Τα αναζωογονητικά Λουτρά Πόζαρ στην Πέλλα

του Γιάννη Γιαννακόπουλου. 

Μέσα σε ένα υπέροχο φυσικό περιβάλλον στο Λουτράκι του νομού Πέλλας, στα  δυτικά της Αριδαίας, υπάρχουν οι μεταλλικές πηγές Λουτρά Λουτρακίου ή Λουτρά Πόζαρ που αναβλύζουν σε θερμοκρασία 37°C. Το θερμό νερό είναι πόσιμο και έχει ιαματική δράση. Οι επισκέπτες το χρησιμοποιούν για λουτροθεραπεία, τόνωση και χαλάρωση.

Η λουτρόπολη απέχει 3 χιλιόμετρα από το Λουτράκι Πέλλας και βρίσκεται στην κοιλάδα του ρέματος του Αγίου Νικολάου. Το παλαιότερο όνομα του ρέματος ήταν “Τόπλιτσα”, που σημαίνει στα σλάβικα, σε ελεύθερη μετάφραση: “Θερμοπόταμος”. Η κοιλάδα ακολουθεί τις στροφές του ποταμού, με πολλούς τεχνητούς καταρράκτες (μέρος των αντιπλημμυρικών έργων, κομψά εντεταγμένους στο περιβάλλον), έντονη βλάστηση και βραχώδεις, απόκρημνες πλαγιές.

Οι λουτήρες είναι δύο ειδών, μικροί των 3-4 ατόμων που ονομάζονται και “μπανιέρες” και μεγάλοι των 20 ατόμων που ονομάζονται “πισίνες”. Σε αρκετά σημεία το ζεστό νερό αναβλύζει ελεύθερο και χύνεται στο ρέμα. Η χρήση του νερού ως ποσίμου είναι ελεύθερη, από μια κρήνη δίπλα στο εστιατόριο της Δημοτικής Επιχείρησης των Λουτρών. Λειτουργεί επίσης και μεγάλη ανοικτή πισίνα των 25 μέτρων, η οποία τροφοδοτείται με ζεστό και κρύο νερό της περιοχής.

Η προσέλευση επισκεπτών γίνεται καθ’  όλη τη διάρκεια του έτους καθώς τα ζεστά νερά είναι το ίδιο δελεαστικά ακόμα κι όταν η εξωτερική θερμοκρασία είναι χαμηλή. Οι παρεχόμενες  υπηρεσίες στα ξενοδοχεία και τα εστιατόρια της περιοχής είναι υψηλών προδιαγραφών με πολύ χαμηλό κόστος.

Δείτε το βίντεο:

 

 

The following two tabs change content below.

Γιάννης Γιαννακόπουλος

Ο Γιάννης Γιαννακόπουλος αγαπά τα ταξίδια και τη φύση. Οι φωτογραφίες του είναι 100% φυσικές, καθώς δεν πιστεύει στα προγράμματα επεξεργασίας παρά μόνο στα παιχνίδια του φωτός και στη μαγεία της στιγμής.

Comments

comments

Related Posts

Recent Posts