Η φρίκη της εκτροφής ζώων για τη γούνα τους

H φωτορεπόρτερ Jo-Anne McArthur συνήθως μυρίζει μία “φάρμα εκτροφής ζώων για τη γούνα τους” πριν τη δει. Τα μάτια της γίνονται υγρά. Η μύτη της ερεθίζεται…

Δεν είναι από τα περιττώματα… Είναι επειδή «τα ζώα εκπέμπουν συγκεκριμένες μυρωδιές, όταν ζουν σε συνθήκες φρίκης…».

Η McArthur έχει επισκεφθεί πολλές τέτοιες φάρμες σε όλον τον κόσμο. Σε ορισμένες περιπτώσεις έχει εισβάλει νύχτα, χωρίς άδεια, για να πάρει φωτογραφίες, ενώ σε άλλες συνοδεύει ακτιβιστές που απελευθερώνουν τα ζώα.

Μερικά από τα ζώα που έχει φωτογραφήσει διασώθηκαν. Τα περισσότερα όχι.

Από την εμπειρία της φωτογράφου, αυτές οι «φάρμες» στήνονται συνήθως κοντά στο φυσικό περιβάλλον των ζώων. Τα ζώα μπορούν να δουν και να αισθανθούν το δάσος, ακόμη και όταν είναι φυλακισμένα σε μικροσκοπικά κλουβιά.

Είναι μια ιδιαιτέρως σκληρή λεπτομέρεια που κάνει τη ζωή τους ακόμα πιο εφιαλτική.

Λόγω του περιορισμού τους, τα ζώα στις «φάρμες γούνας» παρουσιάζουν ιδεοψυχαναγκαστικές συμπεριφορές. Εκτός από τον κανιβαλισμό, τα μινκ αυτο-ακρωτηριάζονται. Βλέπετε, έχουν έρθει στον κόσμο για να κολυμπήσουν, να εξερευνήσουν, να φωλιάσουν και να ζήσουν στη μοναξιά τους. Όταν αναγκαστούν να ζήσουν σε πολύ μικρούς χώρους το ένα πάνω στο άλλο, τρελαίνονται…

Πολλά ζώα θα χάσουν τα αυτιά τους και τα χείλη τους…

Είναι αδιάφορο για τους εκτροφείς, καθώς αυτά τα κομμάτια του σώματός τους δεν είναι «χρήσιμα»…

Όταν ρωτούν τη φωτογράφο αν υπάρχει κάποιο ζώο που δεν μπορεί να βγάλει από το μυαλό της, μιλά για μία άρρωστη αλεπού που είχε δει πριν από πέντε χρόνια. Ήταν πάρα πολύ άρρωστη και αδύναμη για να σταθεί στα πόδια της, αλλά όταν η φωτογράφος πλησίασε περισσότερο το κλουβί της, μπόρεσε να δει τον τρόμο στα μάτια της…

Τα ζώα που εκτρέφονται για τη γούνα τους θανατώνονται είτε με ηλεκτροπληξία από καλώδια που εισάγονται στον πρωκτό τους, είτε με θανατηφόρο αέριο ή έγχυση θανατηφόρων δηλητηρίων.

Ορισμένες από τις αλεπούδες που έχουν σωθεί από τις ακτιβιστικές οργανώσεις, έχουν απελευθερωθεί σε προστατευόμενα πάρκα ή έχουν πάει σε ζωολογικούς κήπους. Εκεί βιώνουν για πρώτη φορά τη χαρά στη ζωή τους.

Κάποια ζώα υποβάλλονται σε ευθανασία, καθώς είναι αδύνατον να αναρρώσουν από την κόλαση που έζησαν και ένας ήσυχος θάνατος είναι το μόνο έλεος που μπορεί να τους προσφέρει ο άνθρωπος…

Επισκεφτείτε το site της Jo-Anne McArthur We Animals ΕΔΩ.

ΠΡΟΣΟΧΗ! 

Οι φωτογραφίες που ακολουθούν είναι ιδιαίτερα σκληρές για όσους αγαπούν τα ζώα. Αξίζει όμως η “γροθιά στο στομάχι” για να αντιμετωπίσετε ανάλογα το επόμενο ζώο που θα δείτε να φορά τη γούνα ενός άλλου ζώου. 

Αλεπού σε “φάρμα εκτροφής ζώων για τη γούνα τους” στην Ευρώπη. Jo-Anne McArthur.
“Φάρμα εκτροφής ζώων για τη γούνα τους” μέσα σε δάσος της Βόρειας Ευρώπης. Jo-Anne McArthur.
Μαύρο μινκ προσπαθεί να απελευθερωθεί μασώντας το σιδερένιο κλουβί του – τα δόντια του έχουν συνθλιβεί αλλά εκείνο επιμένει να προσπαθεί… Jo-Anne McArthur.
Κόκκινη αλεπού σε “φάρμα” του Καναδά. Τα κλουβιά δεν έχουν πάτο, ώστε οι ακαθαρσίες να πέφτουν στο έδαφος και να μην υπάρχει η ανάγκη να καθαριστούν. Τα κλουβιά ανοίγονται μόνο για να θανατωθεί το ζώο. Jo-Anne McArthur.

 

Μικρές ασημένιες αλεπούδες. Η δεξιά έχει χάσει το αυτί της από δάγκωμα. Jo-Anne McArthur.
Πόδια μινκ που πέθανε στο κλουβί του… Jo-Anne McArthur.
Στοιβαγμένα άψυχα σώματα μινκ σε “φάρμα” της Σουηδίας… Jo-Anne McArthur.
Μικρά μινκ πάνω από το άψυχο σώμα της μητέρας τους. Jo-Anne McArthur.

 

Ασημένια αλεπού με μόλυνση στο στόμα – αδιάφορο για τους εκτροφείς καθώς δεν χρησιμεύει στην κατασκευή της γούνας. Jo-Anne McArthur.
The following two tabs change content below.
Αστική ζωή, ιστορία, πρόσωπα, πολιτισμός, αφορμές για επανατοποθετήσεις και καταβυθίσεις στην ανθρώπινη σκέψη. Αναρτήσεις σε περιβάλλον Creative Commons 4, που απαγορεύει την εμπορική τους χρήση, αλλά επιτρέπει την ακέραιη αναπαραγωγή τους με αναφορές στον συντάκτη και την ιστοσελίδα.

Comments

comments

Related Posts