Ταξίδι στα Βαλκάνια: Το άγνωστο Μαυροβούνιο

του Γιάννη Γιαννακόπουλου. 

Το Μαυροβούνιο ή Μοντενέγκρο είναι ανεξάρτητο κράτος από το 2006, με πληθυσμό περίπου 600.000 κατοίκους και έχει ακτές στην Αδριατική θάλασσα.

Η χώρα έγινε τμήμα της Ομοσπονδίας Σερβίας-Μαυροβουνίου, διαδόχου κράτους της Γιουγκοσλαβίας. Δημοψήφισμα που διεξήχθη στις 21 Μαΐου 2006 είχε ως αποτέλεσμα την ανεξαρτητοποίηση του Μαυροβουνίου από την ομοσπονδία με τη Σερβία, κάτι που αποδέχθηκε και η ίδια. Σήμερα είναι η μόνη χώρα εκτός Ευρωπαϊκης Ένωσης που έχει νόμισμα το ευρώ.

Η Μπούντβα ή αρχαία Βουθόη είναι παραθαλάσσια τουριστική πόλη του Μαυροβουνίου και έδρα του ομώνυμου δημοτικού διαμερίσματος με πληθυσμό  15.000 κατοίκους. Αποτελεί έναν από τους αρχαιότερους οικισμούς της Αδριατικής ακτής που κατοικείται από τον 5ο αιώνα π.Χ.. και  αναφέρεται ότι ιδρύθηκε από τον Κάδμο το Θηβαίο.

Το Κότορ  είναι μια παραθαλάσσια πόλη του Μαυροβουνίου. Το Κότορ (μαζί με την Ντομπρότα/Dobrota δημιουργούν μια ενιαία πόλη) έχει πληθυσμό 13.176  και είναι το διοικητικό κέντρο του Δήμου Κότορ. Το παλαιό Μεσογειακό λιμάνι του Κότορ είναι περικυκλωμένο από ένα τείχος το οποίο ανοικοδομήθηκε από τη Γαληνοτάτη Δημοκρατία της Βενετίας. Οι ενετικές επιρροές φαίνονται στην αρχιτεκτονική της πόλης. Ο κόλπος του Κότορ καλείται το νοτιότερο φιόρδ της Ευρώπης λόγω του φυσικού τοπίο.

Δείτε το Μαυροβούνιο στο βίντεο:

 

 

The following two tabs change content below.

Γιάννης Γιαννακόπουλος

Ο Γιάννης Γιαννακόπουλος αγαπά τα ταξίδια και τη φύση. Οι φωτογραφίες του είναι 100% φυσικές, καθώς δεν πιστεύει στα προγράμματα επεξεργασίας παρά μόνο στα παιχνίδια του φωτός και στη μαγεία της στιγμής.

Comments

comments

Related Posts

Recent Posts