της Μαρίας Μαντή.
Καλοκαιρινές διακοπές και ελεύθερος χρόνος (επιτέλους) για παραλίες, ταξίδια και βιβλία-βιβλία-βιβλία… Η στήλη σας προτείνει μερικά από αυτά που ξεχώρισε – και δεν διαβάζονται αποκλειστικά κάτω από ξαπλώστρες. Καλές αναγνώσεις!
ΑΪΛΙΝ – ΟΤΕΣΑ ΜΟΣΦΕΓΚ (εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ): Η Αϊλίν ζει μια δύσκολη ζωή, μοιρασμένη ανάμεσα στην κηδεμονία του αλκοολικού πατέρα της και την δουλειά της ως γραμματέως σε μία φυλακή εφήβων αγοριών. Η ζωή της αλλάζει με την άφιξη της Ρεμπέκα και μία δυνατή φιλία φαίνεται να αναπτύσσεται μεταξύ τους. Μόνο που η λατρεία προς τη νέα φίλη της θα την κάνει συνεργό σε ένα έγκλημα…. Ατμοσφαιρικό ψυχολογικό δράμα που εξελίσσεται σε αγωνιώδες θρίλερ με εκρηκτικό τέλος. Η συγγραφέας, Οτέσα Μόσφεγκ κερδίζει τις εντυπώσεις με το πρώτο της μυθιστόρημα, το οποίο τιμήθηκε με το βραβείο Ben/Hemingway και συμπεριλήφθηκε στη βραχεία λίστα για το Man Booker
NYOS – ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΡΟΛΙΑΣ (εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ): Η ζωή του Ρότζερ βρίσκεται σε τέλμα σε όλους τους τομείς: ο γάμος του διαλύεται, η εξωσυζυγική του σχέση βαίνει προς το τέλος της, η δουλειά του έχει γίνει αφόρητα βαρετή. Όταν του προτείνουν να πάει στο Καμερούν για να διεξάγει μία έρευνα, θα αδράξει το εισιτήριο για τη νέα ζωή που του ανοίγεται. Η μαγεία της Αφρικής θα τον γοητεύσει και σύντομα ο ήρωας θα αρχίσει να βλέπει τα πράγματα από άλλη οπτική. Η δομή του μυθιστορήματος ακολουθεί τη διαλεκτική μέθοδο και αποτελείται από δέκα τριμερή κεφάλαια, ενώ μεγάλα ερωτήματα διατρέχουν το έργο: ο ρόλος της επιστήμης και της τέχνης, της φιλοσοφίας και του έρωτα στη ζωή μας.
ΑΝΝΑ – NICCOLO AMMANITI (εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ): Ο Νικολό Αμανίτι είναι πολυβραβευμένος Ιταλός συγγραφέας που έχει σημειώσει μεγάλη επιτυχία σε διεθνές επίπεδο με το συγγραφικό του έργο, ενώ πολλές ταινίες έχουν βασιστεί σε βιβλία του. Το τελευταίο του έργο είναι ένα μετα-αποκαλυπτικό μυθιστόρημα που διαδραματίζεται στο 2020. Ένας ιός έχει χτυπήσει όλους τους ενήλικες της Σικελίας και δεν έχει επιβιώσει κανένας. Η δεκατριάχρονη Άννα και ο αδερφός της θα προσπαθήσουν να δραπετεύσουν από την πόλη όπου όλοι οι κανόνες μοιάζουν να έχουν καταργηθεί και έχει επικρατήσει ο νόμος της ζούγκλας. Η Άννα θα αγωνιστεί για την επιβίωση και θα καταδείξει την ανυπέρβλητη δύναμη της ζωής.
Ο ΆΝΘΡΩΠΟΣ ΣΤΟ ΨΗΛΟ ΚΑΣΤΡΟ – ΦΙΛΙΠ Κ. ΝΤΙΚ (εκδόσεις ΤΟΠΟΣ): Το περίφημο έργο του Φίλιπ Κ. Ντικ είναι μία σάτιρα που παρουσιάζει τη ναζιστική Γερμανία νικήτρια στον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο. Ο συγγραφέας συνδυάζει έξοχα την επιστημονική φαντασία με την κριτική της ιστορίας και δημιουργεί ένα κλασικό έργο alternate history. Από την αρχή ως το τέλος κυριαρχεί το δίπολο πλαστού/αυθεντικού, οι πολλαπλές όψεις της αλήθειας, η πορεία προς την ατομική και συλλογική λύτρωση. Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η τηλεοπτική μεταφορά του συγκεκριμένου έργου, που παίζεται αυτή τη στιγμή από την υπηρεσία streaming “amazon prime video”. Ένα κλασικό έργο που θα έπρεπε να υπάρχει σε κάθε βιβλιοθήκη.
ΗΜΕΡΑ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑΣ – ΤΖΟΝ ΦΟΡΝΤ (εκδόσεις ΠΑΤΑΚΗ): Πρόκειται για το δεύτερο μέρος της τριλογίας με ήρωα τον Φρανκ Μπάσκομπ (το πρώτο είναι ο <Αθλητικογράφος>, εξαντλημένο στη χώρα μας και το τρίτο <Η χώρα όπως είναι>). Η ιστορία εκτυλίσσεται κατά το τριήμερο της Αμερικανικής Ημέρας Ανεξαρτησίας (4 Ιουλίου). Ο Μπάσκομπ, μετά το διαζύγιο και το τέλος της καριέρας του ως αθλητικογράφου, προσπαθεί να ζήσει μια όσο το δυνατόν ομαλή ζωή. Η εκδρομή με τον γιο του κατά το προαναφερθέν τριήμερο θα ανατρέψει την πορεία του και θα αποδειχτεί καταστροφική. Μέσα σε μία έκταση σχεδόν 700 σελίδων και μέσω μιας ήρεμης πλοκής χωρίς εξάρσεις, παρακολουθούμε μια συγκινητική εσωτερική Οδύσσεια που καταφέρνει να φωτίζει τα βαθύτερα στρώματα της ανθρώπινης ψυχής. Με τη γνωστή αφηγηματική του δεινότητα και τον γλωσσικό πλούτο, ο Φορντ φέρνει στην επιφάνεια τις ενδόμυχες σκέψεις των ηρώων του, εστιάζοντας βέβαια στον Αμερικανό “Everyman” Φρανκ Μπάσκομπ, τον κυνικό και ταυτόχρονα ρομαντικό, τον μορφωμένο και στοχαστικό κεντρικό ήρωα, έναν από τους πιο ολοκληρωμένους χαρακτήρες της σύγχρονης λογοτεχνίας. Άλλο ένα εξαίσιο μυθιστόρημα από τον συγγραφέα – ορόσημο της αμερικανικής λογοτεχνίας.
Ο ΣΤΟΟΥΝΕΡ – ΤΖΟΝ ΟΥΙΛΙΑΜΣ (εκδόσεις GUTENBERG): Ο Στόουνερ είναι βοηθός καθηγητή της αγγλικής φιλολογίας. Στο έργο αυτό του Αμερικάνου συγγραφέα, παρακολουθούμε την επαγγελματική και προσωπική ζωή του ήρωα: τη διδασκαλία του, τη ζωή του στην πανεπιστημιακή κοινότητα, τον αποτυχημένο γάμο του, την ερωτική σχέση του με μία νεαρή καθηγήτρια. Καλά πράγματα συμβαίνουν στη ζωή του, όλα όμως έχουν άσχημη κατάληξη. Ο Ουίλιαμς είναι εξαιρετικός στην περιγραφή αμήχανων καταστάσεων, φυσικής και συναισθηματικής συστολής, ενώ οι ερωτικές απογοητεύσεις τεστάρουν τα αποθέματα στωικότητας του Στόουνερ στον υπέρτατο βαθμό. Κατά τον συγγραφέα του πάντως, ο Στόουνερ έζησε μια καλή ζωή – παρά τις δυσκολίες έκανε πάντα αυτό που ήθελε και γνώριζε τη σημαντικότητα της δουλειάς του, η οποία και τον καθόριζε.
ΜΟΝΟΣ ΣΤΟ ΒΕΡΟΛΙΝΟ – ΧΑΝΣ ΦΑΛΑΝΤΑ (εκδόσεις ΠΟΛΙΣ): Το βιβλίο του Χανς Φαλάντα γράφτηκε μόλις δύο χρόνια μετά τη λήξη του Β’ Παγκοσμίου πολέμου και βασίζεται σε αληθινή ιστορία, την οποία ανακάλυψε ο συγγραφέας μεταπολεμικά σε φακέλους της Γκεστάπο. Πρόκειται για την ιστορία του Όττο και της Άννα, Γερμανών που, μετά τον θάνατο του γιου τους, αποφασίζουν να δράσουν αντιστασιακά κατά του φασιστικού καθεστώτος. Αρχίζουν να γράφουν κάρτες με αντικαθεστωτικά μηνύματα και να τις αφήνουν σε εισόδους πολυκατοικιών, επιδιώκοντας να περάσουν τα μηνύματά τους σε όσο το δυνατόν περισσότερους συμπατριώτες τους. Απλή γλώσσα και δυνατή αφήγηση που σκιαγραφούν την κοινωνική ασφυξία και αυθαιρεσία των κρατικών μηχανισμών καταστολής. Ένα υπέροχο βιβλίο που μεταφέρθηκε πρόσφατα στον κινηματογράφο με πρωταγωνιστές τους Brendan Gleeson και Emma Thompson.
ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ – ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΛΑΚΑΤΕ (εκδόσεις ΜΕΛΑΝΙ): Πρόκειται για το δεύτερο βιβλίο της Κατερίνας Μαλακατέ, γνωστής βιβλιο-blogger (διατηρεί το ιστολόγιο diavazontas.blogspot.com/) και βαθύτατα ενημερωμένη αναγνώστριας. Η Μαλακατέ παραδίδει εδώ έναν μυθιστόρημα εναλλακτικής ιστορίας, παραμερίζοντας εν μέρει το πολιτικό στοιχείο και εστιάζοντας το ενδιαφέρον της στον ανθρώπινο παράγοντα. Στο επίκεντρο μπαίνουν οι ήρωες, ο χαρακτήρας και η ανθρώπινη διάστασή τους, η επίδραση των ακραίων καταστάσεων στις ζωές και στα όρια αντοχής τους. Η ιστορία εν τάχει: Η Ελλάδα βιώνει τη δυσκολότερη περίοδο της κρίσης και οδηγείται σε δημοψήφισμα, στο οποίο επικρατεί το “όχι” (ας σημειωθεί εδώ ότι το βιβλίο είχε γραφτεί πριν διαδραματιστούν οι πολιτικές εξελίξεις που οδήγησαν τη χώρα μας στο δημοψήφισμα του 2015). Την εξουσία αναλαμβάνει ένας φασίστας και η χώρα τελεί υπό ένα ιδιαίτερο καθεστώς δικτατορίας. Ένα σχέδιο αντίστασης αρχίζει να καταστρώνεται, σχέδιο με το οποίο φαίνονται να σχετίζονται οι κεντρικοί ήρωες του βιβλίου. Δωρικό ύφος, γρήγορη πλοκή, ακραίες καταστάσεις και πολλές βιβλιοφιλικές αναφορές σε μία δυστοπία που προκαλεί ρίγος, αν αναλογιστούμε πόσο κοντά θα μπορούσε να είναι με την πραγματικότητα.
ΓΚΑΛΒΕΪΑΣ – ΖΟΖΕ ΛΟΥΙΣ ΠΕΪΣΟΤΟ (εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ): Ο Πεϊσότο είναι ένας από τους πιο χαρισματικούς Πορτογάλους συγγραφείς και τα έργα του έχουν μεταφραστεί σε περισσότερες από είκοσι γλώσσες. Στο νέο του μυθιστόρημα βλέπουμε το χωριό Γκαλβέιας και τις σχέσεις μεταξύ των κατοίκων, τις αντιζηλίες και τα μυστικά, τις εύθραστες ισορροπίες και τα ανθρώπινα πάθη. Για άλλη μια φορά, ο συγγραφέας συνενώνει θαυμάσια το ρεαλισμό με τη φαντασία και αναδεικνύεται σε δεινό εικονοπλάστη, προκειμένου να βοηθήσει τους χαρακτήρες του να επικοινωνήσουν χωρίς λέξεις (ο διάλογος απουσιάζει από το βιβλίο). Ο Πεϊσότο εξετάζει τις δυνάμεις που ορίζουν τις ζωές μας και τις αποκαθηλώνει μία – μία: πρώτα οι ανθρώπινοι θεσμοί (η κυβέρνηση, η θρησκεία), έπειτα η αγάπη και ο γάμος. Επιβιώνει τελικά μόνο η φύση, που έχει τη δύναμη να δημιουργεί και ταυτόχρονα να καταστρέφει.
ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΤΟΝ Α. – ΣΟΦΙΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΠΟΥΛΟΥ (εκδόσεις ΠΟΛΙΣ): Με μία επιστολική νουβέλα, είδος βγαλμένο από εποχές ρομαντικότερες, κάνει το λογοτεχνικό της ντεμπούτο η Σοφία Πολυχρονοπούλου. Το βιβλίο της <Γράμματα στον Α.> μας συστήνεται ως μία <ιστορία έρωτα μέσα από ανεπίδοτες επιστολές>, που γράφονται όταν η επιστολογράφος <βρίσκεται αντιμέτωπη με το χάος του έρωτα>. Με λόγο κοφτό και μεστό νοημάτων, συνοπτικό και συνάμα χειμαρρώδη, η συγγραφέας επιχειρεί μια καταβύθιση στο υποσυνείδητο της ερωτευμένης γυναίκας. Ποιος είναι τελικά ο ρόλος του έρωτα στη ζωή μας, πόσο αληθινή είναι η εξιδανίκευση – και τελικά είναι πιο βασανιστική η απουσία ή η παρουσία ενός αντικειμένου του πόθου; Η Πολυχρονοπούλου, με εμφανή άνεση στον εύστοχο χειρισμό των λέξεων και στην αποφυγή πάσης φλυαρίας, καταθέτει ένα κείμενο που ρέει απολαυστικά και υποβάλλει στον αναγνώστη τη δύναμη του έρωτα, των συναισθημάτων, του πάθους.


Latest posts by Μαρία Μαντή (see all)
- Παιδική Λογοτεχνία που θα ερεθίσει τη φαντασία και τα συναισθήματα το 2023 - January 10, 2023
- Συναρπαστική Αστυνομική Λογοτεχνία για το 2023 - January 6, 2023
- Ξεκινήστε τις αναγνώσεις του 2023 με συναρπαστικά μυθιστορήματα - January 2, 2023