Ντουμπρόβνικ: Η πόλη που δεν ηττήθηκε από την καταστροφή του πολέμου

του Γιάννη Γιαννακόπουλου. 

Τα τελευταία χρόνια το βλέπετε σε εξώφυλλα ταξιδιωτικών περιοδικών, στήλες εφημερίδων με προτάσεις ταξιδιών ή σε μεγάλα αφιερώματα ηλεκτρονικών ιστότοπων και blogs. Το αποκαλούν «το μαργαριτάρι της Μεσογείου» και μάλλον όχι άδικα. Το πανέμορφο Ντουμπρόβνικ έχει αναδειχθεί σε απόλυτο ταξιδιωτικό προορισμό για όσους «χόρτασαν» τις μεγάλες (και ακριβές) πόλεις της Ευρώπης και ψάχνουν αυθεντικότητα και ιδιαίτερο χρώμα.

Το μικρό δάσος, όπως είναι η σερβοκροατική μετάφραση της λέξης Ντουμπρόβνικ, μπορεί να τραυματίστηκε από τις πληγές του γιουγκοσλαβικού πολέμου αλλά επιβίωσε και ξεπέρασε τα τραύματά του χάρη στην εργατικότητα των κατοίκων του αλλά κυρίως χάρη στην αγάπη τους για έναν τόπο που έπρεπε γρήγορα να αναστηθεί.

Οι περίπου 50.000 ψυχές που σήμερα κατοικούν στο Ντουμπρόβνικ ακολούθησαν πιστά όχι μόνο τις επιταγές ντόπιων καλλιτεχνών για το ξαναχτίσιμο των γκρεμισμένων μνημείων αλλά και τις πολύτιμες οδηγίες της UNESCO που συνέβαλε στην προστασία του τόπου και τον συμπεριέλαβε στα μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.

Χτισμένο στο νοτιότερο τμήμα της Κροατίας, το Ντουμπρόβνικ κυριολεκτικά ξεχωρίζει. Δύο πύλες θα σας καλωσορίσουν πριν μπείτε στην παλιά πόλη, η Πιλ και η Πλος. Επιλέξτε όποια από τις δύο προτιμάτε και ξεκινήστε την περιπλάνησή σας ακολουθώντας τον κεντρικό πλακόστρωτο δρόμο, που ονομάζεται Stradum.

Δεξιά και αριστερά σας, ξεπροβάλουν ατμοσφαιρικά καφέ, πολύχρωμα μαγαζάκια με είδη λαϊκής τέχνης και σουβενίρ και προσεγμένα εστιατόρια που σίγουρα θα επισκεφθείτε κατά τη διάρκεια της παραμονής σας στη μαγευτική πόλη.

Καθώς δεν θα προλαβαίνετε να φωτογραφίζεστε πλάι στα καλοδιατηρημένα μνημεία, σκεφθείτε πως όλα αυτά που θαυμάζετε γύρω σας είχαν υποστεί πολλαπλές καταστροφές κατά τη διάρκεια του πολέμου. Η παλιά πόλη του Ντουμπρόβνικ, που χρονολογείται από τον 13ο αιώνα, άρχισε να ξαναβρίσκει την χαμένη της όψη γύρω στο 2005, όταν και ολοκληρώθηκαν οι εργασίες αποκατάστασης των μνημείων.

Δείτε το βίντεο:

The following two tabs change content below.

Γιάννης Γιαννακόπουλος

Ο Γιάννης Γιαννακόπουλος αγαπά τα ταξίδια και τη φύση. Οι φωτογραφίες του είναι 100% φυσικές, καθώς δεν πιστεύει στα προγράμματα επεξεργασίας παρά μόνο στα παιχνίδια του φωτός και στη μαγεία της στιγμής.

Comments

comments

Related Posts

Recent Posts