‘Μικρές μάχες, μεγάλες νίκες’

της Αγγελικής Ρουμπιέ.

Είναι από τις μάχες αυτές που, ίσως, προκαλέσουν το χαμόγελο των άλλων. Ή ν’ αποτελέσουν αφορμή για να σου πει κανείς: “Σιγά το δύσκολο!”.  Είναι οι εμμονές, οι φοβίες που κρύβεις (μπορεί και όχι) και αναβάλλεις διαρκώς την κατά μέτωπο ‘επίθεση’/ αντιμετώπιση. Είσαι δειλός, αναβλητικός, διστακτικός, ανίκανος, ανεπαρκής; Μάλλον, όχι.

Σου λείπει κάτι, ναι. Το κίνητρο. Ή, πιο σωστά, η μαγική για μένα λέξη. Ανάγκη. ‘Ανάγκα και θεοί πείθονται’, σύμφωνα με τον Σιμωνίδη τον Κείο (κατ’ άλλους, σύμφωνα με τον Πιττακό τον Μυτιληναίο). Η μυθολογική Ανάγκη, μητέρα των Μοιρών, όπως καταγράφει ο  Πλάτωνας, είναι εκείνη που κατέχει την άτρακτο μέσα στην οποία περιστρέφεται το Σύμπαν.

Σοφοί, όπως πάντα, οι αρχαίοι μας αναγνώριζαν την ανώτατη αυτή δύναμη στην οποία όλοι και όλα υποκύπτουν. Από την παραμικρή έξη, μέχρι την πιο επικίνδυνη και επιβλαβή. Πολλά τα παραδείγματα και διαφορετικής εμβέλειας. Το κάπνισμα, η οδήγηση, η χαρτοπαιξία, το αλκοόλ, το σκοτάδι, τα ύψη, οι κλειστοί χώροι… ακόμη και ο έρωτας. Καθένα από αυτά και όλα μαζί, αποτελούν χαρακτηριστικά παραδείγματα εμμονών, έξεων, φοβιών που όλοι μας καλούμαστε να αντιπαρατεθούμε, ν΄ αντιμετωπίσουμε.

Όταν η αναπόδραστη Ανάγκη, λοιπόν, σε ‘επισκεφθεί ’ , οφείλεις να σταθείς απέναντί της και να θωρακίσεις εαυτόν με τη λογική (κανόνας απαράβατος αυτός) και ν’ αγωνιστείς. Τότε, θ’ ανακαλύψεις έναν ήρωα μέσα σου. Τουλάχιστον, έτσι θα νιώσεις εσύ και αυτό σου φτάνει! Το πιο δύσκολο είναι ν’ αντιπαλέψεις τους δαίμονές σου, μικρούς, ή μεγαλύτερους, δεν έχει σημασία. Θα δώσεις τη μάχη σου και η νίκη θα’ ναι μεγάλη, γιατί θα κερδίσεις δυο. Το φόβο σου και σένα! Και, πίστεψέ με, η αλλαγή θα σε ξαφνιάσει…

(Φωτογραφία: DNK 2017) 

The following two tabs change content below.
Η Αγγελική Θ. Ρουμπιέ ζει και εργάζεται στη Λιβαδειά Βοιωτίας ως εκπαιδευτικός στη δευτεροβάθμια βαθμίδα. Είναι απόφοιτος της Φιλοσοφικής Σχολής του Παν/μίου Αθηνών (τμήμα Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής, Ψυχολογίας. Ειδίκευση: Παιδαγωγική). Η αγάπη και ο θαυμασμός της για την τέχνη την οδήγησε στη Σχολή Καλών Τεχνών του Παν/μίου Πελοποννήσου, στο τμήμα Θεατρικών Σπουδών (Ναύπλιο). Η σύγχυση και οι απορίες της για το πολιτικό γίγνεσθαι, την έστρεψαν και στην Πολιτική Επιστήμη, όπου πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Παν/μίου Αθηνών. Σήμερα είναι υποψήφια διδάκτωρ Πολιτικής Επιστήμης στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Παν/μίου Πελοποννήσου (Κόρινθος). Αγαπάει πολύ τα παιδιά και το θέατρο. Πιστεύει πως η τέχνη αναδεικνύει το φως που όλοι κρύβουμε και ότι τα παιδιά μάς χαρίζουν απλόχερα τη θετική ενέργεια που τόσο λείπει.

Latest posts by Αγγελική Ρουμπιέ (see all)

Comments

comments

Related Posts

Recent Posts