Ταξίδι στα Βαλκάνια: Η μελαγχολική αλλά ολοζώντανη Σερβία

του Γιάννη Γιαννακόπουλου. 

Tο Βελιγράδι είναι μια από τις παλαιότερες ευρωπαϊκές πόλεις χτισμένη από τους Κέλτες τον 3ο αιώνα π.Χ. Η πόλη βρίσκεται στις όχθες του Σάββα, παραπόταμου του Δούναβη, στο Βόρειο τμήμα της Σερβίας.

Είναι μία πανέμορφη πρωτεύουσα με πολλές αντιφάσεις που αποπνέει ταυτόχρονα μελαγχολία και ζωντάνια. Σε κάθε δρόμο της είναι έντονα τα σημάδια της ιστορίας. Κάνοντας βόλτες στην παλιά πόλη με τα επιβλητικά κτίρια αισθάνεσαι ότι είναι ένα μέρος που ακροβατεί ανάμεσα στο παλιό και το καινούργιο, ανάμεσα στον εκμοντερνισμό και στα σημάδια της παλιάς εποχής. Το Βελιγράδι έχει χαρακτηριστεί το «Βερολίνο των Βαλκανίων» για την αύρα που αποπνέει και τη ζωντάνια που το χαρακτηρίζει όλες τις ώρες της ημέρας. Γοητευτικό με τις πολλές αντιθέσεις του, γεμάτο πάρκα, μπαράκια και νεολαία, είναι ένας μαγευτικός ταξιδιωτικός προορισμός.

Ένας μεγάλος περίπατος στο Βελιγράδι είναι το καλύτερο που μπορεί να κάνει ένας ταξιδιώτης. Η Skadarlija είναι ένας πανέμορφος πέτρινος πεζόδρομος  που  εκεί συχνάζουν ομάδες μουσικών που παίζουν τοπική βαλκανική μουσική και καλλιτέχνες δρόμου. Το βράδυ ο πεζόδρομος, που έχει έντονα καλλιτεχνικό χαρακτήρα, σφύζει από ζωή, γεμάτος μπαράκια και ταβέρνες στις οποίες θα ακούσετε παραδοσιακή μουσική και θα πιείτε ρακία, απολαμβάνοντας τις πρώτες πολύχρωμες εικόνες της βαλκανικής πρωτεύουσας. Η Skadarlija που είναι ο πιο γνωστός τουριστικός δρόμος, διατηρεί ακόμα την αυθεντικότητα της.

Το Νόβι Σαντ είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Σερβίας και μία από τις σημαντικότερες πόλεις της χώρας. Είναι χτισμένη στις όχθες του Δούναβη και ιδρύθηκε για να εξυπηρετεί ως ενδιάμεση στάση στις εμπορικές συναλλαγές. Σήμερα είναι μία πολύ σημαντική πόλη της Σερβίας, με μεγάλη συνεισφορά στην οικονομία της χώρας λόγω της βιομηχανίας αλλά και του τουρισμού, και  έχει πανεπιστήμιο και μουσεία. Στο Νόβισατ γίνονται  φεστιβάλ και εδώ θα βρείτε το Εθνικό Θέατρο της Σερβίας.

Το Καρλόβτσι βρίσκεται περίπου 10 χλμ. νοτιοανατολικά του Νόβι Σαντ. Οι μόνιμοι κάτοικοι δεν ξεπερνούν τους 10.000, αλλά αποτελεί προσφιλή τουριστικό προορισμό. Στη πόλη υπάρχουν πολλά αξιόλογα κτήρια και η ευρύτερη περιοχή έχει μεγάλο τουριστικό ενδιαφέρον.

Δείτε το βίντεο:

 

The following two tabs change content below.

Γιάννης Γιαννακόπουλος

Ο Γιάννης Γιαννακόπουλος αγαπά τα ταξίδια και τη φύση. Οι φωτογραφίες του είναι 100% φυσικές, καθώς δεν πιστεύει στα προγράμματα επεξεργασίας παρά μόνο στα παιχνίδια του φωτός και στη μαγεία της στιγμής.

Comments

comments

Related Posts

Recent Posts