Πόσο κοστίζει η περιέργεια στο διαδίκτυο;

του Δημήτρη Καλαντζή. 

Την περασμένη άνοιξη ο προγραμματιστής λογισμικού Johan McCubbin έκανε μία ασυνήθιστη πρόταση στο κοινό του διαδικτύου: «Αν μου δώσετε ένα δολάριο», είπε, «θα σας πω πόσα άλλα άτομα μου έχουν δώσει ένα δολάριο για να μάθουν πόσοι άλλοι μου έχουν δώσει ένα δολάριο…»

Σας φαίνεται χαζή πρόταση; Σκέφτεστε ότι κανείς δεν είναι τόσο ανόητος να πληρώσει ένα δολάριο για να μάθει πόσοι άλλοι είναι το ίδιο ανόητοι με εκείνον;

Κι όμως το site του McCubbin «how many people paid a dollar to see how many people paid a dollar.com» γρήγορα εκτοξεύθηκε ανάμεσα στους πιο δημοφιλείς παγκόσμιους ιστότοπους, μέχρι που την περασμένη Πέμπτη “κράσαρε” από την επισκεψιμότητα και το PayPal περιόρισε το λογαριασμό του λόγω “ύποπτης δραστηριότητας”.

Η ανόητη (ή μήπως ιδιοφυής;) ιδέα του προγραμματιστή ήρθε να επιβεβαιώσει ότι το διαδίκτυο παραμένει ένα αστείρευτο Ελ Ντοράντο για εκλεπτυσμένους τυχοδιώκτες, που δεν χρειάζεται να κατασκευάσουν μία συγκινητική ιστορία ιατρικής ανάγκης ή κάποιο μεγαλόπνοο crowd funding σχέδιο για να αποσπάσουν χρήματα από το κοινό. Αρκεί να βρουν μία ιδέα που θα ερεθίσει την περιέργειά του.

ΑΓΟΡΑΖΟΝΤΑΣ ΜΙΑ ΚΟΥΚΙΔΑ ΣΤΟΝ ΩΚΕΑΝΟ ΤΟΥ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ

Την αρχή είχε κάνει η ιστοσελίδα Million Dollar Homepage, που δημιουργήθηκε το 2005 από τον 21χρονο Βρετανό φοιτητή Alex Tew με σκοπό να συγκεντρώσει ένα εκατομμύριο δολάρια, υποτίθεται για τις σπουδές του. Η ιδέα ήταν η εξής: θα στηνόταν μία σελίδα που θα αποτελούνταν από ένα εκατομμύριο pixels. Με ένα δολάριο θα μπορούσε ο καθένας να αγοράσει ένα από τα 1 εκατομμύριο pixels και, με δεδομένο τον ντόρο που είχε ήδη δημιουργηθεί, θα εκμεταλλευόταν διαφημιστικά αυτόν τον «χώρο» για να βγάλει πολλαπλάσια λεφτά. Στην πραγματικότητα ο Tew δεν πωλούσε μόνο ένα pixel αλλά ένα «μπλοκ» 10Χ10 pixels (δηλαδή 100 pixels) που δημιουργούσαν ένα μικροσκοπικό τετραγωνάκι, μία κουκίδα, πάνω από την οποία, όταν πήγαινε ο κέρσορας του χρήστη, έβγαινε η μεγέθυνση της εικόνας και η ηλεκτρονική διεύθυνση εκείνου που την είχε αγοράσει. Η ιδέα είχε τεράστια ανταπόκριση…

Λεπτομέρεια από το site “Million Dollar Homepage”.

Τα τελευταία 1.000 pixels πωλήθηκαν σε δημοπρασία στο ebay έναντι 38.100 δολαρίων, ανεβάζοντας τα συνολικά έσοδα του Tew στα 1.037.100 δολάρια! Η σελίδα ξεκίνησε τη λειτουργία της εντυπωσιακά, φτάνοντας τον Αύγουστο του 2005 στη θέση 127 της παγκόσμιας κατάταξης επισκεψιμότητας των site (Alexa), αλλά σύντομα άρχισε η κατάρρευσή της, αφού δεν ήταν πρακτικό να αναζητά κάποιος κάτι ενδιαφέρον ανάμεσα σε δεκάδες εκατοντάδες «κουκίδες», ενώ πολλοί από τους αγοραστές, μετά τον πρώτο ενθουσιασμό, αμέλησαν τις «κουκίδες» τους με αποτέλεσμα να μην παραπέμπουν πουθενά και απλά να «σαπίζουν».

Η εξέλιξη ουδόλως δυσαρέστησε τον Tew που με μία πρωτότυπη, προκλητική (αλλά και ανούσια) ιδέα του, έγινε εκατομμυριούχος από τα 21 του.

“ΕΙΜΑΙ ΠΛΟΥΣΙΟΣ ΚΑΙ… ΤΟ ΔΕΙΧΝΩ!” 

Ακόμα πιο εξωφρενική ιδέα για να βγάλει χρήματα από τη νέα τεχνολογία ήταν εκείνη του Γερμανού Armin Heinrich που το 2008 πρότεινε στο κοινό να αγοράσει το application «I am rich» έναντι 999 δολαρίων. Τι έκανε αυτή η εφαρμογή; Απολύτως τίποτα! Εκείνος που θα την κατέβαζε, απλά θα μπορούσε να υπερηφανεύεται ότι έχει το «I am rich» στο κινητό του, δηλαδή ότι πέταξε από το παράθυρο 999 δολάρια.

Μνημειώδης έχει μείνει η απελπισμένη διαμαρτυρία του χρήστη «Lee5279xx» που κατέβασε την εφαρμογή:

«Δεν είναι πλάκα. Χρειάζομαι κάποιον από την Apple να με βοηθήσει με αυτή την απάτη. Είδα την εφαρμογή με μερικούς φίλους και χάριν αστείου κάναμε κλικ στο «BUY» για να δούμε τι θα γίνει. Είχα ξεχάσει ότι η γυναίκα μου είχε ενεργοποιήσει στο laptop το «iclick» και έτσι βρέθηκα πραγματικά να έχω δώσει 999 δολάρια για το τίποτα… Δεν μπορώ να έρθω σε επαφή με τον Armin Heinrich, ούτε η Apple μπορεί να με βοηθήσει. ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΣΤΕΙΟ! ΜΗΝ ΑΓΟΡΑΣΕΤΕ ΑΥΤΟ ΤΟ APP. H APPLE ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΡΧΙΣΕΙ ΝΑ ΕΛΕΓΧΕΙ ΑΥΤΑ ΤΑ FAKE APPS ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΞΩΦΡΕΝΙΚΕΣ ΑΠΑΤΕΣ! ΠΡΟΦΥΛΑΧΤΕΙΤΕ!»

Δεν έγινε γνωστό εάν ο «Lee5279xx» κατάφερε ποτέ να πάρει πίσω τα 999 δολάριά του, πάντως η διαμαρτυρία του έγινε αφορμή για να αρχίσει η Αpple να ελέγχει τις εφαρμογές που διέθετε από το ηλεκτρονικό της κατάστημα…

Η ΠΩΛΗΣΗ ΤΟΥ «ΤΙΠΟΤΑ» ΩΣ «ΚΑΤΙ»

Ο ιδιοκτήτης της σελίδας «Πόσοι άνθρωποι πλήρωσαν ένα δολάριο για να δουν πόσοι άνθρωποι πλήρωσαν ένα δολάριο» Johan McCubbin, δίνοντας συνέντευξη στη Samantha Cole του «Motherboard» μέσω ανταλλαγής e-mail είπε μεταξύ άλλων: «Θεωρώ ότι η έννοια της πώλησης του «τίποτα» ως «κάτι» είναι πραγματικά ενδιαφέρουσα. Ξεκίνησα τη σελίδα με σκοπό να βγάλω τα έξοδα του hosting και του domain, αλλά τα αποτελέσματα ήταν πολύ καλύτερα από όσο περίμενα. Μερικές ημέρες το site είναι ήσυχο, χωρίς πληρωμές, αλλά στη συνέχεια κάποιος κάνει share στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και γίνεται πάλι έκρηξη!»

«Υπάρχουν πολύ απλές ιδέες που μπορούν να κάνουν έναν άνθρωπο πλούσιο, εάν έχει κάποιες γνώση προγραμματιστή. Μου αρέσει να δημιουργώ πράγματα και επίσης μου αρέσουν τα λεφτά. Είχα προσφορές να πουλήσω το site σε ανθρώπους από όλον τον κόσμο, αλλά είναι το μωρό μου!»

Περιστασιακά, κάποιος θα ζητήσει από τον McCubbin επιστροφή χρημάτων, την οποία θα δώσει σε περίπτωση προσωρινής βλάβης του site του διαφορετικά «παίρνετε αυτό που πληρώσατε και πληρώσατε γι αυτό που παίρνετε. Δεν υπόσχομαι τίποτα περισσότερο από έναν αριθμό και αυτόν παρέχω».

Το site του McCubbin αποτελείται μόνο από ένα σύνδεσμο PayPal και μία γραμμή κειμένου. Πληρώνεις 1 δολάριο και βλέπεις τον αριθμό των άλλων ανθρώπων που πλήρωσαν 1 δολάριο για να δουν πόσοι άλλοι πλήρωσαν 1 δολάριο.

Στην περίπτωση που, παρά τα όσα διαβάσατε, επιμένετε να καταθέσετε το δολάριο σας για να ικανοποιήσετε την περιέργειά σας, να σας ενημερώσουμε ότι το site είναι εκτός λειτουργίας…

(Κακά τα ψέματα, κι εμείς είχαμε την περιέργεια… 🙂

The following two tabs change content below.

Δημήτρης Καλαντζής

Γεννήθηκε, μεγάλωσε και ζει στο κέντρο της Αθήνας. Σπούδασε δημοσιογραφία στο «Εργαστήρι» και Ελληνικό Πολιτισμό στο ΕΑΠ. Έχει δουλέψει σε εφημερίδες, ραδιοφωνικούς & τηλεοπτικούς σταθμούς και τώρα διερευνά τους κώδικες του διαδικτύου. Αγαπά τις ανθρώπινες ιστορίες και τις γάτες.

Comments

comments

Related Posts

Recent Posts