Η Ρένα Δούρου άρχισε (επιτέλους) να αναγνωρίζει την πραγματικότητα στο Πεδίο του Άρεως

του Δημήτρη Καλαντζή. 

Ήταν στις 27 Ιουλίου 2017 όταν η Περιφέρεια Αττικής επιτέθηκε με υβριστικούς χαρακτηρισμούς και περισσή αλαζονεία στους Συλλόγους, τις Επιτροπές και τους απλούς περιοίκους και επισκέπτες του Πεδίου του Άρεως, επειδή τολμήσαμε να δημοσιοποιήσουμε τα τεράστια προβλήματα λειτουργίας του Πάρκου.

Η κυρία Ρένα Δούρου μας χαρακτήρισε «όψιμους παρκολόγους», «ανθρώπους που διαστρεβλώνουν την πραγματικότητα» και «αποσκοπούν στη δημιουργία εντυπώσεων», «χωρίς ειλικρινές ενδιαφέρον», που «δεν προσφέρουν καμία υπηρεσία»…

Χρειάστηκε να ξεκινήσουμε μία ολόκληρη διαδικτυακή καμπάνια μέσω social media και site που δέχτηκαν να φιλοξενήσουν τις απόψεις μας, για να γνωστοποιήσουμε την πραγματικότητα.

Μία πραγματικότητα που δεν «γεννιέται» από επικοινωνιολόγους και στρατιές συμβούλων σε κλιματιζόμενα γραφεία, αλλά με τη φυσική παρουσία σε έναν προβληματικό χώρο, γυρίζοντας το πάρκο, μιλώντας με τον κόσμο, ζώντας το πρόβλημα.

Ναι, η «πραγματικότητα» στην εποχή μας δεν είναι αυτονόητη.

Πρέπει να την αποδείξεις με ντοκουμέντα.

Και μετά να βρεις διαύλους για να την κάνεις γνωστή στον κόσμο, όταν είσαι ο Δαυίδ και ο άλλος είναι ο Γολιάθ που ηγεμονεύει σε έναν παντοδύναμο οργανισμό και διαχειρίζεται τεράστια κονδύλια.

Ζώντας όμως στην εποχή του διαδικτύου, μπορούμε να βρίσκουμε «χαραμάδες» και να σπάμε το σύστημα εξουσίας και πληροφόρησης.

Βγάλαμε λοιπόν δεκάδες φωτογραφίες, καταγράψαμε μαρτυρίες, γυρίσαμε βίντεο, ζητήσαμε από φίλους και γνωστούς να αναρτήσουν ή να κοινοποιήσουν ντοκουμέντα και τελικά καταφέραμε να κάνουμε τη Ρένα Δούρου να ανοίξει τα μάτια και τα αυτιά της στην πραγματικότητα.

Η Περιφέρεια Αττικής από την Πέμπτη 7 Σεπτεμβρίου 2017 έκλεισε προσωρινά την Παιδική Χαρά του Πεδίου του Άρεως (κοντά στην Πλατεία Πρωτομαγιάς) με μία ανακοίνωση που γράφει «Η ΠΑΙΔΙΚΗ ΧΑΡΑ ΘΑ ΜΕΙΝΕΙ ΚΛΕΙΣΤΗ ΛΟΓΩ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΕΠΙΣΚΕΥΩΝ».

Είναι η ίδια παιδική χαρά για την οποία η κυρία Δούρου πριν από ενάμιση μήνα μας κουνούσε το δάχτυλο, γράφοντας με απόλυτη βεβαιότητα: «είναι απολύτως ικανοποιητικά εξοπλισμένη, πλήρως προσβάσιμη στο κοινό και σε πλήρη λειτουργία με μεγάλη επισκεψιμότητα κατά τη διάρκεια της ημέρας».

Μέσα σε λιγότερο από ενάμιση μήνα η παιδική χαρά έγινε από «απολύτως ικανοποιητική»… «επικίνδυνη»;

Μάλλον όχι. Πιθανότατα κάποιος από την Περιφέρεια αναγκάστηκε μετά το «θόρυβο» που προκαλέσαμε να κάνει μία βόλτα στον χώρο και ήρθε σε επαφή με την άθλια πραγματικότητα…

Εδώ το βίντεο που γύρισε μία ομάδα από το “Επι μένουμε Πεδίο του Άρεως” το Σάββατο 2 Σεπτεμβρίου 2017:    

Δεν περιμένουμε από την κυρία Δούρου να αναγνωρίσει το λάθος της – δεν το συνηθίζουν άλλωστε οι πολιτικοί καριέρας – μας αρκεί που, έστω και κατόπιν της καμπάνιας μας, αναγνώρισε το πρόβλημα και δεσμεύεται ότι θα το αποκαταστήσει άμεσα.

Είμαστε ικανοποιημένοι που δεν θρηνήσαμε τη ζωή κάποιου παιδιού από τους κομμένους κορμούς / λαιμητόμους, τα ξεχαρβαλωμένα σκαλοπάτια της τσουλήθρας, τις παγίδες στα σπασμένα παιχνίδια, τις τρύπες και τους πασσάλους στο έδαφος.

Η Παιδική Χαρά στην πλατεία Πρωτομαγιάς περιμένουμε τώρα να αποδοθεί στους γονείς και τα παιδιά το γρηγορότερο δυνατό, απολύτως ασφαλής και λειτουργική. Δεν υπάρχει άλλος τόσο μεγάλος και ωραίος χώρος, μέσα στο πράσινο και την ησυχία του Πάρκου, που να μπορεί να καλύψει τις ανάγκες τεράστιων και πυκνοδομημένων περιοχών από του Γκύζη μέχρι τη Βικτώρια και από την Κυψέλη μέχρι τα Εξάρχεια.

Η έλλειψη εναλλακτικού χώρου αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι ακόμα και μετά το «σφράγισμα» με την ανακοίνωση περί «επικινδυνότητας», κάποιοι γονείς με τα παιδιά τους «καβαλάνε» τα κάγκελα και μπαίνουν μέσα. Προτιμούν δηλαδή να διακινδυνεύσουν ένα ατύχημα από το να κάτσουν κλεισμένοι στα σπίτια τους ή να πάνε στην μικρή Παιδική Χαρά που βρίσκεται στην πιάτσα εμπορίου ναρκωτικών.

Παρά την ανακοίνωση περί επικινδυνότητας του χώρου πολλοί γονείς με τα παιδιά τους πηδάνε τα κάγκελα και μπαίνουν στο χώρο της Παιδικής Χαράς, αφού δεν έχουν πουθενά αλλού να πάνε.

Η ανακοίνωση της Περιφέρειας καλεί τον κόσμο να χρησιμοποιήσει την μικρή Παιδική Χαρά της Λεωφόρου Ηρώων, σημειώνοντας ότι θα υπάρχει εκεί φύλακας, αλλά ελάχιστοι το διακινδυνεύουν και… φύλακας ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΕ, τουλάχιστον την Παρασκευή 8/09 το βραδάκι 6-8 που κάναμε τη βόλτα μας (γονείς που ήταν εκεί μας πληροφόρησαν ότι ούτε νωρίτερα υπήρχε φύλακας).

Στην μικρή Παιδική Χαρά στην “Λεωφόρο Ηρώων” οι γονείς προσπαθούν να κρατήσουν έξω από τον χώρο έμπορους ναρκωτικών και εκπορνευόμενους, με ένα αυτοσχέδιο “μάνταλο” που βάζουν στην πόρτα από κλαρί δέντρου. Φύλακας δεν υπάρχει!

Η μικρή Παιδική Χαρά της «Λεωφόρου Ηρώων» δυστυχώς, όσο συνεχίζει να περιστοιχίζεται από εμπόρους ναρκωτικών και άρρωστους ανθρώπους που εκμεταλλεύονται σεξουαλικά έφηβους χρήστες, δεν μπορεί να γίνει τόπος αναψυχής για παιδιά.

Η μεγάλη Παιδική Χαρά της Πλατείας Πρωτομαγιάς παραμένει η μοναδική επιλογή.

Δηλώνουμε πρόθυμοι να συμμετέχουμε εθελοντικά στις εργασίες καθαρισμού και συντήρησης της Παιδικής Χαράς, ακόμα και να συμβάλουμε, με τις όποιες οικονομικές δυνατότοτητες του καθένας μας, στο κόστος των επισκευών, αν η Περιφέρεια δηλώσει αδυναμία.

Θέλουμε να καταλάβει η κυρία Δούρου και το επιτελείο της ότι οι κάτοικοι και οι επισκέπτες του Πεδίου του Άρεως δεν είναι εχθροί της.

Είναι άνθρωποι που διεκδικούν μία στοιχειώδη ποιότητα ζωή.

Ζητούν τα αυτονόητα.

Καλούμε τον κόσμο να γίνει μέλος της σελίδας μας στο facebook «Επι μένουμε Πεδίο του Άρεως».

Είναι ένας διαδικτυακός τόπος που φτιάξαμε Σύλλογοι, Επιτροπές και απλοί κάτοικοι και επισκέπτες του Πάρκου για να ενημερώνουμε και να ενημερωνόμαστε, να επικοινωνούμε και να διεκδικούμε.

Θέλουμε να γίνει ακόμα πιο ισχυρή αυτή τη φωνή, μακριά από προσωπικές πολιτικές αντιλήψεις και μοναδικό σκοπό να ξαναπάρει ζωή το Πεδίο του Άρεως.

Είναι δημόσιο το πάρκο, όλων και κανενός, ο χώρος αναψυχής της πόλης που αξίζει να μπορούμε να απολαύσουμε, όπως έκαναν γενιές πριν από εμάς και θέλουμε να κάνουν γενιές μετά από εμάς.

(Πολύ σύντομα θα ανακοινώσουμε τις επόμενες δράσεις μας, ζητώντας σας να βρεθούμε όλοι μαζί στο Πάρκο. Μακάρι να έρθει και η κυρία Δούρου. Έχουμε πολλά να της δείξουμε και να της πούμε…)

The following two tabs change content below.
Αστική ζωή, ιστορία, πρόσωπα, πολιτισμός, αφορμές για επανατοποθετήσεις και καταβυθίσεις στην ανθρώπινη σκέψη. Αναρτήσεις σε περιβάλλον Creative Commons 4, που απαγορεύει την εμπορική τους χρήση, αλλά επιτρέπει την ακέραιη αναπαραγωγή τους με αναφορές στον συντάκτη και την ιστοσελίδα.

Comments

comments

Related Posts

Recent Posts