι είναι σημαντικά. Να δείξω τι πραγματικά καθορίζει τη Ρωσία σήμερα».

Alexander Anufriev: Russia Close Up
Alexander Anufriev: Russia Close Up
Alexander Anufriev: Russia Close Up

Μπορείτε να επισκεφτείτε τον ιστότοπο του Alexander Anufriev ΕΔΩ.

The following two tabs change content below.
Αστική ζωή, ιστορία, πρόσωπα, πολιτισμός, αφορμές για επανατοποθετήσεις και καταβυθίσεις στην ανθρώπινη σκέψη. Αναρτήσεις σε περιβάλλον Creative Commons 4, που απαγορεύει την εμπορική τους χρήση, αλλά επιτρέπει την ακέραιη αναπαραγωγή τους με αναφορές στον συντάκτη και την ιστοσελίδα.

Comments

comments

Related Posts

Recent Posts