Από τον Καρβασαρά στην Οδησσό με τις υπέροχες μουσικές της Φιλαρμονικής Αμφιλοχίας

του Γιάννη Γιαννακόπουλου.

Καρβασαράς ήταν το όνομα της Αμφιλοχίας κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας. Έβγαινε από το «Καραβάν – Σεράι» που στα τουρκικά σήμαινε «σταθμός καραβανιών». Ένας τέτοιος σταθμός ήταν η Αμφιλοχία. Καραβάνια με ανθρώπους, ζώα και εμπορεύματα στάθμευαν στην πόλη πηγαίνοντας στην Οδησσό που τότε γνώριζε μεγάλη οικονομική και πολιτιστική ανάπτυξη.

Η σύγχρονη Δημοτική Φιλαρμονική της Αμφιλοχίας, ακολουθώντας την ίδια διαδρομή, έφτασε στην ουκρανική πόλη για να συμμετάσχει στις εκδηλώσεις για τα 233 χρόνια από την ίδρυση της σύγχρονης Οδησσού και μάγεψε τους ελληνικής καταγωγής κατοίκους (και όχι μόνο) με τις υπέροχες μουσικές της.

Η Φιλαρμονική Αμφιλοχίας στην Οδησσό.
Η Φιλαρμονική Αμφιλοχίας στην Οδησσό.

Η εμφάνιση της Δημοτικής Φιλαρμονικής Αμφιλοχίας έγινε την 3η Σεπτεμβρίου 2017 στο Εθνικό Ακαδημαϊκό Θέατρο Όπερας και Μπαλέτου της Οδησσού.

Η πρόσκληση ήρθε από το «Ίδρυμα Μπούμπουρα». Η Φιλαρμονικής απέδωσε συνθέσεις κορυφαίων Ελλήνων μουσικών και εισέπραξε το μεγάλο χειροκρότημα τόσο για τον μαέστρο της, Γιώργο Τσόγκα, όσο και για τους νεαρούς μουσικούς της που έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους.

Η Φιλαρμονική Αμφιλοχίας στην Οδησσό.
Η Φιλαρμονική Αμφιλοχίας στην Οδησσό.

Η Δημοτική Φιλαρμονική Αμφιλοχίας ιδρύθηκε το 1968 και έχει να παρουσιάσει ένα πλούσιο έργο. Στην Φιλαρμονική φοιτούν δωρεάν σήμερα περίπου 300 μαθητές ηλικιών 7 έως 33 ετών, ενώ λειτουργούν τμήματα θεωρητικών μαθημάτων, εκμάθησης πνευστών και κρουστών οργάνων, χορωδιακά σύνολα και τμήμα σύγχρονης μουσικής.

Το τμήμα σύγχρονης μουσικής συνιστά μία σύμπραξη πνευστών και ελληνικών οργάνων, την οποία συμπληρώνουν σε κάθε εμφάνιση Έλληνες τραγουδιστές. Το τμήμα αυτό έχει λάβει μέρος και διακριθεί σε πολλά  διεθνή φεστιβάλ στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Οι δεσμοί Ελλάδας και Οδησσού είναι ιστορικές και ακόμα πολύ ισχυρές. Την παράδοση των Μαρασλή, Ροδοκανάκης κ.α. συνεχίζει στις μέρες μας ο Παντελής Μπούμπουρας που είναι ιδρυτής και Πρόεδρος του Κοινωφελούς Ιδρύματος “Μπούμπουρα”. Ο Π.Μπούμπουρας είναι Επίτιμος Πρόξενος της Ελλάδας στη Κριμαία, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου Ιδρύματος Πολιτισμού στην Οδησσό, Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων της Ουκρανίας και της κατασκευαστικής Εταιρείας “GEFEST”. Παρά την επιτυχία του, παραμένει ένας προσγειωμένος, απλός και ειλικρινής άνθρωπος που αγαπά την Ελλάδα και μοιράζει το ενδιαφέρον του ανάμεσα στις δύο «πατρίδες», την Ουκρανία και την Ελλάδα. Χορηγεί πολλές και ποικίλες δραστηριότητες που έχουν ως στόχο τη στήριξη του Ελληνισμού στην Ουκρανία και την προσέγγιση των δύο λαών. Για τις δραστηριότητες του αυτές έχει τιμηθεί με μεγάλες διακρίσεις και από τις δύο χώρες.

Το βίντεο από τη συναυλία της Φιλαρμονικής Αμφιλοχίας στην Οδησσό είναι του Ηλία Νακόπουλου.

 

The following two tabs change content below.

Γιάννης Γιαννακόπουλος

Ο Γιάννης Γιαννακόπουλος αγαπά τα ταξίδια και τη φύση. Οι φωτογραφίες του είναι 100% φυσικές, καθώς δεν πιστεύει στα προγράμματα επεξεργασίας παρά μόνο στα παιχνίδια του φωτός και στη μαγεία της στιγμής.

Comments

comments

Related Posts

Recent Posts