της Μαρίας Μαντή.
Ο Βρετανός συγγραφέας Ian McEwan είναι μία από τις σημαντικότερες λογοτεχνικές μορφές της εποχής μας. Το πολυσχιδές λογοτεχνικό έργο του (ενδεικτικά: the Comfort of Strangers, the Cement Garden, Amsterdam, Solar, και βέβαια το κορυφαίο Atonement) έχει κερδίσει την εκτίμηση κοινού και κριτικών, έχει μεταφερθεί στον κινηματογράφο και του έχει εξασφαλίσει σημαντικά λογοτεχνικά βραβεία (ήταν υποψήφιος για το βραβείο Booker έξι συνολικά φορές, ενώ το κέρδισε το 1998 με το έργο του Amsterdam). Η συγγραφική παραγωγή του δεν περιορίζεται στη λογοτεχνία, καθώς έχει συγγράψει και λιμπρέτα για όπερες, όπως και σενάρια για τον κινηματογράφο (είτε σε διασκευή δικών του βιβλίων, είτε αυτόνομα σεναριακά κείμενα). Το συνολικό έργο του διατρέχουν σταθερά κοινοί προβληματισμοί: ηθική, χρονοτόπος και ιστορία, λογική και θρησκεία, σεξουαλικότητα, όπως και θέματα φύλου (gender). Σταθερά παρούσα και αξιοθαύμαστη είναι η ικανότητα του McEwan να παρουσιάζει με λεπτομέρεια και ακρίβεια τον συνειδησιακό κόσμο των χαρακτήρων του, να μετατρέπει τις ενδότερες σκέψεις τους σε κείμενο. Οι ήρωες του Mc Ewan, είτε είναι αδύναμοι, παραδομένοι στις ενοχές τους ή εξαρτημένοι, είναι πάντα κατανοητοί: ο νους τους δομεί τον εγκεφαλικό τους κόσμο, τον οποίο ο αναγνώστης αφομοιώνει στη σελίδα, τον παρακολουθεί και συμπάσχει, εντέλει, με τον λογοτεχνικό χαρακτήρα. Το βασικό στοιχείο των έργων του McEwan δεν είναι η πυκνή πλοκή και ο καταιγισμός γεγονότων, αλλά η σε βάθος ανάλυση και εποπτεία μιας συγκεκριμένης κατάστασης που αποτελεί και το κεντρικό θέμα του βιβλίου.
Το τελευταίο βιβλίο του συγγραφέα, Περί τέκνων, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη σε μετάφραση Κατερίνας Σχινά, δεν παρεκκλίνει από το γνώριμο ύφος του. Παρουσιάζεται εδώ η ιστορία της Φιόνα, μιας επιτυχημένης μεσήλικης νομικού που χαίρει εκτίμησης από τον συναδελφικό της κύκλο και πετυχαίνει να βρίσκει τη λογική και το δίκαιο ακόμα και στις πιο πολύπλοκες υποθέσεις. Ωστόσο δεν τα καταφέρνει το ίδιο καλά στην προσωπική της ζωή: ενδόμυχα φέρει πάντα το τραύμα της ατεκνίας της, ενώ και ο μέχρι πρότινος ήρεμος γάμος της διέρχεται κρίση και τη φέρνει αντιμέτωπη με το αίσθημα της προδοσίας. Η ίδια αδυνατεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα και επιδιώκει να το ξεχάσει. Έτσι αφήνεται με ζέση στην εκδίκαση των υποθέσεων οικογενειακού δικαίου που της ανατίθενται. Ανάμεσά τους και εκείνη που αφορά τον δεκαεπτάχρονο Άνταμ, ο οποίος πάσχει από λευχαιμία. Το νοσοκομείο ζητά την άδεια από το δικαστήριο να προχωρήσει σε μετάγγιση αίματος, μιας και τόσο οι γονείς του αγοριού, που ανήκουν στην αίρεση των Μαρτύρων του Ιεχωβά, όσο και ο ίδιος ο νεαρός δεν αποδέχονται λόγω θρησκευτικών πεποιθήσεων αυτού του είδους τη θεραπεία. Η Φιόνα καλείται να αποφασίσει, έχοντας ως γνώμονα την ευημερία του νεαρού. Οι συνέπειες της ετυμηγορίας της θα σφραγίσει τις ζωές και των δύο.
Η προβληματική του βιβλίου επανέρχεται ανά τις σελίδες: Ποια τα όρια της πίστης και της θρησκείας και ποια της λογικής; Πόσα μπορεί να προβλέψει η λογική και πόσο αντικειμενική μπορεί να είναι μία κρίση; Τι σημαίνει εντέλει «ευημερία», τι επαγγελματική ευθύνη και πόσο αυτή συνεχίζει να βαραίνει τον άνθρωπο και εκτός επαγγελματικού τερέν; Φιλοσοφικά ερωτήματα και μια βαθιά ανθρώπινη ιστορία από τον Βρετανό συγγραφέα.


Latest posts by Μαρία Μαντή (see all)
- Παιδική Λογοτεχνία που θα ερεθίσει τη φαντασία και τα συναισθήματα το 2023 - January 10, 2023
- Συναρπαστική Αστυνομική Λογοτεχνία για το 2023 - January 6, 2023
- Ξεκινήστε τις αναγνώσεις του 2023 με συναρπαστικά μυθιστορήματα - January 2, 2023