Χειρόγραφα και κώδικες της Ιεράς Μονής Προυσού Ευρυτανίας

του Γιάννη Γιαννακόπουλου. 

O Πολιτιστικός Φορέας “Ελληνικό Σχολείο Προυσού” και το “Μορφωτικό Ίδρυμα της Εθνικής Τράπεζας Ελλάδας”  πραγματοποιούν έκθεση, στο χώρο της Αγαθιδείου Βιβλιοθήκης Προυσού Ευρυτανίας, χειρογράφων και κωδίκων της Ιεράς Μονής Προυσού με τον τίτλο “Γραφές και Σχήματα Χειρογράφων της Ιεράς Μονής Προυσού”. Η έκθεση θα διαρκέσει έως την 23 Αυγούστου 2017.

To Ελληνικό Σχολείο Προυσού αποτελεί πρωτοβουλία για τον πολιτισμό, την έρευνα και την προβολή των πολιτισμικών στοιχείων του Προυσού. Στόχος είναι να αποτελέσει σημείο αναφοράς και επικοινωνίας μεταξύ ανθρώπων που αντιλαμβάνονται τον πολιτισμό σαν τρόπο έκφρασης και ζωής.

Η παλαιογραφία είναι μία ειδικότητα της φιλολογίας που έχει ως αντικείμενο το παλιό βιβλίο (μελέτη παλαιών χειρογράφων, τρόπος ανάγνωσης παλαιών γραφών, περιγραφή και ιστορία παλαιών βιβλίων κλπ). Στο παλαιογραφικό αρχείο υπάρχουν μέχρι τώρα περίπου 9.000 χειρόγραφα από Ελλάδα, Βαλκάνια, Κύπρο και Μέση Ανατολή.

Πέρα από την ακαδημαϊκή δραστηριότητα, τα τελευταία χρόνια έχει αναπτυχθεί και η δραστηριότητα των εκθέσεων χειρογράφων που αποτελεί πρωτοβουλία του Μορφωτικού Ιδρύματος της Εθνικής Τράπεζας ώστε να έλθει η μόρφωση και η επιστήμη κοντά στο λαό.

Ομιλητές στην εκδήλωση εγκαινίων της έκθεσης ήταν η Λεονί Θανασούλα (φιλόλογος- ιστορικός) και ο Αγαμέμνων  Τσελίκας (παλαιογράφος – προϊστάμενος ιστορικού και παλαιογραφικού αρχείου του Μορφωτικού Ιδρύματος της Εθνικής Τράπεζας.

Το βίντεο είναι από τα εγκαίνια της έκθεσης που έγιναν  την 12-8-2017

 

The following two tabs change content below.

Γιάννης Γιαννακόπουλος

Ο Γιάννης Γιαννακόπουλος αγαπά τα ταξίδια και τη φύση. Οι φωτογραφίες του είναι 100% φυσικές, καθώς δεν πιστεύει στα προγράμματα επεξεργασίας παρά μόνο στα παιχνίδια του φωτός και στη μαγεία της στιγμής.

Comments

comments

Related Posts

Recent Posts