Ναι στην εκπαίδευση που αναδεικνύει τον καλύτερο εαυτό των μαθητών

της Αγγελικής Καρδαρά. 

Ναι στην αριστεία! Γιατί την αριστεία την κυνηγάμε, δεν την πολεμάμε! Ναι, σε ένα εκπαιδευτικό σύστημα που θα τολμήσει να αναδείξει τα πολύ θετικά στοιχεία που έχει ο κάθε μαθητής και η ομάδα των μαθητών. Ένα σύστημα που θα θέσει ως βασική του προτεραιότητα να βοηθήσει το κάθε παιδί να ανακαλύψει την κλίση του ή την αγάπη του σε ένα στοιχείο της μαθησιακής διαδικασίας -είτε αφορά τα μαθήματα, είτε τον αθλητισμό, είτε το θέατρο, είτε τη ζωγραφική, είτε τη μουσική, είτε ακόμα την επικοινωνία με τους συμμαθητές- και θα του δώσει όλα τα εφόδια για να προχωρήσει και να καλλιεργήσει τις δεξιότητές του σε έναν τουλάχιστον τομέα ή και σε περισσότερους. Ταυτόχρονα, θα ενθαρρύνει την ομαδική εργασία, θα φέρει πιο κοντά τα παιδιά και κυρίως ομάδες παιδιών που έχουν εντάσεις μεταξύ τους, αναθέτοντάς τους ευθύνες για να μάθουν στην πράξη να λύνουν τις διαφορές ομαλά, μέσα από τη συνεργασία και τους κοινούς στόχους. Ναι σε ένα σύστημα που θα επιβραβεύει όλα τα παιδιά για τα θετικά στοιχεία και τους στόχους -μικρούς, πολύ μικρούς, ή μεγάλους, δεν παίζει αυτό ρόλο- που θα θέτει το κάθε παιδάκι και θα αγωνίζεται για να τους υλοποιήσει.

Ακόμα και το παιδί που σήμερα δηλώνει ότι μισεί το σχολείο, σε ένα τέτοιο πλαίσιο θα το αγαπήσει, γιατί σήμερα η μαθησιακή διαδικασία βασίζεται σε μια εξοντωτική διαδικασία εισαγωγής στο Πανεπιστήμιο. Αυτό πρέπει οπωσδήποτε να αλλάξει. Μέχρι τη Β’ Λυκείου η μαθησιακή διαδικασία πρέπει να στηρίζεται μόνο στη χαρά της δημιουργίας, στην απόκτηση ουσιαστικών γνώσεων, στη μάθηση με βιωματικούς τρόπους. Έτσι, το κάθε παιδί θα επιβραβεύεται όχι με τους βαθμούς που για μένα είναι ένα πλασματικό νούμερο, αλλά με όσα θα βλέπει και το ίδιο το παιδί ότι έχει δημιουργήσει και κυρίως θα ανοίγει τα φτερά του στο όνειρο. Το δικό του όνειρο, που μπορεί να μας φαίνεται απλό ή περίπλοκο. Είναι όμως το όνειρο του κάθε παιδιού.

Ασφαλώς, κάποια χαρισματικά παιδιά, πρέπει να διακρίνονται με μια επιπρόσθετη επιβράβευση. Δεν μπορεί να έχουμε δίπλα μας ένα μαθηματικό μυαλό για παράδειγμα και να μην το προβάλλουμε ως πρότυπο. Ή αντίστοιχα ένα ταλέντο στο θέατρο ή τη μουσική. Αυτοί οι μαθητές με τη δύναμη του μυαλού και τις ικανότητές τους ας γίνουν τα πρότυπά μας. Τα χρειαζόμαστε, ειδικά σε μια κοινωνία όπου οι αξίες καταρρέουν. Συνεπώς, το σχολείο πρέπει να προβάλλει αυτά τα παιδιά και είμαι σίγουρη ότι όλοι οι συμμαθητές τους θα τα χειροκροτήσουν, σε ένα σχολείο αυτής της μορφής και λογικής.

Αυτό το σύστημα θέλω για τα παιδιά μας. Δεν είναι θέμα της σημαίας, είναι ότι δυστυχώς μέχρι σήμερα νιώθω ότι δεν παλεύουμε για τις ουσιαστικές αλλαγές.

Συνοψίζοντας, για μένα, η έννοια της «αριστείας» ορίζεται ως ανάδειξη των θετικών στοιχείων που το κάθε παιδί έχει σε έναν ή περισσότερους τομείς. Ορίζεται ως ένα πλαίσιο, στο οποίο το σύστημα δίνει κίνητρα στο κάθε παιδί να ανοίξει τα φτερά του, να θέσει στόχους -προσωπικούς και ομαδικούς- και να μάθει να αγωνίζεται για να τους υλοποιήσει. Ορίζεται ως κίνητρο, ως δημιουργία, ως αγώνας για το άριστο, ως όνειρο. Ορίζεται ως επιβράβευση όλων των παιδιών και ως επιπρόσθετη επιβράβευση των χαρισματικών σε έναν τομέα ή σε περισσότερους. Όχι, δεν ορίζεται ως βαθμοθηρία ή ως παπαγαλία στα μαθήματα. Ορίζεται όμως ως ριζική αλλαγή στο εκπαιδευτικό μας σύστημα που θα στοχεύει προς τα πάνω….

Τέλος, όσον αφορά την αριστεία και τους πολιτικούς μας, αν όντως θεωρούσαν ότι όλοι πρέπει να είμαστε ίσοι προς το κάτω, δεν θα κυνηγούσαν οι ίδιοι τα ανώτατα αξιώματα μιας χώρας που είναι η ανώτερη τιμή, θα συμβιβάζονταν με μέτριες θέσεις.

Ολοκληρώνοντας το κείμενό μου, θα μιλήσω ως εκπαιδευτικός και θα απευθυνθώ στις νέες γενιές: πιστέψτε στο όνειρό σας και κυνηγήστε το! Όποιο κι αν είναι το όνειρό σας -από το να γίνετε πολύ καλοί τεχνίτες ως πολύ καλοί επιστήμονες. Αναδείξτε τα όμορφα στοιχεία που έχετε μέσα σας, μάθετε από τα λάθη και τις εμπειρίες σας και προχωρήστε σε επιλογές που σας αντιπροσωπεύουν και σας ολοκληρώνουν ως προσωπικότητες. Όταν αγαπάς κάτι πολύ, ποτέ δεν χάνεις…

The following two tabs change content below.
Η Αγγελική Καρδαρά είναι Εισηγήτρια-Συγγραφέας και Εκπαιδεύτρια στο Πρόγραμμα Συμπληρωματικής εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης (E-Learning) του Κέντρου Επιμόρφωσης και Δια Βίου Μάθησης (Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ.) του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι Διδάκτωρ του Τμήματος Επικοινωνίας & ΜΜΕ του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Φιλόλογος (με εξειδίκευση στη μεσαιωνική και νεοελληνική φιλολογία) και Τακτική Επιστημονική Συνεργάτιδα Κέντρου Μελέτης του Εγκλήματος (ΚΕ.Μ.Ε.). Το θέμα της διδακτορικής διατριβής της, με Επιβλέποντα τον Καθηγητή Γιάννη Πανούση, αφορά τον ιδιαίτερο γλωσσικό κώδικα επικοινωνίας του έγκλειστου πληθυσμού. Από τον Φεβρουάριο του 2020 ανέλαβε και Επιστημονικά Υπεύθυνη του Crime & Media Lab του Κέντρου Μελέτης του Εγκλήματος που αποτελεί Ομάδα Εργασίας για το Έγκλημα και την Απεικόνισή του στα ΜΜΕ. Έχει επάρκεια και άδεια διδασκαλίας τριών ξένων γλωσσών (αγγλικών, γαλλικών, ισπανικών). Εργάζεται στον συναρπαστικό χώρο της εκπαίδευσης, δίνει διαλέξεις και οργανώνει μαθήματα σεμιναριακού τύπου στο αντικείμενο εξειδίκευσής της «Έγκλημα & Media». Επίσης, είναι Επιστημονικά Υπεύθυνη ερευνών εγκληματολογικού, κοινωνικού και μιντιακού ενδιαφέροντος, αρθρογραφεί και συγγράφει. Έχει συγγράψει τα βιβλία: Τρομοκρατία και ΜΜΕ (εκδόσεις Αντ. Ν. Σάκκουλα), Όταν η ψυχή μιλάει (εκδόσεις Υδρόγειος), Φυλακή και Γλώσσα (εκδόσεις Αντ. Ν. Σάκκουλα), Εγχειρίδιο Εγκληματολογίας για τον Αστυνομικό και Δικαστικό Συντάκτη (εκδόσεις Παπαζήση), Σκιαγράφηση του ψυχολογικού προφίλ των εγκληματιών που απασχόλησαν τα ελληνικά ΜΜΕ (1993-2018): Criminal Profiling and Media (εκδόσεις Παπαζήση). Οι «Νέοι Παγιδευμένοι στα Παιχνίδια της Βίας: Εγκλήματα με Δράστες και Θύματα Νέους» είναι το έκτο βιβλίο της και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Παπαζήση.

Comments

comments

Related Posts

Recent Posts