Κέντρο Μελέτης του Εγκλήματος στην Ελλάδα

της Αγγελικής Καρδαρά. 

Το Κέντρο Μελέτης του Εγκλήματος (ΚΕ.Μ.Ε.) είναι ένας επιστημονικός φορέας που αποτέλεσε το όραμα μιας ομάδας επιστημόνων με αξιόλογο ερευνητικό έργο και δυναμική παρουσία στο χώρο της εγκληματολογίας, ενώ από την πρώτη στιγμή έλαβε τη στήριξη έγκριτων ακαδημαϊκών.

Ο σκοπός του Κέντρου είναι διττός: επιστημονικός και αναπτυξιακός. Για την πραγματοποίηση αυτού του σκοπού το ΚΕ.Μ.Ε. διοργανώνει εκδηλώσεις όπως συνέδρια, ημερίδες, διαλέξεις, σεμινάρια, δημόσιες συζητήσεις κ.λπ. Προγραμματίζει, καταρτίζει και δημοσιεύει μελέτες. Εκφράζει δημόσια τις θέσεις του για επίκαιρα ζητήματα που σχετίζονται με το εγκληματικό φαινόμενο. Συστήνει ειδικές ομάδες εργασίας, αποτελούμενες από μέλη της ή εξωτερικούς συνεργάτες. Διοργανώνει και συμμετέχει σε εθνικά και διεθνή συνέδρια. Ενθαρρύνει και προωθεί τη συνεργασία στο πλαίσιο διεπιστημονικών προσεγγίσεων με άλλους φορείς, Κέντρα και Ενώσεις.

Όπως επισημαίνει η Πρόεδρος του Κέντρου Μελέτης του Εγκλήματος στη συνέντευξη που ακολουθεί «Στη δύσκολη περίοδο που διανύει η χώρα μας επιδιώκουμε να αξιοποιήσουμε κάθε δυνατότητα για την ενδυνάμωση των νέων εγκληματολόγων απέναντι στην αγορά εργασίας και να φέρουμε την Εγκληματολογία, λόγω της ειδικής σημασίας που ενέχει για την κοινωνική ευταξία, πιο κοντά στην κοινωνία και στον πολίτη».

Να αναφέρω επίσης ότι το ΚΕ.Μ.Ε. έχει τη δική του ραδιοφωνική εκπομπή με τίτλο Έγκλημα στα Ερτζιανά από το Δεύτερο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας. Η συγκεκριμένη εκπομπή κατάφερε να ενώσει με τον πιο δημιουργικό τρόπο την εγκληματολογία με το τραγούδι.

Παράλληλα, το ΚΕ.Μ.Ε. έχει αναλάβει την επιστημονική ευθύνη του εγκληματολογικού ηλεκτρονικού περιοδικού Crime Times, το οποίο δίνει βήμα σε καταξιωμένους εγκληματολόγους  στην Ελλάδα και το εξωτερικό αλλά και σε νέους επιστήμονες, αξιοποιώντας τις πιο πρόσφατες εξελίξεις  της τεχνολογίας των υπολογιστών και προσφέροντας διαδραστικότητα για πρώτη φορά στα εγκληματολογικά χρονικά.

Τέλος, το ΚΕ.Μ.Ε. διοργανώνει εγκληματολογικά σεμινάρια. Από τον Οκτώβριο του 2016 συνεργάζομαι με το Κέντρο ως εισηγήτρια σεμιναριακών μαθημάτων στο αντικείμενο της εξειδίκευσής μου «Media και Έγκλημα». Κατά τη χρονιά 2016-17 μας τίμησαν με την παρουσία τους ως καλεσμένοι-ομιλητές στο πλαίσιο των σεμιναρίων μας: ο «δάσκαλος» του αστυνομικού και δικαστικού ρεπορτάζ, κ. Πάνος Σόμπολος, η Senior Editor του CNN GREECE, κ. Ειρήνη Ανδρουλάκη και η δημοσιογράφος του Antenna, κ. Κέλλυ Χεινοπώρου. Να σημειώσω εδώ ότι οι εκπαιδευόμενοί μας, με την ολοκλήρωση των σεμιναρίων, πραγματοποίησαν τις δικές τους έρευνες που αφορούσαν υποθέσεις εγκληματολογικού ενδιαφέροντος σε συσχετισμό με τα media, ενώ μια εκπαιδευόμενή μας, κατόπιν ειδικής άδειας, έκανε έρευνα στις φυλακές των Διαβατών. Σύντομα θα ξεκινήσει ο νέος κύκλος των σεμιναρίων μας.

Το ΚΕΜΕ στην ΕΡΤ.

Η Πρόεδρος του Κέντρου Μελέτης του Εγκλήματος, Κοινωνιολόγος, Δρ Εγκληματολογίας Παντείου Πανεπιστημίου, κ. Αναστασία Χαλκιά, μας ενημερώνει για τη συμβολή του ΚΕ.Μ.Ε. στα εγκληματολογικά δρώμενα και στο κοινωνικό γίγνεσθαι.

  • Κυρία Χαλκιά, πώς «γεννήθηκε» το Κέντρο Μελέτης του Εγκλήματος (ΚΕ.Μ.Ε.) και ποια η συμβολή του, σήμερα, στα εγκληματολογικά αλλά και κοινωνικά δρώμενα;

Το Κέντρο Μελέτης του Εγκλήματος (ΚΕ.Μ.Ε.) «γεννήθηκε» ως αποτέλεσμα της γόνιμης και επί μακρόν επιστημονικής συνεργασίας μεταξύ των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου. Η συνεργασία αυτή στο πέρασμα των χρόνων εξελίχθηκε περαιτέρω με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν μεταξύ μας ισχυροί επιστημονικοί δεσμοί, οι οποίοι, στη συνέχεια, μετουσιώθηκαν και συνενώθηκαν στη δημιουργία του ΚΕ.Μ.Ε. προκειμένου να πραγματωθεί το όραμά μας, το οποίο εδράζεται στην επιστημονική μελέτη, έρευνα και δημόσια προβολή θεμάτων Εγκληματολογίας, υπό το πρίσμα των δυνατοτήτων που παρέχουν αφενός η ιδιωτική πρωτοβουλία και αφετέρου η συνεργασία μεταξύ δημόσιων και ιδιωτικών φορέων.

Σήμερα θεωρούμε ότι το ΚΕ.Μ.Ε. έχει καταφέρει να προσελκύσει ως μέλη του νέους επιστήμονες της Ελλάδας και του εξωτερικού εξειδικευμένους στην Εγκληματολογία, οι οποίοι προέρχονται από διαφορετικά πεδία των κοινωνικών και ανθρωπιστικών επιστημών. Τα μέλη μας αποτελούν την ψυχή του Κέντρου μας και συμμετέχουν σε επιστημονικές ομάδες εργασίας, όπως αυτές που αφορούν την εβδομαδιαία ραδιοφωνική μας εκπομπή «Έγκλημα στα ερτζιανά» στο Δεύτερο Πρόγραμμα της Ε.ΡΑ. και το ηλεκτρονικό περιοδικό “CrimeTimes”.

Στη δύσκολη περίοδο που διανύει η χώρα μας επιδιώκουμε να αξιοποιήσουμε κάθε δυνατότητα για την ενδυνάμωση των νέων εγκληματολόγων απέναντι στην αγορά εργασίας και να φέρουμε την Εγκληματολογία, λόγω της ειδικής σημασίας που ενέχει για την κοινωνική ευταξία, πιο κοντά στην κοινωνία και στον πολίτη.

  • Ποιες εγκληματολογικές ανάγκες έρχεται να καλύψει το Κέντρο Μελέτης του Εγκλήματος;

Θα ήθελα, κατ’ αρχάς, να επισημάνω το εξής: κινητήριος δύναμη για την ίδρυση του ΚΕ.Μ.Ε. ήταν η αγάπη των Μελών του ΔΣ για την Εγκληματολογία, στη μελέτη της οποίας εντρυφούμε αδιαλείπτως επί πολλά έτη και από πολλά και διαφορετικά πεδία ο καθένας από εμάς. Η συνέχιση της λειτουργίας του επίσης οφείλεται ακριβώς σε αυτή την αγάπη που μοιραζόμαστε με τα Μέλη και τους Συνεργάτες μας. Ας μην ξεχνάμε ότι ζούμε σε μία εποχή που η ροή της πληροφορίας και της γνώσης είναι αδιάκοπη και η κατάσταση των πραγμάτων αλλάζει συνεχώς, όχι πάντα προς ευνοϊκότερες κατευθύνσεις. Υπό το πρίσμα αυτό, είναι απαραίτητο η ονομαζόμενη ως «κοινωνία των πολιτών» και εν προκειμένω η «κοινωνία» των νέων -ως επί τω πλείστον- εγκληματολόγων να μη μένει αμέτοχη, να αυτενεργεί, να βρίσκεται σε συνεχή εγρήγορση και να δραστηριοποιείται μέσω κάθε δυνατότητας που είτε υπάρχει είτε πρέπει να εφευρεθεί. Ειδικά το τελευταίο αποτελεί ηθική υποχρέωση απέναντι στον εαυτό μας αλλά και στην επιστήμη που υπηρετούμε. Αυτή είναι εξάλλου η φυσική συνέχεια των ακαδημαϊκών σπουδών αλλά και το σημείο όπου ξεκινούν τα όνειρα, τα σχέδια και το όραμα. Δεν νομίζω ότι σπουδάζει κανείς για το «σπουδάζειν». Η γνώση και η εξειδίκευση αναζητούν πάντα έμπρακτες διεξόδους στην κοινωνική πραγματικότητα. Σε κάθε άλλη περίπτωση το «μπλοκάρισμά» τους δημιουργεί παθογένειες, όχι μόνο σε προσωπικό επίπεδο αλλά και σε συλλογικό, πολλώ δε μάλλον στην ίδια την επιστήμη. Εκτιμήσαμε, λοιπόν, ότι δεν υπήρχε ένας αυτόνομος και ανεξάρτητος φορέας, ο οποίος, στο πλαίσιο της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, να μπορεί να συγκεράσει την έρευνα, τη μελέτη και τη δημόσια προβολή θεμάτων Εγκληματολογίας, στεγάζοντας παράλληλα επιστήμονες που δραστηριοποιούνται σε συναφή πεδία τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

  • Με ποιον τρόπο το ΚΕ.Μ.Ε. φέρνει την Εγκληματολογία πιο κοντά στον πολίτη και γιατί κρίνετε επιτακτική την ανάγκη να είναι πολύ καλά ενημερωμένος ο σύγχρονος πολίτης για ζητήματα εγκληματολογικού ενδιαφέροντος;

Θεωρούμε ότι το εγκληματικό φαινόμενο αποτελεί ένα από τα μείζονα κοινωνικά ζητήματα, καθώς η διαχείρισή του επηρεάζει την κοινωνική ευταξία. Ο πολίτης μετέχει ευρύτερα στη διαμόρφωση της κοινωνικής ευταξίας και ως μέτοχος πρέπει να είναι ενημερωμένος. Η ενημέρωσή του διαμορφώνεται από πλείστα δίκτυα. Το ΚΕ.Μ.Ε. ως φορέας της κοινωνίας των πολιτών επιχειρεί να αποτελέσει κομβικό σημείο ενημέρωσης που θα παρουσιάζει με απλό και κατανοητό τρόπο αλλά με πλήρη επιστημονικότητα καίρια εγκληματολογικά θέματα στο δημόσιο χώρο, με ιδιαίτερη εστίαση στο τοπικό επίπεδο. Θα αναφέρω, επί του παρόντος, ως «πρότυπο» παράδειγμα ενημέρωσης τις δύο ραδιοφωνικές μας εκπομπές που αναμεταδόθηκαν απ’ ευθείας από το σχολείο του Ειδικού Καταστήματος Κράτησης Νέων Αυλώνα (Ε.Κ.Κ.Ν.Α.) Στις εκπομπές αυτές δόθηκε η δυνατότητα οι ίδιοι οι νεαροί κρατούμενοι να μιλήσουν για τη φυλακή, το σχολείο τους, τα όνειρά τους, τις προσδοκίες τους αλλά και τις ματαιώσεις αυτών, να επιλέξουν τραγούδια της εκπομπής, ακόμα και να τα τραγουδήσουν. Αν αναλογισθεί κανείς τι μπορεί να σημαίνει αυτό το «άνοιγμα» προς τον έξω κόσμο για τα έγκλειστα νεαρά αγόρια και από την άλλη πλευρά τι μπορεί να σημαίνει για τους ακροατές της εκπομπής -οι περισσότεροι εκ των οποίων δεν θα συνομιλήσουν ποτέ στη ζωή τους με κρατούμενο- αυτό το «άνοιγμα» απέναντι στον εγκλεισμό, τότε μπορεί να καταλάβει ποια είναι η συμβολή της εκπομπής του ΚΕ.Μ.Ε. που φιλοξενείται στο δημόσιο ραδιόφωνο τόσο για την αντεγκληματική πολιτική όσο και για την ενημέρωση των πολιτών.

  • Η ραδιοφωνική εκπομπή «Έγκλημα στα Ερτζιανά», το ηλεκτρονικό εγκληματολογικό περιοδικό “CrimeTimes” και τα μαθήματα σεμιναριακού τύπου, αποτελούν τις κύριες δράσεις του ΚΕ.Μ.Ε. Θα μας κάνετε μια αναφορά στο τι περιλαμβάνει και πού στοχεύει η κάθε δράση;

Η εβδομαδιαία ραδιοφωνική εκπομπή «Έγκλημα στα ερτζιανά» στο Δεύτερο Πρόγραμμα της Ε.ΡΑ. προσεγγίζει από εγκληματολογική σκοπιά γνωστά τραγούδια Ελλήνων κυρίως δημιουργών, στα οποία αναπαρίσταται το εγκληματικό φαινόμενο και αναδεικνύει μια νέα διάστασή τους. Με αφορμή το τραγούδι φωτίζονται σημεία μη ορατά στον μη ειδικό και παρέχονται ενδιαφέρουσες πληροφορίες, με απλό και κατανοητό τρόπο, που εμπλουτίζουν την έμμετρη αφήγηση του δημιουργού. Συνολικά το ΚΕ.Μ.Ε. έχει μεταδώσει έως τώρα 30 εκπομπές στις οποίες προσκλήθηκαν διακεκριμένοι επιστήμονες και δημόσιοι λειτουργοί με θέσεις ευθύνης που κάλυψαν ένα ευρύ πεδίο θεμάτων Εγκληματολογίας και Ποινικής Δικαιοσύνης. Eνδεικτικά αναφέρω τον Γενικό Γραμματέα Αντεγκληματικής πολιτικής κο Φυτράκη, τους Ομότιμους Καθηγητές κ.κ.Φαρσεδάκη, Πανούση, Κοτσαλή, την Διευθύντρια του Ν.Π.Ι.Δ. «Επάνοδος» κα Μηλιώνη, τον Διευθυντή του σχολείου του Ε.Κ.Κ.Ν.Α. κο Δαμιανό.

Crime Times από το ΚΕΜΕ.

Το τριμηνιαίο ανοικτής πρόσβασης ηλεκτρονικό περιοδικό “CrimeTimes” δημοσιεύει επιστημονικά άρθρα και απόψεις σχετικά με επίκαιρα θέματα αναφορικά την Εγκληματολογία και την Ποινική Δικαιοσύνη. Επιχειρεί να παρέχει πολύπλευρη και αξιόπιστη ενημέρωση στα ως άνω πεδία, με επιστημονικό αλλά και κατανοητό τρόπο. Αισίως βρισκόμαστε ήδη στο τρίτο τεύχος και ετοιμάζουμε το επόμενο για τον Οκτώβριο.

Τα σεμινάριά μας ξεκίνησαν πολύ δυναμικά επιχειρώντας να καλύψουν σε πρώτο επίπεδο ζητήματα που άπτονται της θεματικής media & έγκλημα, καθώς και των γλωσσικών ζητημάτων εντός της φυλακής, την επιστημονική ευθύνη των οποίων αναλάβατε με εξαιρετική συνέπεια και επαγγελματισμό και πιστεύουμε ότι εξίσου επιτυχής θα είναι η συνέχισή τους φέτος. Κατόπιν, ανοίξαμε δύο ακόμα θεματικούς σεμιναριακούς κύκλους που αφορούν τη δικαστική ψυχολογία, με διδάσκουσα την κα Έρη Ιωαννίδου, εξειδικευμένη στα ζητήματα της δικαστικής ψυχολογίας και τη θυματολογία, με διδάσκοντα τον εξαίρετο Ομότιμο Καθηγητή ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας και Ιδρυτικό Μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Θυματολογίας κο Χρήστο Τσουραμάνη. Στόχος των σεμιναρίων ήταν η περαιτέρω εξειδίκευση των νέων επιστημόνων αλλά και των επαγγελματιών που αποζητούν χρήσιμα εργαλεία και στοχευμένη γνώση για τη βελτιστοποίηση της ανταπόκρισής τους στις καθημερινές απαιτήσεις της εργασίας τους.

Θα προέτρεπα τους αναγνώστες για περισσότερες πληροφορίες να επισκεφθούν την ιστοσελίδα του Κέντρου μας, του περιοδικού μας Crime Times, καθώς και τα κοινωνικά δίκτυα που έχουμε δημιουργήσει στο facebook, στο twitter και το instagram.

  • Το Κέντρο Μελέτης του Εγκλήματος επιδιώκει συνεργασίες με φορείς σε Ελλάδα και εξωτερικό;

Οι συνεργασίες, όπως ήδη από το πρώτο editorial του περιοδικού μας έχουμε αναφέρει, αποτελούν πρώτη προτεραιότητά μας. Από την αρχή της σύστασής μας έχουμε προβεί σε ειδικές συνεργασίες και προσβλέπουμε στη διεύρυνσή τους, εφόσον μόνο με την ισχύ που παράγεται από συνέργειες μπορούν να επιτευχθούν στόχοι που ξεπερνούν τη δυναμική ενός μεμονωμένου Κέντρου. Έως τώρα έχουμε συνεργασθεί με την Ε.Ρ.Τ. για τη φιλοξενία της εβδομαδιαίας εκπομπής μας και την οργάνωση εκδήλωσης, στην οποία παρουσιάστηκε η ειδικότερη συνεργασία μας με το Υπουργείο Δικαιοσύνης και το σχολείο του Ε.Κ.Κ.Ν.Α., την Ομάδα Tunnel of Oppression που ανέβασε πέρσι τη διαδραστική παράσταση EVolve για τη βία και το ρατσισμό, στο τέλος της οποίας συμμετείχαν ως επιστημονικοί συνεργάτες, συνομιλώντας με το κοινό, το Χαμόγελο του Παιδιού, το ΚΕ.Μ.Ε. και ειδικοί ψυχολόγοι. Επίσης, το Κέντρο μας συμμετείχε ως φορέας-εκπαιδευτής στα ειδικά σεμινάρια που οργάνωσε το Κέντρο Εκπαίδευσης Ο.ΚΑ.ΝΑ. για επαγγελματίες ψυχικής υγείας.

Όσον αφορά τη συνεργασία με φορείς από άλλες χώρες, το ΚΕ.Μ.Ε. έχει συνάψει Πρωτόκολλο Συνεργασίας με το Κωνστάντειον Κέντρο Εγκληματολογίας και Δικανικών Επιστημών Κύπρου και είναι Μέλος της Διεθνούς Συμμαχίας Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων για την Πρόληψη του Εγκλήματος και την Ποινική Δικαιοσύνη. Μετείχε δε διαδικτυακά στην Προπαρασκευαστική Συνάντηση της Συμμαχίας που πραγματοποιήθηκε στη Βιέννη την 1η Μαρτίου 2017.

Τέλος, θα ήθελα να επισημάνω, στο πλαίσιο της κοινωνικής ευθύνης του ΚΕ.Μ.Ε., μία ξεχωριστή για εμάς συνεργασία. Το ΚΕ.Μ.Ε. έχει αναθέσει στην Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση «Νέοι Ορίζοντες», που αποτελείται από πρώην κρατούμενους, την καθαριότητα των χώρων του.

  • Εγκληματολογία και Media: Πώς το έγκλημα και το εγκληματικό φαινόμενο απεικονίζονται στα media και τι πρέπει, κατά την κρίση σας, να προσέξουν οι δημοσιογράφοι;

Αν και σε αυτόν τον τομέα εσείς είστε περισσότερο ειδική από μένα, από πλευράς μου θα ήθελα να τονίσω ότι εκείνο που με ενοχλεί και με εξοργίζει πολλές φορές, όχι μόνο ως εγκληματολόγο αλλά και ως πολίτη αυτής της χώρας, είναι η άμεση ή η έμμεση -και πιο επικίνδυνη- αναπαραγωγή στερεοτυπικών στάσεων που συναρτώνται με ζητήματα που αφορούν το σεξουαλικό προσανατολισμό, τη φυλή, την εθνικότητα, τον τρόπο ζωής και την κοινωνική προέλευση του δράστη ή / και του θύματος. Ενισχύονται έτσι όχι μόνο συγκεκριμένες «εικόνες» εγκλήματος αλλά και στερεοτυπικές αντιλήψεις για κοινωνικές ομάδες, ανεξάρτητα εάν εμπίπτουν ή όχι στο εγκληματικό φαινόμενο.

Εκτιμώ ότι η αξιολογική ουδετερότητα στην παρουσίαση της είδησης σε συνδυασμό με βασικές γνώσεις από τον τομέα του Ποινικού Δικαίου και της Εγκληματολογίας μπορούν να συνδράμουν την -σε ορισμένες περιπτώσεις- «αποδραμούσα» δημοσιογραφική δεοντολογία.

  • Μια νέα δυναμική χρονιά ξεκινά για το ΚΕ.Μ.Ε. Ποια είναι τα σχέδια και τα όνειρά σας για το Κέντρο;

Το ΚΕ.Μ.Ε., όπως σας ανέφερα προηγουμένως, κυρίως μέσω της ραδιοφωνικής εκπομπής και του ηλεκτρονικού περιοδικού, κατάφερε να αγγίξει ένα ευρύ κοινό, όπως εξάλλου αποδεικνύουν η επισκεψιμότητα των επίσημων ιστοσελίδων του ΚΕ.Μ.Ε. και την αναγνωσιμότητα των σελίδων μας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Για παράδειγμα, όσον αφορά το περιοδικό “CrimeTimes”, σχεδόν κάθε αναρτημένη δημοσίευση άρθρου στα κοινωνικά δίκτυα έχει απήχηση σε περισσότερα από 1.000 άτομα τη φορά. Για τη ραδιοφωνική εκπομπή μας θα αναφέρω μόνο ότι κατά τη φετινή επέτειο επαναλειτουργίας της E.Ρ.Τ., κληθήκαμε, με μεγάλη τιμή και χαρά, να μιλήσουμε δημόσια σε ειδική εκπομπή στο πλαίσιο παρουσίασης των πετυχημένων συνεργασιών της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης με φορείς της κοινωνίας των πολιτών. Για ένα νέο Κέντρο, όπως το δικό μας, όλα αυτά μας δίνουν δύναμη να συνεχίσουμε. Τη νέα χρονιά λοιπόν, θα συνεχιστούν οι επιστημονικές δράσεις που έχουν ήδη ξεκινήσει και θα διευρύνουμε τον κύκλο των σεμιναρίων μας. Περαιτέρω, σχεδιάζουμε να ενισχύσουμε την εξωστρέφεια του φορέα, εστιάζοντας σε σημαντικό βαθμό και στην τοπική κοινωνία στο πλαίσιο ειδικών συνεργασιών που θα ανακοινωθούν σύντομα. Σύντομα θα ενημερωθείτε για τις επόμενες δράσεις μας μέχρι το καλοκαίρι του 2018.

  • Κυρία Χαλκιά, σας ευχαριστώ θερμά για την πλήρη ενημέρωση που μας παρείχατε για το Κέντρο Μελέτης του Εγκλήματος και σας εύχομαι πάντα επιτυχίες.

Εγώ σας ευχαριστώ πολύ για την ευκαιρία που μου δώσατε να παρουσιάσω τις δράσεις του Κέντρου μας στους αναγνώστες σας. Αντεύχομαι από πλευράς μου καλή συνέχεια στη συνεργασία μας, την οποία αναμένουμε και φέτος με πολλή χαρά και τιμή.

The following two tabs change content below.
Η Αγγελική Καρδαρά είναι Εισηγήτρια-Συγγραφέας και Εκπαιδεύτρια στο Πρόγραμμα Συμπληρωματικής εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης (E-Learning) του Κέντρου Επιμόρφωσης και Δια Βίου Μάθησης (Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ.) του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι Διδάκτωρ του Τμήματος Επικοινωνίας & ΜΜΕ του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Φιλόλογος (με εξειδίκευση στη μεσαιωνική και νεοελληνική φιλολογία) και Τακτική Επιστημονική Συνεργάτιδα Κέντρου Μελέτης του Εγκλήματος (ΚΕ.Μ.Ε.). Το θέμα της διδακτορικής διατριβής της, με Επιβλέποντα τον Καθηγητή Γιάννη Πανούση, αφορά τον ιδιαίτερο γλωσσικό κώδικα επικοινωνίας του έγκλειστου πληθυσμού. Από τον Φεβρουάριο του 2020 ανέλαβε και Επιστημονικά Υπεύθυνη του Crime & Media Lab του Κέντρου Μελέτης του Εγκλήματος που αποτελεί Ομάδα Εργασίας για το Έγκλημα και την Απεικόνισή του στα ΜΜΕ. Έχει επάρκεια και άδεια διδασκαλίας τριών ξένων γλωσσών (αγγλικών, γαλλικών, ισπανικών). Εργάζεται στον συναρπαστικό χώρο της εκπαίδευσης, δίνει διαλέξεις και οργανώνει μαθήματα σεμιναριακού τύπου στο αντικείμενο εξειδίκευσής της «Έγκλημα & Media». Επίσης, είναι Επιστημονικά Υπεύθυνη ερευνών εγκληματολογικού, κοινωνικού και μιντιακού ενδιαφέροντος, αρθρογραφεί και συγγράφει. Έχει συγγράψει τα βιβλία: Τρομοκρατία και ΜΜΕ (εκδόσεις Αντ. Ν. Σάκκουλα), Όταν η ψυχή μιλάει (εκδόσεις Υδρόγειος), Φυλακή και Γλώσσα (εκδόσεις Αντ. Ν. Σάκκουλα), Εγχειρίδιο Εγκληματολογίας για τον Αστυνομικό και Δικαστικό Συντάκτη (εκδόσεις Παπαζήση), Σκιαγράφηση του ψυχολογικού προφίλ των εγκληματιών που απασχόλησαν τα ελληνικά ΜΜΕ (1993-2018): Criminal Profiling and Media (εκδόσεις Παπαζήση). Οι «Νέοι Παγιδευμένοι στα Παιχνίδια της Βίας: Εγκλήματα με Δράστες και Θύματα Νέους» είναι το έκτο βιβλίο της και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Παπαζήση.

Comments

comments

Related Posts

Comments are closed.

Recent Posts