Ένα «Κτήμα» από το οποίο περνά η ιστορία της Αιτωλοακαρνανίας

του Γιάννη Γιαννακόπουλου. 

Στα πλαίσια του 1ου Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου του ΔΗΠΕΘΕ Αγρινίου παρουσιάστηκε το έργο της Μαίρης Χρυσικοπούλου «Το Κτήμα» που εντυπωσίασε το κοινό.

Το θεατρικό έργο συνθέτει αληθινά γεγονότα που έλαβαν χώρα στην περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας από την εποχή της απελευθέρωσης μέχρι τις μέρες μας.

Συνδετικός ιστός είναι ένα κτήμα στην περιοχή του Μουρστιάνου (σημερινή Λυσιμαχία) και μετά την απελευθέρωση από τους Τούρκους δόθηκε από το Κράτος στον οπλαρχηγό Γεώργιο Βαλτινό ως ανταμοιβή για την προσφορά του στο Αγώνα.

Ο ένας γιός του, πολιτικός και άσωτος, έφαγε όλη την περιουσία του πατέρα του και τελικά η τράπεζα έβγαλε σε πλειστηριασμό ό,τι απέμεινε.

Οι αδελφοί Πλατανιώτη, από τον Πλάτανο Ναυπακτίας, που πλούτισαν στη Ρουμανία και τη Ρωσία, στις παραμονές της Οκτωβριανής Επανάστασης, φοβούμενοι μην χάσουν την περιουσία τους έρχονται στην Ελλάδα και αγοράζουν το κτήμα. Μάλιστα φέρνουν μαζί τους και υπηρετικό προσωπικό από την Ρωσία. Από τους τρεις αδελφούς είναι παντρεμένος μόνο ο Γιώργος με την Ιρίνα, Ρωσίδα Ελληνικής καταγωγής, και έχουν ένα μικρό γιό τον Λεωνίδα, ο οποίος ξαφνικά πεθαίνει από πνευμονία.

Στη συνέχεια πεθαίνουν και οι τρεις αδελφοί Πλατανιώτη και μένει η Ιρίνα μόνη της. Τότε έρχεται ο μοναδικός συγκληρονόμος, Ιταλός Λουτσιάνο Βερνάτσα, γιος της κουνιάδας της, και τοποθετείται Πρόξενος στο Μεσολόγγι οπότε και δημιουργείται νέα πλοκή.

Στο τέλος το μεγαλύτερο κομμάτι του κτήματος μεταβιβάζεται στους κατοίκους της περιοχής, έχοντας εγγράψει στην έκτασή του ιστορικές μνήμες, κοινωνικές μεταβολές, ανθρώπινους πόνους και πολλή συγκίνηση.

Οι ηθοποιοί που υποδύθηκαν τους χαρακτήρες του έργου της Μαίρης Χρυσικοπούλου ήταν όλοι ερασιτέχνες αλλά κέρδισαν αβίαστα το χειροκρότημα για την απόδοσή τους.

Στο βίντεο μπορείτε να παρακολουθήσετε αποσπάσματα από το θεατρικό έργο:

 

The following two tabs change content below.

Γιάννης Γιαννακόπουλος

Ο Γιάννης Γιαννακόπουλος αγαπά τα ταξίδια και τη φύση. Οι φωτογραφίες του είναι 100% φυσικές, καθώς δεν πιστεύει στα προγράμματα επεξεργασίας παρά μόνο στα παιχνίδια του φωτός και στη μαγεία της στιγμής.

Comments

comments

Related Posts

Recent Posts