Μαθήματα Ανομίας: Πεδίον του Άρεως, Σάββατο 10/06

του Δημήτρη Καλαντζή. 

Η παρακάτω ιστορία δεν αφορά μόνο τους περιοίκους του Πεδίου του Άρεως, αλλά όλους τους πολίτες της χώρας που προβληματίζονται για το πώς τρέφεται και γιγαντώνεται η ανομία, πως δημιουργούνται τα «άβατα» και εκκολάπτονται τα αυγά που παράγουν μαζικά  τσαμπουκαλήδες φασίστες διαφόρων αποχρώσεων.

Μετά από τρία αυθαίρετα και παράνομα υπαίθρια πάρτι/συναυλίες στην πλατεία Πρωτομαγιάς (στο πάνω μέρος του Πεδίου του Άρεως) στα τέλη της Άνοιξης, όπου χιλιάδες κάτοικοι, νέοι, ηλικιωμένοι, ασθενείς, ζευγάρια με μωρά, υπέφεραν από τον αδιανόητο θόρυβο μέχρι τις πρωινές ώρες, οι περίοικοι του Πεδίου του Άρεως (μέλη τοπικών επιτροπών και μεμονωμένα άτομα), επιχειρήσαμε να ζητήσουμε από τους υπεύθυνους της πολιτείας την προστασία μας από το επόμενο «πάρτι/συναυλία» που είχε προγραμματιστεί για το Σάββατο 10/06 στο Πεδίο του Άρεως.

Δεν ζητήσαμε κάποια χάρη.

Καλέσαμε την Περιφέρεια Αττικής (που είναι υπεύθυνη για το Πεδίο του Άρεως) και το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη να εφαρμόσουν απλά τους νόμους που λένε ότι δεν μπορεί κάποιος να κάνει κατάληψη δημόσιου χώρου, κλοπή ρεύματος και να στήνει επιχειρησούλες όπου πωλεί υπερτιμολογημένα ποτά, κάνοντας κόλαση τη ζωή χιλιάδων κατοίκων.

Το γραφείο της κυρίας Ρένας Δούρου (και συγκεκριμένα η κυρία Μανωλοπούλου) μας διαβεβαίωσε ότι η περιφερειάρχης δεν έχει δώσει άδεια στους διοργανωτές του «πάρτι/συναυλίας», καθώς δεν δέχτηκαν να ολοκληρώσουν την εκδήλωσή τους στις 11 τη νύχτα, όπως ορίζει ο νόμος. Μας είπε ακόμα ότι είχε δώσει εντολή στον Διευθυντή του Πεδίου του Άρεως κύριο Ποντικάκο, να ενημερώσει τη ΓΑΔΑ ότι η εκδήλωση είναι παράνομη, ώστε η αστυνομία να πάρει τα μέτρα της.

Το γραφείο τύπου της Αστυνομίας, (ο επικεφαλής κύριος Θ.Χρονόπουλος) μας διαβεβαίωνε το Σάββατο το πρωί ότι πραγματικά η ΓΑΔΑ έχει ενημερωθεί και ότι παίρνει τα μέτρα της.

Ήταν από την αρχή ξεκάθαρο για όλους μας: η «συναυλία/ πάρτι» δεν θα ήταν δυνατόν να διακοπεί από τη στιγμή που θα ξεκινούσε παρά μόνο με βία, βία που πρώτοι εμείς, οι περίοικοι, δεν επιθυμούμε στη γειτονιά και στη ζωή μας (ήδη δυσκολευόμαστε να διαχειριστούμε την υφιστάμενη).

Η παράνομη συναυλία θα μπορούσε να αποτραπεί μόνο με προληπτικά μέτρα, δηλαδή με την παρεμπόδιση των διοργανωτών να στήσουν εξέδρες, μηχανισμούς κλοπής ρεύματος, τις θηριώδεις ηχητικές εγκαταστάσεις τους και βέβαια τα απαραίτητα «πωλητήρια» από τα οποία αποκομίζουν τα κέρδη τους.

Τίποτα από αυτά δεν έγινε.

Η ιδιωτική εταιρεία security που πληρώνει η Νομαρχία για την προστασία του πάρκου, αποσύρθηκε από το Σάββατο το πρωί στην παρακείμενη Γεωγραφική Υπηρεσία, αφήνοντας τους διοργανωτές να βάλουν… τριαξονικά φορτηγά με τον εξοπλισμό τους μέσα στο Πεδίο του Άρεως και να στήσουν με την άνεσή τους τη ρευματοκλοπή, τις εξέδρες και τα πωλητήριά τους. Ο κύριος Ποντικάκος, διευθυντής του Πεδίου του Άρεως, απλά έκλεισε το κινητό του για να μην τον ενοχλούμε…

Η αστυνομία, μετά από αλλεπάλληλα τηλεφωνήματα των περιοίκων που έλεγαν ότι «αυτή την ώρα συντελούνται παράνομες ενέργειες στο Πεδίο του Άρεως», έστειλε δύο άνδρες με μηχανές, οι οποίοι ήρθαν, είδαν και απήλθαν. (Το αστυνομικό τμήμα Κυψέλης δεν ήρθε καν διότι «οκτώ αστυνομικοί είμαστε όλοι κι όλοι στο τμήμα, τι να κάνουμε κι εμείς;»)

Το πάρτι/συναυλία, όπως καταλαβαίνετε, έγινε κανονικά. Από τις 8 το βράδυ μέχρι τις 8 και 15 το πρωί της Κυριακής.

Η ανομία κέρδισε το Σάββατο 10/06 στο Πεδίο του Άρεως.

«Μπαμπάς» της ο κύριος Τόσκας και «μαμά» της η κυρία Δούρου που δεν έκαναν πρακτικά τίποτα για να την προλάβουν.

Χαμένοι ήμασταν εμείς.

Όσοι δεν έχουμε τον τσαμπουκά να ελισσόμαστε σε συνθήκες ζούγκλας και επιμένουμε σε ντεμοντέ ρομαντικές ιδέες περί «νόμων που προστατεύουν το σύνολο και κυρίως τους αδύναμους».

Το Πεδίο του Άρεως, φίλες και φίλοι, είναι μία μικρογραφία της απαξίωσης της ζωής μας στην Ελλάδα την τελευταία 10ετία. Ένα πάρκο που κάποτε ήταν γεμάτο ζωή, μία μεγάλη «παιδική χαρά» για παιδιά, νέους, μεγάλους και ηλικιωμένους που ήθελαν να ξεφύγουν από την θορυβώδη Αλεξάνδρας ή την ασφυκτικά δομημένη Κυψέλη.

Ένα πάρκο που τώρα, αφού καταναλώθηκαν απίστευτα χρήματα για ανακατασκευές, αναδομήσεις και εκσυγχρονισμούς, έγινε ένας εξαθλιωμένος χώρος για τοξικοεξαρτημένα άτομα, άτομα που εκπορνεύονται και τους «τσαμπουκάδες», όπως τους διοργανωτές των διαφόρων «πάρτι», που δίνουν τη χαριστική βολή για να μετονομαστεί ο χώρος σε «Πεδίο της Ανομίας».

Είμαστε ευχαριστημένοι;

Ακολουθούν φωτογραφικά στιγμιότυπα της ανομίας στο Πεδίο του Άρεως το Σάββατο 10/06:

Σάββατο 10/06 πρωί: αρχίσουν να εισέρχονται ανενόχλητα στο Πεδίο του Άρεως φορτηγά με εξοπλισμό. Κανείς δεν τα εμποδίζει, παρά τις διαβεβαιώσεις της Νομαρχίας ότι τα κάγκελα του πάρκου θα είναι ανοιχτά μόνο για να περνούν πεζοί.

 

Τα φορτηγά μέσα στο Πεδίο του Άρεως είναι κάθε μεγέθους.
Τα φορτηγά δεν έχουν κανένα λόγο να μην σταθμεύσουν μέσα στα (ούτως ή άλλως μαραζωμένα) παρτέρια του Πεδίου του Άρεως για να στήσουν πιο εύκολα τις σκηνές οι διοργανωτές.
Μαθήματα ρευματοκλοπής-1: Ανοίγουμε το “κουτί” της ΔΕΗ με αντικλείδι (μία αρμαθιά αντικλείδια είχε ο αθόφοβος!)
Μαθήματα ρευματοκλοπής-2: Βγάζουμε μία “μπαλαντέζα” υψηλής τάσης από το πλάι του “κουτιού” και το ξανακλειδώνουμε.
Μαθήματα ρευματοκλοπής-3: Η “μπαλαντέζα” διακλαδώνεται και δίνει άφθονο, τσάμπα ρεύμα στις θηριώδεις ηχητικές εγκαταστάσεις.
Η δωρεάν και… indie συναυλία / πάρτι χρηματοδοτείται από τα πωλητήριά της που έχουν όλα τα καλούδια. Σε τριπλάσιες τιμές βέβαια και χωρίς απόδειξη αλλά ποιός νοιάζεται για τέτοια μικροαστικά;
The following two tabs change content below.

Δημήτρης Καλαντζής

Γεννήθηκε, μεγάλωσε και ζει στο κέντρο της Αθήνας. Σπούδασε δημοσιογραφία στο «Εργαστήρι» και Ελληνικό Πολιτισμό στο ΕΑΠ. Έχει δουλέψει σε εφημερίδες, ραδιοφωνικούς & τηλεοπτικούς σταθμούς και τώρα διερευνά τους κώδικες του διαδικτύου. Αγαπά τις ανθρώπινες ιστορίες και τις γάτες.

Comments

comments

Related Posts

Recent Posts