Οι Τοπολιανίτικες φάρσες που έγιναν τρόπος ζωής

του Γιάννη Γιαννακόπουλου. 

Τα Τοπόλιανα είναι ένα μικρό χωριό στη Δυτική Ευρυτανία με λιγοστούς κατοίκους σήμερα αλλά μεγάλη φήμη σε όλη την περιοχή για τις καταπληκτικές φάρσες που επινόησαν στα δύσκολα χρόνια της κατοχής και σιγά σιγά έκαναν τρόπο ζωής.

Οι πανέξυπνοι Τοπολιανίτες έχουν το χάρισμα να στήνουν «στο φτερό» και χωρίς προσυνεννόηση πλάκες αναμεταξύ τους αλλά και στους ταξιδιώτες και στους μουσαφίρηδες που πηγαίνουν στο χωριό.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του παππά του χωριού, που επιστρέφοντας από ένα πανηγύρι με μοσχάρι, πείστηκε από τους κατοίκους ότι αυτό που αγόρασε δεν είναι μοσχάρι αλλά άλογο με αποτέλεσμα να προσπαθήσει να το καβαλικέψει και να βρεθεί φαρδύς πλατύς στα σανά.

Οι πολιτευτές που περιόδευαν κατά την προεκλογική περίοδο στα Τοπόλιανα νόμιζαν ότι είχαν να κάνουν με δεκάδες ψηφοφόρους, αφού οι ίδιοι άνθρωποι τους χαιρετούσαν δύο και τρεις φορές, αλλάζοντας μεταξύ τους σακάκια, καπέλα κλπ. “Θύμα” τους έπεσε και ο ίδιος ο Άρης Βελουχιώτης που, όταν έφθασε εκεί, του έδωσαν την εντύπωση ότι είχε πάρα πολλούς οπαδούς.

Παλαιά που οι εισπράξεις των οφειλών στο Δημόσιο ή τις Τράπεζες γίνονταν από τους χωροφύλακες, οι Τοπολιανίτες επινοούσαν σπάνιες ασθένειες και φοβερές επιδημίες για να κρατούν μακριά τα «όργανα του νόμου», τα οποία πραγματικά πείθονταν ότι αντιμετώπιζαν κίνδυνο για τη ζωή τους.

Οι φάρσες δεν περιορίζονταν στα στενά όρια του χωριού αλλά έφταναν μέχρι και το Καρπενήσι… Κάποιες μόνο από αυτές καταγράφονται στο βίντεο που ακολουθεί.

Αξίζει να σημειώσω ότι σε κάθε περίπτωση οι Τοπολιανίτες είναι φιλόξενοι και ευχάριστοι άνθρωποι. Ακόμα κι αν πέσεις θύμα κάποιας φάρσας τους, είναι σίγουρο ότι δεν θα τους παρεξηγήσεις, αλλά θα γελάσεις μαζί τους. Έχουν τον τρόπο τους να είναι συμπαθείς, καλοσυνάτοι και αγαπητοί.

 

The following two tabs change content below.

Γιάννης Γιαννακόπουλος

Ο Γιάννης Γιαννακόπουλος αγαπά τα ταξίδια και τη φύση. Οι φωτογραφίες του είναι 100% φυσικές, καθώς δεν πιστεύει στα προγράμματα επεξεργασίας παρά μόνο στα παιχνίδια του φωτός και στη μαγεία της στιγμής.

Comments

comments

Related Posts

Recent Posts